Van 't Schip onder vuur na stevige uitspraken: 'Ik vind dat écht ongekend'

22 februari 2024, 11:23
Foto: © Imago

Ajax-trainer John van ’t Schip is het mikpunt van kritiek na zijn stevige uitspraken over Ar’Jany Martha. De jonge vleugelspeler kwam afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen NEC nog als invaller binnen de lijnen, maar behoort niet tot de selectie voor de tweede ontmoeting met FK Bodø/Glimt in de tussenronde van de Conference League. Kees Luijckx, Yordi Yamali en Kees Kwakman hebben zo hun bedenkingen over de beweegredenen van de oefenmeester.

Van ’t Schip verbaasde tijdens zijn eerste wedstrijd als interim-hoofdtrainer van Ajax tegen FC Volendam vriend en vijand door Martha op te stellen als linksback. De Amsterdammers telden in de zomer nog flinke bedragen neer om Gastón Ávila en Borna Sosa naar de Johan Cruijff ArenA te halen, maar het was de jonge Martha die de voorkeur kreeg op de linksbackpositie. Hij mocht vervolgens nog een aantal keer opdraven op die positie. Tegen NEC viel hij in als rechtsbuiten, maar maakte hij een hele zwakke indruk. Voor Van ’t Schip reden om hem niet mee te nemen naar Noorwegen.

Artikel gaat verder onder video

Of het pijnlijk is voor zo’n jongen? Zeker, maar dat hoort ook bij het proces waar hij in zit. We zijn een professionele club, geen liefdadigheidsinstelling waar je zomaar wordt meegenomen. Je moet presteren en goed spelen. Dat deed hij duidelijk niet, waren de harde woorden van Van ’t Schip woensdagavond op de persconferentie. Die schieten bij Yamali in het verkeerde keelgat. Luijckx denkt dat Van ’t Schip de ‘makkelijkste’ speler pakt als voorbeeld. Als dat zo is, dan is dat toch wel het allerzwakste wat een trainer kan doen, reageert Yamali in het programma Voetbalpraat op ESPN. Een rechtsbuiten van Jong op linksback zetten en die een paar weken later slachtofferen in een hemeltergend Ajax. Ik vind dat écht ongekend.

Kwakman is van mening dat het veel meer indruk had gemaakt als Van ’t Schip ervoor had gekozen om een ‘grotere’ naam buiten zijn selectie te houden, bijvoorbeeld Sosa na zijn slechte optreden in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Hij had dan moeten zeggen: hoe jij in het veld loopt en er een beetje achteraan sjokt, dat kan echt niet, aldus Kwakman, die Martha overigens wel ‘heel slecht’ zag invallen tegen NEC. Ik heb het idee dat het gewoon nog een jeugdspeler is. Hij is zó dun en fysiek helemaal nog niet klaar. Yamali sluit zich aan bij de woorden van Kwakman en denkt dat Van ’t Schip een veel sterker statement had kunnen maken. Pak iemand die wat ouder of gerichter is. Er worden week in, week uit heel weinig voldoendes behaald bij Ajax. Wat heeft dit dan voor zin? De begeleidende tekst maakt het erger. Je had hem ook niet kunnen meenemen en daar niks over kunnen zeggen. Dan was er niet zoveel aan de hand.

John van 't Schip had zich niet in zulke bewoordingen moeten uitlaten over Martha

Laden...
627 stemmen

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

QuarlonK
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Schip heeft toch 100% gelijk. Ze verdienen bakken met geld en het is een professionele business. Als het goed is mag het gezegd worden en als het slecht is zeker ook. Kritiek hebben mag daar wordt je grote jongen van. Dat is wat anders als iemand publiekelijk afbranden maar met feiten komen mag altijd

Mike
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Het enige wat je vhS ook mag aanrekenen is dat hij vele andere spelers niet aanspreekt op het niet presteren. Maar slecht is slecht, en goed is goed. Een trainer hoeft niet alleen een goede prestatie te benoemen. Blijft alleen over, moet je het via de media ook doen (ik vermoed dat hij het ook wel in de kleedkamer heeft aangegeven).

Mike
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Je hebt gelijk. Ik heb het niet goed gezegd. Ik bedoelde dat ik geloof dat hij de andere spelers niet publiekelijk aanspreekt. Als je Martha publiekelijk aanspreekt, er zijn er genoeg die ook niet presteren met meer ervaring/salaris/potentie. Maar blijf bij, doe het niet via de media, en in de kleedkamer. En uiteraard mag (moet) je als trainer zeggen wat goed is en zeker ook wat slecht is.

Gusa
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Ik vind de uitspraken op zichzelf niet zo zeer onterecht, maar het feit dat je het tegen deze veredelde jeugdspeler doet vooral bijzonder laf. Als je dan zo'n 'stevige uitspraak' wilt doen en daarmee een signaal af wilt geven, had het dan de afgelopen weken gedaan naar Taylor, Berghuis of Sosa. Dan ben je een grote jongen. Door een jongen als Martha aan te pakken vind ik het vooral een beetje een schijnvertoning.

Goku
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Dat een trainer harde woorden gebruikt, is niet erg zijn geen kleuters. Maar in dit geval is het tegen 1 speler Als je het hele elftal inclusief bank in het water gooit komt er geen 1 bovendrijven, dat maakt het oneerlijk

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen