EK-sprookje Georgië wordt vervolgd in achtste finale, Nederland treft Roemenië

26 juni 2024, 22:59
Foto: © Imago

Georgië heeft zichzelf én Nederland een fantastische dienst bewezen door met 2-0 te stunten tegen Portugal. Dankzij dit daverende voetbalwonder plaatste de EK-debutant zich als nummer drie voor de knock-outfase. Bovendien zorgde deze overwinning ervoor dat Nederland gekoppeld werd aan Roemenië in plaats van titelkanshebber Engeland. De Georgische treffers kwamen van de voet van Khvicha Kvaratskhelia en topscorer Georges Mikautadze. De oud-Ajacied schoot zijn derde van het toernooi binnen.

In deze clash vocht Georgië voor het bereiken van de knock-outfase en Portugal streed voor de maximale score in de poulefase. De reeds geplaatste Portugezen deden dat met liefst negen andere spelers in de basis ten opzichte van het laatste groepsduel. Enkel doelman Costa en Ronaldo bleven staan in de startformatie. De Portugese aanvoerder speelde vandaag zijn vijftigste wedstrijd op een eindronde. Bij Georgië stond Mikautadze - die met twee treffers verantwoordelijk was voor de volledige Georgische doelpuntenproductie - uiteraard in de basis.

Artikel gaat verder onder video

Het befaamde Georgische aanvalsduo zette de wedstrijd binnen enkele minuten volledig op zijn kop. Mikautadze stak Kvaratskhelia weg én de Napoli-ster schoot met zijn eerste EK-treffer Georgië verrassend op voorsprong. Na de vroege openingstreffer was het speelbeeld eentonig. Georgië groef zich massaal in en Portugal maakte het spel. Via Ronaldo en Conceição kregen de Portugezen mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de Georgische verdedigingslinie weerde zich kranig en bereikte met een 1-0 voorsprong de rust.

Portugal drong wederom aan, maar een onhandige overtreding van Silva leverde Georgië een strafschop op. Mikautadze schoot deze hard in de benedenhoek en bracht Georgië na een klein uur spelen in volledige extase. Er was echter nog een half uur te spelen, maar de Georgische doelman Mamardashvili verrichte dit EK de meeste reddingen én hield vandaag zijn doel verrassend schoon. Georgië speelde met hartstocht en daar had de winnaar van 2016 geen antwoord op. Ondanks deze 2-0 nederlaag gaat Portugal als poulewinnaar naar de achtste finale.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 EK 2024: volledige programma, uitslagen en alle standen

Hier vind je de standen in alle groepen van het EK 2024.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Dropkick
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

We denken in het westen dat die gasten gewoonweg niet kunnen voetballen hè ! het tegendeel is bewezen, hard werken tegen arrogantie van portugal is afgetroefd.

Storm
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ik ben benieuwd hoe het straks staat met de arrogantie van NL tegen Roemenië. Of zouden ze eindelijk wakker zijn?

Rip visser
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als ze nou nog niet wakker zijn dan weet ik het niet meer. Dan hoor je daar niet thuis. Die 3-2 nederlaag moet toch keihard aangekomen zijn van die Alphen Turken.

Dropkick
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat we kunnen verwachten van Roemeniè, 3 doelpunten tegen......LOL

Rip visser
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Roemenië moet toch te doen zijn. Met onze top verdediging. En Depay weer in de voorhoede. Als we dat verliezen zijn we het lachertje van EK 2024. Ben toch benieuwd wie Koeman opstelt 2 Juli.

Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Zal een nek aan nek race worden met België wie het lachertje gaat worden, maar als Nederland het zal worden hebben we in ieder geval een prijs

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen