Het uiteindelijk niet toegekende 'doelpunt' dat Ajax zondag in Heerenveen dacht te maken leidt mogelijk alsnog tot het invoeren van een Hawk Eye-systeem dat in de toekomst uitsluitsel moet geven over dergelijke gevallen. Dat zegt Jan de Jong, de voorzitter van de Eredivisie CV, in een reactie op het omstreden moment tegenover De Telegraaf.
Ajax verkleinde in Friesland een 3-0 achterstand tot 3-2 en dacht in de absolute slotseconden een punt veilig te stellen toen Heerenveen-verdediger Pawel Bochniewicz een bal van achter de doellijn leek weg te werken. Leek, want de dienstdoende grensrechter hield de vlag omlaag, waardoor de videoscheidsrechter in Zeist uitsluitsel moest geven. Die bekeek alle mogelijke beelden, maar moest uiteindelijk vaststellen dat er geen bewijs was dat de bal de doellijn volledig gepasseerd had, waardoor de Amsterdammers voor het eerst sinds de aanstelling van John van 't Schip een Eredivisiewedstrijd verloren.
Veel voetbalvolgers vinden het onbegrijpelijk dat er geen doellijntechnologie beschikbaar was waarmee feilloos had kunnen worden aangeven of er nou wel of niet sprake was van een doelpunt, helemaal toen Ajax kort na de wedstrijd een foto op social media plaatste waarop de bal wél over de lijn leek te zijn geweest. Het ontbreken van doellijntechnologie die dat had kunnen bevestigen is echter het gevolg van overleg tussen de KNVB, de ECV en de gezamenlijke clubs. "We zullen het zéker agenderen voor het volgende technisch directeuren-overleg", belooft De Jong tegenover de ochtendkrant. De kosten voor een Hawk Eye-systeem zouden vijf miljoen euro bedragen: "Ik ben aan het checken of dat het juiste bedrag is", zegt De Jong. "Maar het bedrag moet uiteindelijk worden opgehoest door de clubs. Om die reden hebben we nog niet zo lang geleden voor de eenvoudigere oplossing gekozen, dat links en rechts van de doellijn twee camera's staan, waarmee je met behulp van de VAR over het grootste deel van de discussiepunten volledig uitsluitsel moet kunnen geven."
Met het huidige systeem kon de afgelopen tijd al 'een aantal keer' worden vastgesteld of er nou gescoord was of niet, legt De Jong uit. Toch zullen er altijd momenten blijven waarop dit niet afdoende is. En dus zullen de clubs moeten overwegen of ze een extra uitgave willen doen om in de toekomst te voorkomen dat er op dergelijke wijze een streep door een mogelijk geldige treffer gaat. "Het implementeren van dit systeem is net zo duur als de implementatie van het VAR-systeem, inclusief de loonkosten die daarmee gepaard gaan", becijfert De Jong. "Het was veel te duur, dus besloten we destijds daar niet voor te kiezen."
Beste meneer de Jong KNVB je praat weer als een kip zonder kop. Het is een aanfluiting je gezegde dat de doellijntechnologie moeten worden betaald door de clubs. Nee zo is het niet het hoort in de reglementen te staan en dan is het de KNVB die dit moet verzorgen. Je komt er weer mooi onderuit op deze manier en de zelfde streek als kunstgrasvelden. De KNVB stelt de regels op of moeten we nu ook gaan stellen als club wij promoveren naar de eredivisie als de clubs het voor het zeggen hebben of wij gaan niet degraderen naar de KKD. Dat zijn ook reglementen. De KNVB int al genoeg geld uit de landenwedstrijden dat er wel overal doellijntechnologie kan worden aangelegd of moeten de clubs nu overal voor betalen. De kosten zijn al hoog zat voor de clubs met alle regeltjes van die achterlijke KNVB. Zoveel lux verlichting, hoekvlaggen, VAR, Scheidsrechters plus reiskosten, Tribune, belijningen, inschrijfgeld KNVB, De kosten voor Bobo’s, wedstrijdkosten, stewards, ontvangsten KNVB plus reiskosten, Afdracht Zeist, Betaling Bobo's, betaling personeel Zeist zo kunnen we wel door blijven gaan met kosten bij de clubs neer te leggen en jullie als BOBO'S maar lekker op het pluche zitten en Champagne drinken. Steek je handen ook eens uit de mouwen en bedenk iets goeds in plaats van die achterlijke streken. Niets kunnen jullie organiseren van strafzaken wat niet klopt tot samenstellen competitie, tot indeling enz toe. Laksheid van de KNVB die verder nergens te vinden is.
Dat geld maakt het lastig. Voor een ploeg die eigenlijk standaard in de eredivisie speelt, zou het een prima investering zijn. Wellicht ook makkelijker te verwezenlijken. Maar voor een ploeg die promoveert en het bijvoorbeeld slechts 1 of 2 wedstrijden in de eredivisie volhoudt, is dat niet te doen. Die werken met zulke andere budgetten. Zelfs als je zou zeggen; 'na zoveel seizoenen eredivisie achterelkaar, ben je als club verplicht om...' , houd je dus altijd clubs in je seizoen zonder die technologie. Om dat te voorkomen zou je het ook in de KKD moeten verplichten, maar zoveel geld hebben de clubs daar helemaal niet. Kan me niet voorstellen dat de knvb dat voor 2 competities gaat betalen. Lastige situatie.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen