Zeer teleurstellend Oranje laat gouden kans op groepswinst liggen door blamage tegen Oostenrijk

25 juni 2024, 19:55   Bijgewerkt: 25 juni 2024, 21:31
Foto: © Imago

Een zeer zwak Oranje heeft dinsdagavond een gouden kans om eerste te worden in Groep D laten liggen. De ploeg van Ronald Koeman werd bij vlagen overrompeld door Oostenrijk en verloor, ondanks dat het twee keer terugkwam van een achterstand, met 2-3.

Voor het Nederlands elftal was het doel duidelijk: Win met een grotere marge dan concurrent Frankrijk om zo de groepswinst te pakken. Tegenstander Oostenrijk, waar Ralf Ragnick middenvelder Christoph Baumgartner op de bank hield, kon met een overwinning en een gunstig resultaat op het andere veld ook nog de eerste plaats veroveren. Om dit te voorkomen, voerde bondscoach Ronald Koeman met het opstellen van Lutsharel Geertruida, Joey Veerman en Malen drie wijzigingen door. Zij waren echter de negatieve uitschieters in een belabberde beginfase voor Oranje. Door de enthousiaste druk van de Oostenrijkers duurde het balbezit vaak slechts een paar seconden, terwijl het Nederlandse middenveld door een gebrekkige zoneverdediging zonder slag of stoot voorbij werd gelopen.

Artikel gaat verder onder video

Veerman deed daar echter nog een schepje bovenop. Zelfs aannames zonder druk mislukten bij de Volendammer, die bovendien minder dan de helft van zijn passes zag aankomen. Geertruida liet ondertussen te veel ruimte op de linkerflank, waar Alexander Prass hartelijk gebruik van maakte. Zijn eerste twee voorzetten leverden niets op, maar uiteindelijk bleek driemaal scheepsrecht: een lage assist werd door de meeverdedigende Malen onfortuinlijk in eigen doel gegleden. De 25-jarige buitenspeler kreeg twintig minuten later de kans om zijn fout recht te zetten, maar schoof de bal in kansrijke positie voorlangs. 

In aanvallend opzicht toonde Oranje zodoende enige verbetering, maar zonder bal bleef de ploeg zeer instabiel. Marcel Sabitzer bleef met zijn handige loopacties een plaag voor het Nederlandse middenveld, waar Veerman fout op fout bleef stapelen. Na een halfuur verloste de gefrustreerde Koeman hem uit zijn lijden en kwam Xavi Simons het veld op. Hij kon echter het spelbeeld niet veranderen, waardoor Oostenrijk de dominante partij bleef. Sabitzer en Marko Arnautovic waren beide dichtbij een tweede treffer voor het Alpenland, maar Bart Verbruggen zorgde ervoor dat de achterstand bij rust nog te overzien was. 

Na een waarschijnlijke donderspeech van de bondscoach schoot Nederland in de tweede helft uit de startblokken. De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen Gakpo na een snelle counter van Simons de gelijkmaker in de verre hoek krulde. Vervolgens ging Oranje op zoek naar de voorsprong, al creëerde de ploeg erg weinig. Malen en Simons waren gevaarlijk in hun acties, maar kwamen er nauwelijks doorheen. Oostenrijk liep ondertussen vooral achteruit, maar bleek wel zeer effectief. In een snelle counter werd er niet doortastend genoeg verdedigd, waardoor Romano Schmid na een voorzet van Florian Grillitsch de 1-2 kon binnenkoppen.

Dit leek Oranje korte tijd te verlammen, maar al snel nam de ploeg de teugels weer in handen. Een kwartier voor tijd was het de ongelukkige Memphis Depay die na goed doorkoppen van invaller Wout Weghorst de hernieuwde gelijkmaker binnenschoot. In eerste instantie werd het doelpunt afgekeurd, maar na tussenkomst van de VAR mocht er alsnog een feestje gevierd worden.

Lang kon het Nederlands elftal echter niet van de voorsprong genieten, want opnieuw was Oostenrijk vlijmscherp in de counter. Sabitzer liep handig weg en stond door onoplettendheid van Virgil van Dijk geen buitenspel, waardoor hij in het dak van het doel de 2-3 kon binnenschieten. Baumgartner dacht even later zelfs de voorsprong te vergroten, maar hij stond buitenspel. In de laatste minuten ging Nederland met man en macht op zoek naar de gelijkmaker, maar die viel uiteindelijk niet meer. Een gelijkspel was uiteindelijk genoeg geweest voor de eerste plek, want op het andere veld speelde Frankrijk 1-1 gelijk tegen Polen.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Van Hanegem suggereert complottheorie na Nederland - Frankrijk

Willem van Hanegem komt met een opvallende reactie na de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Het is niet te geloven als een zak aardappelen hebben ze gespeeld geen druk ruimte s weg geven zo ontzettend slechte gespeeld dikke onvoldoende gewoon beschaamd om het aan te zien

Dhr. Reuring
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Bij de Oostenrijkers is het ongeloof van de gezichten af te scheppen, zó gemakkelijk als het ging.

Colin
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Als je zo speelt heb je in de volgende ronde ook helemaal niks te zoeken. Oostenrijk had vuur in de ploeg en speelde met geloof, iets wat Nederland al lang niet meer heeft.

Stinky
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Terecht!l verloren. Wat een wanprestatie! Oostenrijk terecht gewonnen!

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Ik mis een echte leider. Het spel is bedroevend en Koeman houd te veel vast aan vaste namen. Ik vind het echt beschamend

Dug out
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Je praat iedereen na. Het probleem is dat er geen vuur in de ploeg zit. Tot het uiterste gaan.

Henkapestaart
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Schandalig ik hoop dat we Spanje loten dan is het vechten en goed voetbal of 8-0 eraf gaan.

Emilio
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Koeman was een goede voetballer maar als trainer niet goed. Net als Frank de Boer. Het zijn geen goede trainers en dat is terug te zien in hun resultaten. Zowel als bij clubs en het nationale elftal niet goed.

Waarom19
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

De spijker op zijn kop. Koeman os niet voor niets ontslagen bij Barcelona. Echt een K trainer

KROTJE
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Het moge duidelijk zijn dat het Nederlandse voetbal internationaal niet veel voorstelt. De clubs die spelers al in hun gelederen hebben moeten zich zorgen maken over de kwaliteit van die spelers en de clubs die voornemens zijn om spelers te kopen moeten goed nadenken om die spelers te kopen of wel voor een lager bedrag. Helaas. De tegenstander is een zwak Oostenrijk en dat een Sabitzer Oranje nog de das kan omdoen zegt veel. Stel eens voor dat Kroatië, Tjechië, Slowakije, Hongarije de tegenstander was geweest..... De KNVB is dubbel dik fout om Koeman als coach aan te stellen.

Dropkick
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Geen diepte , balverlies , naar huis met die Amateurs, ze speelde als amateurs , ze zijn door maar verdienen doen ze het niet , en dan die derde goal ,dat is toch een grote blunder van die Verbruggen , en wout was weer goud waard bij het 2e goal van Nieterland.

Mike
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Wijnaldum heeft iig geen balverlies geleden. Die was professioneel bezig om in de dekking te lopen. Nutteloze wissel maar niet de slechtste. Weinig spelers krijgen een voldoende, misschien de Vrij en Geertruida. De rest was slecht. Van Dijk als leider alleen tikkie naar voren, niks leiding. Middenveld was bedroevend en aanvallend zielig. Tegen een Spanje ga je er - zoals hierboven al gezefd - zeker mer 8-0 af. Wissel volgende wedstrijd Depay, van Dijk. En breng niet Wijnaldum.

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Ik heb het met die Bryan Holland op Ambon te doen, wat zal hij nu zwaar depressief zijn.

Brigges
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Met dank aan Koeman op de eerste plaats. Als deze idioot Dumfries en of Frimpong als back had opgesteld was het eerste doelpunt nooit gevallen. Wat moet je nu ineens met Geertruida. Spelers uit de NL competitie komen tekort. Waarom weer die Wijnaldum er in en waarom heb je spitsen meegenomen zoals Brobbey, Bergwijn of Zirkzee. Een laffe trainer die tegen de Nederlandse natuur speelt, een regelrechte schande. Koeman muss raus!!!

KROTJE
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Geertruida zal ook in waarde dalen, matig en zwak, niet geschikt voor topclubs.

Goku
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Krotje, Geertruide was 1 van de weinige die fout op fout maakte en zorgde voor de bal bij het eerste doelpunt. Schouten was bij 2 doepunten degene die niet mee liep met zijn man. Maar ze verdienen allemaal geen voldoende. Maar het verliezen van de wedstrijd begint al met de trainer en zijn opstelling en wissel beleid.

KROTJE
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Goku, het spijt me voor je, ik vond Geertruida niet veel en ik denk dat het ook niet beter gaat worden als je ziet hoe de verdedigers van de andere landen er in staan dan is Geertruida een middelmatige verdediger is nu op en toernooi gebleken. Ik miste de drive van Dumfries. Maar goed, niks aan de hand, wij verschillen van mening. Brigges heeft gelijk, wat moet je nu ineens met Geertruida ?

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Dik verdiend van Oostenrijk. Deze mannen speelden met hun hart. Wilde ook winnen. Transfersom Veerman flink gedaald.

Voetbalfan
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Geertruida de schuld geven is heel makkelijk als de rest z'n werk niet doet. Malen en Schouten verzaakten bij het eerste doelpunt. En dat moet hij kiezen. En Schouten en Gakpo bij de 2e. Het was voetballen zonder idee, inzet en agressie.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Voetbalfan laat gaan hij wil alleen maar stoken . En als hij reactie terug krijgt gaat ie huilen

Storm
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Ja Voetbalfan, luister je ook even naar de tip van onze interne begeleider gtsb die andere mensen maar wát graag uitlegt dat je niet hoeft te reageren op sommige reacties? Gtsb heeft heel graag de controle namelijk en is trouwens ook moderator-vrijwilliger hier. Dus opletten aub.

KROTJE
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

@Storm, die gtsb is mijn trouwe borderlinertje, ik ben zijn enige dagbesteding, want wat anders heeft hij niet, ik ben toch wel trots dat ik iemand nog een doel in zijn leven kan geven. Ik word er niet koud of warm van hem, ik vind wel prettig om hem af en toe te kunnen opfokken.

KROTJE
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

@KTSSgtsb, ik heb heerlijk gestookt en flink gehuild en gejankt, dank je wel.

Lorenzo Chiquita
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Verjongen en modern voetbal is de toekomst, wat een scheitvoetbal leverden onze overjarige rasta puddingmiljonairs

Goku
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Je vindt geen speler die een voldoende verdient, iedereen speelde zeer zeer slecht. Koemans vertrouwen in spelers die al 3 wedstrijden slecht spelen is onbegrijpelijk. Ook het wisselen onbegrijpelijk. Ik hoop dat we Spanje treffen en met 4-0 naar huis worden gestuurd, en hopelijk einde Koeman, Depay, Wijnaldum en van Dijk

Waarom19
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Koeman is ongeschikt , klaar. En van Dijk is de slechtste verdediger met zijn continue irritante aanwijzingen met zijn armen

gtsb
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Geen verrassing . Het ergste is dat depay (dankzij weghorst) gescoord heeft . Dus daar blijven we nu mee zitten als nederland . We missen voorin en in het midden gewoon kwaliteit thats it . Niks meer niks minder . Is niet erg als je dat zelf door hebt maar dat hebben ze niet . En koeman is hard voor bepaalde spelers ,masr zou eens bij anderen hard moeten ingrijpen

KROTJE
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Lees hier de allerbeste analist en ceo van een voetbalclub.

Prutsers
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Tactisch onbenul !!! Koeman per direct retour Barcelona. Wat een dombo

Storm
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Na het eindsignaal van de volgende wedstrijd kunnen ze fijn naar huis. Het is te schandalig voor woorden wat ze hebben laten zien: geen felheid, geen pit, nauwelijks een goede pass en vooral niet de absolute strijdlust en wil om te winnen. Om je dood te schamen. Koeman en zijn uitverkorenen zijn nu al het lachertje van dit EK.

MichaelD87
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Ik voel totaal geen spanningen, het voelt niet dat een EK aan de gang is. Ik voel geen trots... Koeman eerste periode voor Barca was goed nu zijn 2de periode is Koeman niks..weg ermee

Coach 14000000
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Ja Koeman, ze liepen niet mee, maar als je spelers in het veld zet die na 3 wedstrijden het hele land laten zien dat ze niet in het team horen dan weet je dat het tijd is om je koffers te pakken. We hebben gretige spelers op de bank die goed bij hun respectievelijke clubs presteren en alleen maar onkruid vergaren op de bank. Kan wel namen gaan noemen maar iedereen hier weet al hoe er moet worden gevoetbald. En als ik je nu al hoor zeggen dat je bij je vriendjes politiekenbeleid blijf vast houden, en niet rigoureus wil ingrijpen, dan eis ik 4 weken vakantiegeld van je omdat ik voor Jan met de korte achternaam thuis ben gebleven. Pannekoek.

Dug out
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Er zit geen vuur in dit elftal. Schouten die wel ff dacht dat de bal over de achterlijn ging. Doordekken en er was niks aan de hand. Dit moet hij toch weten?! Vervolgens Gakpo die 5 meter achter zijn man loopt. Frimpong laat iedere week (!) zien hoe het wel moet. Terwijl de Oostenrijkers wèl willen en met veel energie spelen. Je mist dan een Timber die wel gif in zich heeft. Dus wat heeft Nederland nodig? Gif en energie!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen