Oranje houdt ondanks afgekeurde goal stand tegen Frankrijk en zet grote stap naar volgende ronde

21 juni 2024, 22:55   Bijgewerkt: 21 juni 2024, 23:14
Foto: © Imago

Het Nederlands elftal heeft de tweede groepswedstrijd op het Europees Kampioenschap met 0-0 gelijkgespeeld tegen Frankrijk. Les Bleus, zonder de met een gebroken neus kampende sterspeler Kylian Mbappé, waren grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar slaagden er niet in de uitstekend keepende Bart Verbruggen te passeren. Aan de andere kant zag Xavi Simons een doelpunt - dat wellicht ook niet verdiend zou zijn geweest - worden afgekeurd vanwege buitenspel.

Bodscoach Ronald Koeman koos voor één wijziging in zijn basiself ten opzichte van de met 2-1 gewonnen openingswedstrijd tegen Polen. Joey Veerman werd naar de bank verwezen, Tijjani Reijnders schoof daardoor op het middenveld terug naar diens positie naast Jerdy Schouten. Xavi Simons verhuisde van de rechtsbuitenpositie naar de nummer 10-plek van Reijnders, waardoor er ruimte kwam voor Jeremie Frimpong. Aan Franse zijde ontbrak sterspeler Kylian Mbappé, die teveel hinder ondervond van zijn gebroken neus om aan de aftrap te verschijnen. Real Madrid-middenvelder Aurélien Tchouaméni was zijn vervanger.

Artikel gaat verder onder video

Oranje had al héél vroeg op voorsprong kunnen komen, toen Simons al in de eerste minuut een prima dieptepass op Frimpong verstuurde. De speler van Bayer Leverkusen schoot diagonaal in, maar de Franse doelman Mike Maignan kreeg er nét zijn vingertoppen tegenaan. Daarna nam Frankrijk het heft langzaam maar zeker in handen, onder aanvoering van de uitblinkende Griezmann. De speler van Atlético Madrid dook de ene keer ver op eigen helft op om de bal bij de verdediging op te halen, om luttele seconden later weer in de zestien te komen. Na een klein kwartier leverde dat een enorme mogelijkheid op toen Rabiot hem volledig vrijstaand aanspeelde, maar oog in oog met Verbruggen slaagde Griezmann er niet in een bal op doel af te vuren, terwijl ook een tweede mogelijkheid niet aan hem besteed bleek.

Het zouden de grootste kansen van het eerste bedrijf betekenen. Oranje kende kort na de twee mogelijkheden van Griezmann nog wel één gevaarlijk moment toen Cody Gakpo, die tegen de Polen voor de openingstreffer zorgde, naar binnen dribbelde vanaf de linkerkant. Het schot van de Liverpool-aanvaller, met verraderlijke stuit, was lastig voor Maignan, maar de sluitpost tikte 'm toch net naast. Aan de andere kant dook Marcus Thuram na een halfuur op voor Verbruggen na een goede pass van Jules Koundé, maar de ploeggenoot van Denzel Dumfries en De Vrij bij Internazionale mikte zijn harde schot nét over. Daardoor zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 0-0 tussenstand.

Het spelbeeld in de tweede helft was weinig hoopgevend voor Oranje. Frankrijk was lange tijd heer en meester op het veld, maar omdat Verbruggen een fantastische redding in huis had toen Griezmann vlak voor hem opdook, wisten Les Bleus daar geen voordeel uit te halen. Twintig minuten voor tijd dacht Xavi Simons vervolgens voor de 1-0 te hebben gezorgd, door een rebound hard achter Maignan binnen te schieten. De VAR zette echter een streep door de treffer, omdat Dumfries op het moment van schieten hinderlijk buitenspel stond op luttele meters van de Franse sluitpost.

Simons werd daarop naar de kant gehaald, net als Schouten en Frimpong en even later ook Memphis. Met Georginio Wijnaldum en Wout Weghorst binnen de lijnen ging Oranje op zoek naar opnieuw een late treffer, al moest tegelijkertijd de Franse aanvalsdrift ook beteugeld zien te worden. Deschamps had er met Olivier Giroud namelijk de topscorer aller tijden nog even ingebracht. Grote kansen vielen er aan beide zijden echter niet meer te noteren, waardoor het duel eindigde zoals het begon: 0-0

Door het gelijkspel kan Nederland de achtste finales ruiken. Een nieuwe remise in het laatste groepsduel, dinsdag tegen Oostenrijk, volstaat om op vijf punten te eindigen en zeker zijn van de tweede plaats in de groep. Zelfs bij een nederlaag in het afsluitende duel zou Oranje nog door kunnen, als een van de beste nummers drie van het EK.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Storm
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Houdt stand. Dat is wel goed geformuleerd. Frankrijk was toch de sterkere ploeg. Die Griezmann is toch een fenomeen die altijd ergens opduikt, overzicht heeft en met een soort schijnbaar gemak voetbalt. Mooi om te zien. Ik denk dat NL an sich prima heeft gespeeld maar er zijn te weinig aanvallende impulsen en steeds dat achterin de bal terugspelen is echt vreselijk. Daarmee kom je niet in de buurt van de goal van de tegenstander. Je moet echt veel meer druk zetten en meer snelheid ontwikkelen tegen zo'n tegenstander. Naja, toch een beetje teleurstellend vind ik. Maar niet zo teleurstellend als Depay. Man man wat slecht zeg. Oh en die Jeroen Grueter....wat een lulijzer zeg, hoogst irritant dat nonstop gelul.

Dropkick
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Grote stap naar de volgende ronde? Hè Hoekman , wil je dit ff aan mij uitleggen a.u.b.

Mike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Frankrijk en NL op 4. Oostenrijk op 3. Oostenrijk moet winnen, NL nu voldoende aan een gelijkspel. Dus dat is de grote stap.

BredaTillIDie
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

en dankzij zwakke griezzman.

KROTJE
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Qua spanning de slapste wedstrijd, af en toe gelijk aan speelplein voetbal.. Een slecht Frankrijk en een krachteloos Oranje. Vanuit Oranje's gezichtspunt: Koeman is een laffe en een onkundige trainer. -Laf- omdat hij zoals hij eerder liet zien niet het lef heeft om Depay voortijdig te wisselen. Zirkzee die overal gewild is laat hij bankzitten. Depay heeft het vanaf nu afgedaan. -Onkunde- liet Koeman al eerder bij zijn vorige clubs zien. Hij heeft geen overzicht en kan een wedstrijd niet lezen. Een goed plan B ontbrak gewoon. Koeman kan je scharen bij de incompetente coaches als Van Marwijk, Van Basten, Advocaat, deze coaches grijpen niet in wanneer de wedstrijd er om vraagt. Van Gaal blijkt toch de beste coach van de laatste decennia te zijn, misschien is Slot wel de meest moderne coach van dit moment, maar ik wil eerst nog zijn werk in de PL zien, want zijn coaching bij Feyenoord is geen 100 procent referentie, was leuk voor lokaal gebruik. Oranje met Koeman als coach is gedoemd tot mislukken, althans dit is mijn mening, anderen hebben andere gedachten over hem, dat kan.

Goku
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Wil Bosz ook graag een keer bij oranje zien

KROTJE
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Ik denk dat Bosz in de komende jaren Oranje te klein voor zich vindt. Bosz is voor mijn gevoel met zijn carrièreplanning bezig en hij wil graag naar een grootmacht in het clubvoetbal gaan, gelijk heeft hij: elk weekend presteren en heel veel meer verdienen.

Goku
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Man man, wat een saaie wedstrijd. Veel bal verlies, Depay en Simons waren het slechtste. Geluk dat Griezzman zijn vizier niet op scherp had staan. Op naar de volgende wedstrijd

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Saaie wedstrijd met 2 tevreden teams op het eind . Nederland probeerde wat maar kwam er snel achter dat die fransen klassen beter zijn . De fransen vonden het gelukkig wel best . Spelen reactie/resultaat voetbal met het geweldige aanbod van spelers . 1 punt geplaatst en die kijken al naar de knockout fase . Mbappe er dan weer bij en ongetwijfeld gaan die tegen de polen ook wisselen . Nederland weer arrogant want gelijkgespeeld tegen frankrijk . En tegen subtopper eruit . Nederland is gewoon aavallend ,maar ook dat middenveld zo middelmatig . Trouwens doelpunt terecht afgekeurd

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen