'Overname Vitesse op losse schroeven, inktzwart scenario dreigt'

14 november 2023, 07:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

De overname van Vitesse door de Amerikaan Coley Parry van The Common Group lijkt met de dag onwaarschijnlijker te worden. De licentiecommissie van de KNVB heeft een forensisch accountantsbureau ingeschakeld om de financiële kant van het verhaal te onderzoeken, maar dat is inmiddels 'vastgelopen', schrijft De Telegraaf.

Het bedrijf dat het onderzoek uitvoert, Integis, heeft twee opdrachten meegekregen vanuit de voetbalbond. Ten eerste moet onder de loep genomen worden naar het verleden van Vitesse, dat op papier nog altijd in Russische handen is. Daarnaast wordt ook de Common Group doorgelicht, en op dat punt melden bronnen aan de ochtendkrant dat het onderzoek spaak loopt. Parry zou de forensisch accountants niet afdoende hebben geïnformeerd over de achtergrond van zijn Common Group en de investeerders in dat bedrijf. "Op basis van het materiaal dat er ligt, kan Integis op dit moment niet tot een eindoordeel komen", weet de krant.

Artikel gaat verder onder video

'Bronnen rond Parry' maken duidelijk dat de eisen van de licentiecomissie, die wil weten met welk geld de overname gefinancierd wordt, 'botst met de Amerikaanse cultuur'. Daarin is het lonend om financiële risico's om 'risicovolle investeringen' te doen door bijvoorbeeld leningen af te sluiten op basis van verwachte inkomsten in de toekomst. Daarmee neemt de KNVB echter 'geen genoegen': de voetbalbond eist 'zwart op wit garanties voor de financiering van de overname'. Omdat Parry dat vooralsnog niet kan bieden, wordt het volgens de krant "steeds onwaarschijnlijker dat de overname van Vitesse door de Common Group het vereiste goedkeuringslabel van de licentiecommissie van de KNVB gaat ontvangen."

Verkoop
Binnen Vitesse zouden inmiddels "steeds minder mensen die nog geloven dat het allemaal goed gaat komen met de overname" en wordt al rekening gehouden met het scenario dat de KNVB een streep door de voorgenomen plannen zet. In dat laatste geval wordt het bedrag dat Parry tot nu toe in de club stak ('zo'n 15 à 20 miljoen euro'), omgezet in een lening met een hoge rente, waardoor Vitesse acuut in financiële nood zal komen te verkeren. De Arnhemse club wordt 'wellicht genoodzaakt tot noodgrepen als geld proberen op te halen bij gefortuneerde supporters met een geel-zwart hart of een gewilde speler als Million Manhoef verkopen." Laatstgenoemde is met drie doelpunten dit seizoen op aanvoerder Marco van Ginkel na de meest scorende speler van Vitesse en zou dus node gemist worden in de strijd om lijfsbehoud.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Maister
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Haha, nou dat is nog eens een soap bij Vitesse! De licentiecommissie heeft een forensisch accountantsbureau ingeschakeld, maar dat onderzoek is nu al vastgelopen. Misschien moeten ze een detective inhuren om deze mysterieuze overname op te lossen. Of misschien kunnen ze gewoon een realityshow maken van alle commotie rondom Vitesse, dat zou pas echt Amerikaans zijn!

kib*
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Triest dat zo'n historische club als Vitesse ter ziel gaat. Spelers als Manhoef en nog enkele zijn nu bereikbaar voor andere clubs.

Skid row
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Schrijf ze nou nog maar niet af, ben zondag op Papendal geweest,er ligt echt wel een plan B.

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Het zou goed zijn als Vitesse gaat degraderen en net als FC Groningen opnieuw beginnen. Dat heeft bij Twente ook goed uitgepakt.

FCJel
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Degraderen kan echt een nekslag zijn. Je sponsor inkomsten gaan hard achteruit, je kaartverkopen waarschijnlijk ook en je beste spelers gaan lopen. Hoe Twente en Heracles bijvoorbeeld dat hebben aangepakt is echt heel knap, maar zeker niet zo makkelijk als dat het misschien leek.

Skid row
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Degraderen is helemaal het faillissement, dus dat maar niet.

Kkorat swatcat
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Er zit nu al geen hond in de Gelredome,als ze zouden degraderen speel je wedstrijden voor 500 man,de huurprijs lijkt me iets teveel voor een thuiswedstrijd tegen Telstar.

Skid row
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Nog maar een keer uitleggen dat het stadion wat te groot is ? Dit seizoen gemiddeld 16.000 toeschouwers, en dat is gezien het achterland netjes. Gewoon op de 8ste plek wat dat betreft in de eredivisie. Dus geen hond in het gelredome is zwaar overdreven.

boyke
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Zitten er wel bekwame mensen bij de KNVB om daar over te oordelen. Die man heeft al 2 clubs en daar doen ze niet zo moeilijk dan die nietsnutten van de KNVB. Ze proberen clubs die overname kunnen krijgen gewoon kapot te maken omdat ze dat niet kunnen hebben en jaloers zijn dat dit geld niet in de KNVB gestoken wordt schijnbaar zodat ze nog verder in de pluche kunnen neerstrijken. En het ergste is dat ze er nog een jaar over moeten doen ook zo stom zijn ze daar dat er geen verstandige mensen zitten. KNVB doe eens niet zo kleinzielig en achterlijk en ga eens op een andere voet verder zoals alle landen in Europa. Vele clubs hebben investeerders en zeker in Belgie waar vele clubs in handen zijn van handelaren. Waar je tegen moet zijn is dat die Amerikanen de boel hier over komen nemen en geen dubbeltje in de club steken en alleen hier zijn puur uit winstbejag die zo'n 20 clubjes onder hun hoede hebben en spelers bij elkaar stallen waar je juist geen bal aan hebt, Wordt wakker daar zooitje bij de KNVB . Te triest voor woorden dat je nog na gaat wat er 10 jaar geleden is gebeurt en dat er nu iemand klaar staat die al 2 clubs heeft met goedkeuring en ja hoor de KNVB weet het weer beter. lijkt de regering wel die ook alles beter weet dan geheel Europa. Ik zou wel eens de gehele KNVB willen doorlichten dan komen er ook zat problemen ter tafel die het daglicht mogelijk niet kunnen verdragen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen