Mossou plaatst vraagtekens bij Henderson: ‘We hoeven niet al te romantisch of naïef te doen’

20 januari 2024, 11:19
Foto: © Imago/ESPN

Jordan Henderson stond vrijdagmiddag voor het eerst sinds zijn komst naar Ajax de Nederlandse pers te woord. De middenvelder kreeg van Willem Vissers van de Volkskrant de vraag waarom hij heeft gekozen voor een contract bij de huidige nummer vijf van de Eredivisie en of zijn besluit inderdaad ook met de belasting te maken heeft. Henderson reageerde zelf van niet, maar Sjoerd Mossou heeft er zo zijn bedenkingen over.

De Engelsman verruilde Liverpool afgelopen zomer voor Al-Ettifaq, dat Steven Gerrard had aangesteld als hoofdtrainer en evenals veel andere clubs uit de Saudi Pro League op jacht ging naar versterking uit Europa. Henderson stond open voor een avontuur in het land in het Midden-Oosten, maar hield het er slechts een paar maanden vol. De voormalig aanvoerder van Liverpool wilde deze maand dolgraag vertrekken uit Saudi-Arabië. Hij had over interesse niks te klagen. Zo was onder meer Juventus voor hem in de race.

Artikel gaat verder onder video

Een terugkeer naar Engeland behoorde naar verluidt niet tot de mogelijkheden omdat Henderson in zijn thuisland veel meer belasting moet betalen. Hij kreeg vrijdag tijdens zijn presentatie voor de Nederlandse pers dan ook de vraag of zijn keuze voor Ajax inderdaad een financiële kwestie was. Volgens de Engelsman zelf heeft zijn beslissing om voor Ajax te gaan spelen enkel te maken met voetbal. Maar daarover heeft Mossou zijn twijfels. Nu hoeven we over Hendersons vlucht naar Ajax ook weer niet al te romantisch of naïef te doen: een terugkeer naar de Premier League was belastingtechnisch domweg onvoordelig voor Henderson, die nota bene ambassadeur is van de NHS, de Engelse Nationale Gezondheidsdienst die - oh ironie - juist drijft op belastinggeld, schrijft Mossou in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Dat betekent overigens niet dat Mossou het voortijdige vertrek van Henderson uit Saudi-Arabië niet toejuicht of begrijpt. Ook hij werd in eigen land hevig bekritiseerd om zijn vlucht naar Saudi-Arabië: misschien nog wel meer dan Wijnaldum. Als uitgesproken voorvechter van LHBTI-acceptatie en maatschappelijk zeer betrokken Engeland-aanvoerder was zijn transfer naar Al-Ettifaq héél cynisch, haast ongelooflijk zelfs: wat bezielde Henderson in vredesnaam?, vraagt Mossou zich af. Dat vroeg hij zichzelf na een tijdje gelukkig ook af. Voetballen in de bloedhitte, bij een niksige middenmoter met amper mensen op de tribune, in een land waar homoseksualiteit illegaal is - en waar tegenstanders of sceptici van het regime worden vermoord of opgesloten. Wegwezen daar en snel een beetje.

Mossou hoopt dat Georginio Wijnaldum een voorbeeld neemt aan Henderson. De Nederlander tekende afgelopen zomer eveneens een contract bij Al-Ettifaq, nadat hij bij Paris Saint-Germain op een zijspoor was beland. Wat Henderson wél bewijst: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Een oud-Hollands gezegde dat ook Wijnaldum zou moeten kennen, en zo niet, dan zou hij zichzelf exact dezelfde vraag kunnen stellen als zijn voetbalvriend Henderson deed. Een vraag van maar vier woorden. Wat. Doe. Ik. Hier?

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Wat een site tegenwoordig . Zie het 'nieuws' en onderwerpen. 20 topics over hetzelfde onderwerp,tv programma's wat niet eens voetbalprogramma's meer zijn als onderwerp,en gewoon boulevard nieuws . Kijk ook naar de reacties hier op elkaar ,en het uitlokken van reacties . Fc update is overal opzoek naar clicks en reacties . Met de vaste kern hier die geen kritiek dulden . Geen discussies gelijk kleineren . Want als je niet voor een club bent mag je niks zeggen over die club . Deze site is geen voetbalsite meer . Iedereen mag gewoon vinden wat men vindt van deze transfer op een normale manier . Dan ben je niet gelijk een hater . Ik snap dat ajax ervaring zoekt ,en dat men spelers wil halen . Henderson is idd veel ervaring ,maar is geen gotze,v persie of rijkaard . Dus al die sensatie ? Ik zie hetzelfde nu bij de ajacieden als in het begin van mislintat . Een heleboel hoop,gelijk weer roepen (zie hier al sinds dit nieuws),en verdedigen van. Maar weinig met realisme . Er zitten een heleboel haken en ogen bij het slagen van het ervarings idee . Het ziet eruit als een paniekaankoop ,van mensen die nooit een beslissing hadden moeten mogen nemen bij een club als ajax . Na steijn had men echt door moeten pakken . Dat je nu een plan had gehad met een echte td en organisatie die een bepaalde weg inslaat . Nu wacht men op een directeur ,doet een scout de transferperiode ,en een v halst die er ook nog steeds zit . Nog steeds los zand . Maar goed dat mag je blijkbaar niet zeggen hier .

kib*
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Je reactie is tendentieus gtsb, misschien bedoel je het niet helemaal zo, maar Ajacieden komen in jouw verhaal niet helemaal OK over. Vergeet niet dat het bij jouw Feyenoord niet altijd pais en vree is geweest, nu ook niet neem het van mij aan, het is meer een stilte voor de storm, er zijn al scheurtjes. Je maakt alweer op een betuttelend toontje je verhaal wat er bij Ajax mis is, niet goed is. Geloof me het is jammer voor je energie, want wij Ajacieden nemen jou niet serieus, eerder vinden wij je zielig dat je je zin niet krijgt om Ajax nog dieper te zien zakken. Als anderen kritiek in Feyenoord items geeft dan sta je meteen met de hakken in het zand om die kritiek te pareren en inderdaad volgens je eigen woorden 'je mag blijkbaar niets over Feyenoord zeggen' hier. Mijn advies: blijf weg van artikelen over Ajax, doe ik ook met jouw Feyenoord, scheelt zinloze energie. Jouw subjectiviteit t.o.v. Ajax is groter dan jij het wil doen overkomen gtsb. Ajax is niet jouw club en die zal ook niet worden of zijn.

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

En daar is de aanvoerder van de vaste kern . Jou reacties laten zien dat ik gelijk heb . Kritiek /mening over ajax en maar weer wijzen en kleineren .

kib*
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Het is al goed gtsb, rustig, probeer toch maar niet op Ajaxartikelen te reageren, je reacties zetten geen zoden aan de dijk, ze zijn toch altijd vol kritiek richting Ajax, Ajax is en zal nooit je favoriete club zijn, 010 dat is je favoriet, let maar op die club. Laat de discussies maar aan de Ajaxsupporters hier onderling over. Ik reageer nooit op artikelen over Feyenoord, ik heb die drang niet. Ajax vaart voort zonder je meningen, voor het overige 010 is 010, 020 is 020 houden zo.

Brigges
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Ik word toch zo moe van al die analisten en journalisten die denken dat ze alles weten. Over het algemeen is het de grootste onzin die ze uitkramen. Ga allemaal lekker wat anders doen!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen