Analisten pakken Van Dijk aan om ‘vreemde’ uitspraak: ‘Ik geloof het niet. Als dit waar is…’

28 juni 2024, 19:46   Bijgewerkt: 28 juni 2024, 20:43
Foto: © ESPN

Jan Joost van Gangelen, Vincent Schildkamp, Anco Jansen en Leo Driessen hebben vrijdag met grote verbazing de persconferentie van Virgil van Dijk bekeken. De verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal weet het verlies van Oranje tegen Oostenrijk (2-3) van afgelopen dinsdag niet aan de tactiek, maar aan de instelling van de spelers.

“Vandaag was een persmoment met Nathan Aké en onze captain Virgil van Dijk. Er werden vond ik opmerkelijk dingen gezegd. Waar ik mee wil beginnen is de uitspraak van Van Dijk”, opent Van Gangelen de uitzending van EK-praat bij ESPN vrijdagavond.

Artikel gaat verder onder video

“Tegen Oostenrijk ging het helemaal mis omdat er verschillende dingen werden gedaan. We kwamen niet tot één geheel, waardoor de ruimtes groter worden. Dan ben je elke keer te laat. Maar waar het echt mis ging was niet het tactische verhaal, maar de wil, duelkracht”, zei Van Dijk onder meer.

“Dat vond ik vreemd”, zegt Van Gangelen over de uitspraken van Van Dijk. “Het zag er juist uit als een heel groot tactisch probleem”, reageert Schildkamp instemmend. De voetbalcommentator vervolgt: “Alsof ze niet wisten wat ze moesten doen als er een probleem ontstond op het veld. Als Schouten wordt weggetrokken op het middenveld, dan verwacht je dat er een aantal mensen van achteruit doorstapt. Maar dat gebeurde niet. Het zag er inderdaad uit als een tactisch probleem. Zoals Van Dijk het besprak, leek het erop alsof hij dat niet erkende.”

“Op een gegeven moment kwam de vraag wie zijn verantwoordelijkheid moest pakken”, gaat Schildkamp verder. “Van Dijk antwoordde met: alle elf de spelers. Als je de tactiek wil bewaken, moeten zeker niet alle elf de spelers zich ermee gaan bemoeien. Je hebt in principe maar twee mensen nodig die het gaan aansturen: één iemand centraal achterin en één iemand op het middenveld. Zo pak je het aan.”

Driessen spreekt van ‘een heel raar verhaal’ van Van Dijk. “Ik geloofde het niet. Als dit waar is, dan ga je met de verkeerde instelling het veld in”, stelt de tafelgast, die bijval krijgt van Jansen: “Dit was één en al een tactisch probleem, want ze hadden geen flauw idee wat ze moesten doen zonder bal. Geen flauw idee!”, aldus de oud-voetballer.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Een satirische video van de goal van Xavi Simons tegen Frankrijk gaat viraal op sociale media.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen