Van der Gijp haalt hard uit in Vandaag Inside: 'Kale lul'

2 november 2023, 08:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © Talpa

René van der Gijp is totaal niet onder de indruk van Gijs de Jong van de KNVB. De secretaris-generaal zat de laatste maanden bij verschillende tv-zenders om te verkondigen hoe belangrijk hij de mensenrechten vond. Desondanks ging het WK recentelijk naar Saudi-Arabië en dat zorgde voor vraagtekens bij de tv-analist.

“Als ze naar Saudi-Arabië gaan, moet hij toch gewoon opstappen?”, stelt Van der Gijp woensdagavond bij de talkshow Vandaag Inside. Het Nederlands elftal kan volgens hem niet zomaar naar het eindtoernooi gaan, zonder dat er dan gevolgen zijn voor De Jong, die hij een ‘kale lul’ noemt. “Hij heeft zich een jaar lang hardgemaakt om naar de mensenrechten te kijken.”

Artikel gaat verder onder video

Saudi-Arabië oogst een hoop kritiek in veel landen; onder meer omdat de mensenrechtensituatie in het steenrijke land (net als in Qatar, dat het WK in 2022 organiseerde) een hoop gebreken vertoont. Amnesty International somt op: "De vrijheid van meningsuiting wordt ernstig beknot, er worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd, er vinden oneerlijke rechtszaken plaats, de sjiitische minderheid wordt stelselmatig gediscrimineerd en vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen."

Daarnaast wordt gevreesd dat de WK-stadions, net als in Qatar, gebouwd zullen gaan worden door arbeidsmigranten die tegen een klein salaris worden uitgebuit. Tot slot zal de toewijzing aan Saudi-Arabië ook gaan betekenen dat het WK vanwege de hoge temperaturen in de zomermaanden opnieuw in de winter gespeeld zal gaan worden.

Bekijk in onderstaande player het fragment van René van der Gijp in Vandaag Inside over Gijs de Jong.

Moet Oranje het WK op voorhand boycotten?

Laden...
1691 stemmen

Reacties

tz
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

hij is zelf n badmuts, heeft n vies glimmende vleesjpet

RMC Marco de Vries
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Lekker inhoudelijke reacties weer hier, zeg. Het interesseert jullie ook werkelijk geen ene klote de ethische gedachte van het artikel. Niveau jeugdjournaal die eerste 4, zeg

Chris Stroo
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ben eens met deze reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen