Dit weekend werd er in de Nederlandse vrouwencompetitie actie gevoerd voor hogere salarissen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Pierre van Hooijdonk vindt de timing van de actie twijfelachtig, zo laat de oud-voetballer en analist zondagavond weten in het televisieprogramma Studio Voetbal van de NOS.
De aanvoerders van de vrouwenploegen betraden in de achttiende speelronde het veld met shirts met de tekst ‘Betaald voetbal = betaald worden’, omdat zij vinden dat de speelsters meer geld moeten verdienen. Kika van Es (oud-speelster van onder meer PSV en het Nederlands elftal) Wieke Kaptein (dit seizoen door FC Twente gehuurd van Chelsea) schoven zondagochtend aan bij het televisieprogramma Goedemorgen Eredivisie van ESPN om meer bewustzijn te creëren en te klagen voor het financiële probleem dat in hun ogen bestaat.
“Komt deze actie niet gewoon te vroeg?”, reageert Van Hooijdonk zondagavond in Studio Voetbal. De oud-voetballer en analist legt uit dat hij aan het begin van zijn carrière - eind jaren 80, begin jaren 90 - ook niet kon rondkomen van alleen zijn salaris als voetballer. “Toen ik bij RBC Roosendaal mijn eerste contract in het betaald voetbal tekende, verdiende ik bruto 20.000 gulden per jaar. Als je meer wilde verdienen, moest je investeren in jezelf. Daarnaast werkte ik gewoon, zoals het gros van de Eerste Divisie.”
“Ik stond in een sportzaak als verkoper”, vervolgt Van Hooijdonk. “Dat was de investering die je deed voor jezelf. Dat deed eigenlijk de hele Eerste Divisie toen. De betere spelers gingen meer verdienen bij een club in de Eredivisie. Dat was het proces. Nu zie je ook in de Eerste Divisie, de huidige Keuken Kampioen Divisie, dat een groter deel van de spelers fullprof is. Dat heeft ook 25 jaar geduurd. Ik vind het moment dat de vrouwen hun vinger opsteken…”, zegt Van Hooijdonk, voordat hij onderbroken wordt door tafelgast Jeroen Stekelenburg, waarmee hij laat merken dat hij de timing van de actie eigenlijk ongepast vindt.
Teun Koopmeiners heeft een akkoord bereikt met zijn nieuwe club over een jaarsalaris van 4,5 miljoen euro, zo meldt Tuttosport.
🔗 ‘Koopmeiners akkoord over salaris van liefst 4,5 miljoen euro bij nieuwe club'
Het is entertainment-industrie, niet meer niet minder. Ze kunnen er van maken wat ze willen, maar dit is gewoon pure marktwerking. Het is niet zo dat er sprake was van bijvoorbeeld altijd mannelijke bibliotheekmedewerkers of mannelijke vakkenvullers etc., en dat er nu opeens vrouwelijke medewerkers zijn die beduidend minder verdienen voor hetzelfde werk. Dat zou idd getuigen van ongelijkheid. Maar met marktwerking moet je je niet baseren op gelijkheid, maar simpelweg zorgen dat er markt is voor je product/dienst. En momenteel zitten er niet genoeg mensen te wachten op de vrouwelijke variant van het vele malen populairdere mannenvoetbal. Zo kunnen we wel bezig blijven, wat is het volgende? Toverland die eist dat ze net zoveel verdienen als de Efteling? Die doen ook hetzelfde werk toch?
Vroeger ja vroeger de tijden zijn veranderd meneer van Hooijdonk net zoals jou zoon meer wilt verdienen en de ene na de andere transfer wilt maken die trouwens overal mislukt Laten we maar ophouden over dat alles duurder is dan vroeger kijk ze hoeven geen milj of zo te verdienen maar mogen best wat beter betaald gaan worden en als je als club dat niet kan veroorloven had je nooit aan een vrouwen elftal moeten beginnen
De vergelijking die hij wil maken, is wel iets anders en zeker geen onzin. Iets wat in de opstartende fase zit, levert nog niet zoveel geld op. Wat je niet hebt, kun je niet uitbetalen aan spelers. Dan loopt de kluis leeg. Het moet komen uit vaste inkomen wil je stabiel blijven. In de tijd van van Hooijdonk, was het voetbal nog niet zo groot als nu. Het zat in een andere fase, waarbij er nog niet zoveel geld mee werd gegenereerd als num dus waren de salarissen automatisch lager. Dat is de vergelijking die hij maakt. Staat ook helemaal los van zijn zoon overigens.
Het is niet zo ingewikkeld allemaal. Het salaris wat je krijgt is gekoppeld aan de inkomsten van de sport. Zo zal een voetballer op topniveau of een Formule 1 rijder meer verdienen dan iemand die korfbal speelster of kogelstoter is. Er kijkt relatief gezien niemand naar vrouwenvoetbal in Nederland, dan kun je wel een salaris van een paar ton eisen maar dat is totaal onrealistisch.
De WNBA (vrouwen basketbal) bestaat al bijna 25 jaar. Het heeft nog geen enkel jaar winst gedraaid. Het is een soort socialwelfare voor lange vrouwen die graag met ballen spelen. Noem eens 1 herensport die 25 jaar lang met verlies zou doorgaan? Precies geen 1. Emancipatie houd op waar het voor de vrouwen niet meer uitkomt. De inkomsten van een sporter worden, zoals elke entertainer, bepaald door de inkomsten die ze genereren. Dus zorg eerst maar dat er mensen kijken en dat er winsten zijn alvorens je eist meer betaald te krijgen. Als ik een nieuw bedrijf start kan ik ook niet gaan spenderen als Apple. Ik zal eerst iets moeten opbouwen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen