Kritiek op Koeman en Oranje: 'Speelden voor rust countervoetbal, dat is niet Nederland eigen'

19 november 2023, 16:46   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Voormalig international Arnold Mühren is kritisch over de strategie waarmee bondscoach Ronald Koeman het Nederlands elftal zaterdagavond liet aantreden tegen Ierland. Mühren, in 1988 teamgenoot van Koeman toen Nederland beslag legde op de Europese titel, vindt dat zijn voormalig ploeggenoot het elftal wel wat verder naar voren had mogen laten spelen. Verdediger Stefan de Vrij kan wél op het enthousiasme van Mühren rekenen.

Namens De Telegraaf beoordeelt Mühren de spelers die in actie kwamen in het met 1-0 gewonnen duel waarin Oranje zich definitief verzekerde van deelname aan het aanstaande EK in Duitsland, en ook de bondscoach krijgt een cijfer. Koeman komt er vanaf met een magere voldoende: een zesje. Mühren kan er nog wel begrip voor opbrengen dat Koeman ervoor koos om opnieuw met drie centrale verdedigers aan te treden, maar had zelf wat anders gedaan: "Zo hoeft het niet tegen landen als Ierland, Gibraltar of Griekenland." Mühren vervolgt: "Voor de rust speel je op eigen helft eigenlijk countervoetbal, dat is niet Nederland eigen. Zet het gewoon vast bij Ierland, dacht ik."

Artikel gaat verder onder video

Uit de eerste de beste counter was het via Wout Weghorst direct raak voor Oranje. Daarna deden de Ieren nog wel wat pogingen om langszij te komen, maar verder dan een afgekeurde goal van invaller Adam Idah kwamen de bezoekers niet. "Er is bijna geen kans weggegeven, dat snap ik ook", meent Mühren. "Maar met deze spelers bij Oranje kun je meer initiatief nemen", vervolgt hij. "Ik vind drie aanvallers voorin nog steeds het beste. Het stadion zit vol, de mensen zijn in feeststemming omdat het EK al min of meer is bereikt en ze wachten op spektakel. Als je de boel bij Ierland dan meteen onder druk zet, krijg je ook de mensen achter je."

Man of the Match
Van alle internationals die in actie kwamen krijgt Internazionale-verdediger Stefan de Vrij het hoogste cijfer van Mühren: een 8. De oud-speler van Feyenoord en SS Lazio mocht voor het eerst sinds juni 2022 weer eens aan de aftrap verschijnen in Oranje en was volgens Mühren 'met afstand de beste speler'. "Hij straalt rust uit, kiest voortreffelijk positie en dribbelt ook nog in op het middenveld", somt Mühren op. "Voor iemand die al anderhalf jaar niet speelt bij Oranje is dat knap. Je ziet dat hij ervaring heeft, in Italië voetbalt en dingen ziet voordat de situatie ontstaat. Daarbij had hij ook nog een assist", leest het.

Vond jij Stefan de Vrij ook de beste man bij Oranje tegen Ierland?

Laden...
84 stemmen
It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

boyke
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Koeman is een super laffe coach om zo'n systeem te spelen met 2 aanvallers. Dat noemt men dan een van de beste coaches van de wereld, laat me niet lachen, hij is een ouderwetse bange man die het aanvallend voetbal waar wij zo bekend om staan geheel om zeep te helpen. De Hollandse school heeft hij helemaal kapot gemaakt waar geen een land meer bang voor hoeft te zijn. Dinsdag dan zal je zien dat ze winnen met hooguit 2 1 3 -0 als ze dat kunnen bereiken met zijn systeem. En dan nog erg vinden dat de camera op hem gericht stond, daar zijn ze toch voor en wie gaat er nu zeggen van kijk die 2 daar eens staan. Coach dan beter lans de lijn en ga niet op die dikke luie reet op de bank zitten.

Stef1968
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Met al die blessures en afmeldingen staat niet het allerbeste NL op het veld. Niet echt op elkaar afgespeeld. Een Schouten die meteen veel verantwoordelijkheid krijgt. Simons en Gakpo floreren pas met topspelers om hen heen. Wat mogen we nu verwachten? Ja, De Vrij, routinier, neemt zijn verantwoordelijkheid en staat op. NL is niet te vergelijken met de geoliede machine Frankrijk die al jaren met elkaar speelt. Die spitsen heeft die kansen benutten. Echte afmakers. Die hebben wij niet echt. Dus wees blij dat ze winnen. En ja, tegen Gibraltar zal het niet zoals Frankrijk gaan. Kán en mág je niet vereachten.

Brigges
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Met Koeman als trainer wordt het nooit wat. Balletje breed en balletje terug . Een lafaard is die Koeman, zeker als je zoveel meer kwaliteit hebt.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen