Michael van Praag zelf zwaar de fout in met registreren Ajax-aandelen

5 april 2024, 15:04   Bijgewerkt: 5 april 2024, 15:17
Foto: © Imago

Ajax-voorzitter Michael van Praag is de fout ingegaan door zijn eigen Ajax-aandelen niet bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren. Van Praag had binnen twee weken na de officiële indiensttreding zijn informatie moeten melden, maar de AFM beschikt ruim vier maanden daarna nog altijd niet over de wettelijk verplichte informatie.

Directeur Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat het Van Praag zwaar aan te rekenen valt dat hij zich niet aan de meldplicht heeft gehouden, zo wordt door hem gezegd tegenover de NOS:  "Je moet als bestuurder en als commissaris weten dat jij te allen tijde die melding moet doen. En als hij dat niet weet, dan is hij misschien ook niet zo geschikt voor deze functie", reageert VEB-directeur Gerben Everts.

Artikel gaat verder onder video

Ajax heeft tegenover de NOS erkend dat er melding gedaan moet worden bij de AFM. Van Praag heeft vrijdag, zo heeft de Amsterdamse club aan de omroep laten weten, alsnog melding gemaakt in het register: "Hier is sprake van een administratieve omissie van een feit dat bij de markt wel volledig bekend was. Zodra we erop gestuit zijn, is het meteen rechtgetrokken", schrijft Ajax.

Van Praag zou honderd aandelen hebben van Ajax. Dat staat ook vermeld in de officiële stukken die zijn gepubliceerd tijdens zijn aanstelling. Volgens de VEB gaat het echter om het principe: "Dat principe heeft hij ook heel duidelijk richting Alex Kroes verwoord. Op dit niveau speel je als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League en dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen."

De VEB pleit ervoor dat de AFM de situatie rondom de aandelenkwestie van Van Praag gaat onderzoeken: "De AFM kan hier een boete voor opleggen van een half miljoen euro, maar kan die ook naar beneden bijstellen. In de praktijk gebeurt dat", legt Everts uit.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Michael van Praag is spijkerhard voor Alex Kroes wegens plegen van vermeend strafbaar feit

Michael van Praag reageert op het nieuws rondom Alex Kroes, die door de Raad van Commissarissen van Ajax per direct geschorst is.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

CG
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

De vraag is nu, kan het nu NÓG slechter bij Ajax? Of is alles nu echt voorbij ? ? ? ?

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Je zou zeggen dat alles voorbij is maar elke keer wordt t alsnog maar erger

Dexi
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

2 cliffhangers in 1 week voorgeschoteld krijgen en er lijkt maar geen einde aan te komen van deze soap, hoogstwaarschijnlijk komt er nog een seizoen bij.

Kramer
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Lekker de deksel op de neus, oude rat.

De stoker
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Een echte jdn actie

Derk62
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Kunnen we dat ongeregeld zooitje niet direct opdoeken?????

eddie nyp
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Vitesse krijgt waarschijnlijk punten in mindering vanwege het wanbeleid. Veel clubs in de eredivisie hebben hier om gevraagd. Nu is mijn vraag wanneer er andere clubs zijn die gaan optreden tegen het voortduren van het wanbeleid bij Ajax. Maar dat zal wel niet gebeuren he. Het gaat alleen maar zo bij de wat kleinere clubs zoals Vitesse en in het verleden met de mooiste van het noorden CAMBUUR

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Het is een andere situatie. Waar intern wanbeleid opzich is niet aan de KNVB om iets tegen te doen, licentieregels wel. Dus, Vitesse kan ook gerechtvaardig puntenaftrek daarvoor krijgen. De KNVB kan niet een club puntenaftrek geven voor wanorde als een club geen regels overtreedt. Als je het hebt over aandelen die in strijd zijn met de regels van de KNVB, dan geef ik je gelijk dat dat ook puntenaftrek zou moeten geven, maar dan hebben we het over 2 incidenten en niet wanorde van een heel seizoen.

dilima1966
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

De beerput is nog lang niet leeg bij ajax Compleet het bestuur rvc weg er mee we wachten op het volgende schandalig wat er boven ajax hangt allemaal waardeloze voor de club en niet goed wat er nu bij ajax zit aan bestuur en rvc oprotten de club wordt steeds verder de schit in gedrukt

dilima1966
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Punten aftrek houd in dat ze buiten de boot zitten Europa voetbal

Dhr. Reuring
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Haike, de afwas staat er nog steeds! Schiet eens op.

AjaxTheGreatest
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Heel de rvc moet buiten getrapt worden,dat zijn de rotte appels.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen