Medestanders Kroes bij Ajax zetten alles op alles om hem te behouden

8 april 2024, 10:54   Bijgewerkt: 8 april 2024, 11:17
Foto: © Imago

Alex Kroes kan mogelijk in een andere functie verder bij Ajax. Volgens Het Parool denken zijn medestanders binnen de club dat Ajax met Kroes sneller de weg naar de top weer zal terugvinden.

Vorige week werd Kroes door de Raad van Commissarissen van Ajax geschorst wegens handel met voorkennis. Onder leiding van Michael van Praag is diezelfde RvC van plan om de kersverse algemeen directeur van de Amsterdammers hiervoor te ontslaan. Daarmee staat de RvC lijnrecht tegenover de bestuursraad van Ajax, die Kroes graag aan ziet blijven.

Artikel gaat verder onder video

Om Kroes aan te laten blijven, richt de bestuursraad zich op de fouten die de RvC maakt. Zo kwam vrijdag naar buiten dat Van Praag zelf zijn Ajax-aandelen niet had laten registreren en was de RvC ook niet dieper ingegaan op de aandelenportefeuille van voormalig technisch directeur Sven Mislintat.

“Kroes, zo redeneren zijn medestanders, biedt gezien zijn specifieke kennis en expertise de grootste kans op een snel sportief herstel”, schrijft Het Parool. Daarnaast is ook de enorme nederlaag op bezoek bij Feyenoord (6-0) een argument voor de bestuursraad om Kroes aan te houden. Mocht dat niet mogelijk zijn als algemeen directeur, willen zijn medestanders er alles aan doen om Kroes toch binnenboord te houden. “Daarbij wordt gedacht aan een functie waarmee hij mogelijk niet direct onder de governanceregels van de beursgenoteerde onderneming Ajax valt”, legt het medium uit.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 'Bestuursraad wil straf Alex Kroes afzwakken', geschorste directeur laat gezicht zien in de ArenA

De bestuursraad van Ajax zoekt naar mogelijkheden om de straf voor Alex Kroes 'af te zwakken', schrijft het Algemeen Dagblad.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

kib*
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Burgeroorlog binnen Ajax, wie de winnaar wordt is niet te voorspellen. Als het lang zo blijft dan is 1 slachtoffer te verwachten: het sportieve gedeelte.

Mike
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Het is toch niet te geloven.. eerst was er natuurlijk Overmars. Toen werd er veel gezegd en geschreven over dat voetballers ook geen bestuurders zouden moeten zijn. Dat bestuurders een vak apart zou zijn wat je moeten leren en ervaren. Maar sindsdien, is er inderdaad meer chaos door "professionals" gecreeerd dan dat Ajax geholpen is. Mislintat geslachtofferd, alhoewel zijn aankopen achteraf toch niet allemaal zo slecht zijn geweest. Steijn geslachtofferd omdat de resultaten tegen vielen. Kroes aangenomen en geslachtofferd omdat hij zijn zaken niet volgens de regels in order heeft. Maar het bestuur/RVC hebben hier allemaal een rol en dus verantwoording in. Maar nemen deze niet. Als je Mislintat verantwoordelijk houdt voor een slecht aankoopbeleid (en daar zijn voldoende argumenten voor) dan mag je hem daarom ook over ontslaan. Maar de toen gegeven reden (belangenverstrengeling) blijkt achteraf toch niet zo duidelijk. Steijn had slechte resultaten maar had wel slechts 11 westrijden om resultaat te tonen (maar is ook aangenomen door bestuur). Hetzelfde geldt voor Kroes. Hij heeft fouten gemaakt, maar er is ook weingi controle geweest. Maar als je hem verantwoordelijk houdt voor deze fouten (waar op zichzelf niets mis mee is) dan moet je dezelfde standaarden toepassen voor jezelf (van Praag verwijs ik hierna). Je kan het een niet een foutje noemen en accepteren, en het andere als foutje en dan verwijten. Het probleem bij Ajax ligt niet bij Overmars (genoeg mensen met de correcte vooropleiding doen foute dingen), het probleem ligt niet bij alleen verkeerd aankopen (genoeg aankopen mislukken of komen niet tot hun recht in een elftal), het probleem ligt niet alleen bij de coach. Het probleem wordt alleen vele malen groter als er geen vangnet is - of in het geval van het huidige Ajax - als het vangnet een trampoline voor de problemen aan het worden is. Hanteer normen en waarden en regels voor de hele organisatie. Wees consequent and consistent. Oftewel verwijt je de coach van niet presteren en niet functioneren, kijk ook naar je eigen rol hierin. Verwijt je de TD van het verkeerd aankopen, kijk naar de controleren eenheden die hem zijn gang hebben laten gaan. Verwijt je de nieuwe CEO van het breken van de regels, kijk naar andere rollen die dus ook niet hebben gefunctioneerd. En als je het zelf doet, neem dan ook de verantwoording. Maar het grootste slachtoffer is niet het sportieve gedeelte. Het grootste slachtoffer zijn de ajax-supporters. En ik denk zelfs de Feyenoord supporters, zoals ik. Waar ik normaal echt kan genieten van een overwinning van mijn cluppie op Ajax, voelde ik gisteren medelijden. Waar ik normaal een hekel heb aan Taylor, had ik gisteren sympathie. De enige speler die echt liep te vloeken en tieren (zo begrijpelijk).

Goku
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mike, het verschil tussen Kroes en van Praag is dat Kroes een wet heeft overtreden en van Praag niet. En Kroes deed dit al bij AZ volgens de regelement van de KNVB. Wat je zegt kreeg gisteren ook medelijden met Ajax, maar heb wel genoten 😁

Mike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Van Praag had het gemeld binnen twee weken maar herstelde zijn foutje na 4 maanden naar aanleiding van vragen. Hij moest het wel melden bij de AFM en op tijd. Het verschil is de zwaarte van de overtreding (en de hoeveelheid aandelen) maar beide zijn strafbaar onder de regels in de financiele sector. En in beide gevallen straft de AFM.

Mike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik bedoel had het NIET gemeld.

kib*
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Goku, @ Wat je zegt kreeg gisteren ook medelijden met Ajax, maar heb wel genoten 😁"@ Begrijpelijk en vanuit jouw perspectief terecht, niks mis mee.

kib*
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mike, @"Maar het grootste slachtoffer is niet het sportieve gedeelte. Het grootste slachtoffer zijn de ajax-supporters. En ik denk zelfs de Feyenoord supporters, zoals ik. Waar ik normaal echt kan genieten van een overwinning van mijn cluppie op Ajax, voelde ik gisteren medelijden."@ Je hebt grotendeels volledig gelijk, maar goede sportieve resultaten en supporters zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat is primair, wat daar binnen Ajax gebeurt is ver weg van de ellende op het veld, althans voor de buitenwereld dan. Hoofdzaak voor de supporters is winnen en winnen, bestuurlijke ellende is wel een belangrijke bijzaak maar houdt de belangstelling en liefde van de supporters voor de club niet tegen. Langdurige slechte sportieve resultaten betekenen wel de totale instorting van een club. Maar ja machtsstrijden gebeuren overal in de samenleving, zowel publiek als privaat, zelfs ook in de politiek. Medelijden hebben met dit Ajax wat heel erg is mag en is begrijpelijk, omgekeerd zou ik het ook hebben. Voor het overige is gewoon wachten op wat komen gaat, is wel spannend voor alles en iedereen rondom Ajax. Hopen op betere momenten dan. Dank voor je duidelijke uitleg, zet me aan het denken.

benrooy
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

ik vind niet dat je medelijden met mijn club moet hebben , jullie hebben jaren in t zelfde schuitje gezeten , dat vooraf werd gezegd niet of ajax gaat winnen maar met hoeveel…t is nu helemaal mis ! maar dat kan over een jaar weer anders wezen ….in voetbal

Goku
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

lol iemand die de wet en de regelementen van de KNVB overtreed, wil je bij de club houden?

Goku
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Recht voor zijn raap, na gisteren heb ik echt medelijden met jullie en hoop voor jullie, Ajax en de competitie dat jullie er gauw boven op komen. Maar kan me niet voorstellen dat jullie een leider willen hebben die regels overtreed, want dat komt weer een keer terug.

CG
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik verwacht wel dat er binnen tien a veertien dagen veel wel meer nieuws naar buiten komt. En wat Kroes betreft mag hij blijven !!!

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Feyenoord heeft ook in een diep dal gezeten en toen hadden de Ajaxieden de grootste lol dus ik geloof niet zo zeer dat de Feyenoorders nu medelijden met Ajax hebben. Haast elke (top)club heeft weleens met een bestuurlijke puinhoop te maken gehad. Twente is niet voor niets gedegradeerd. Dick Scheringa bij AZ en Renze de Vries bij Groningen hebben er indertijd een puinhoop van gemaakt en zo kan je nog wel een paar dwarsstraten opnoemen. Feit is wel dat de meeste clubs die normaal gesproken in het linker rijtje geparkeerd staan er op den duur weer bovenop komen dus Ajax zal daar echt geen uitzondering op zijn.

Laurens1
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Er moet rust komen binnen alle geledingen, Kroes was voornemens de RvC aan te pakken, dus zij hebben vermoedelijk de aanval vast ingezet en geattendeerd op zijn aandelenportefeuille ! Wat deze jongen gedaan heeft is niet handig, naïef zeggen we maar, ik ben ervan overtuigd dat hij het beste voor heeft met de club Ajax. Geef deze man zijn kans en laat de rust terugkeren, nadat de RvC uiteraard de deur gewezen is, de mensen welke verantwoordelijk zijn voor al het drama in Amsterdam.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen