Driessen bekritiseert Oranje en Koeman: 'Dat belooft allemaal weinig goeds, tenzij...'

20 november 2023, 07:51   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © De Telegraaf

Valentijn Driessen heeft vooralsnog geen hoge verwachtingen van de Nederlandse deelname aan het EK van volgend jaar in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman verzekerde zich afgelopen zaterdag van kwalificatie voor het eindtoernooi in het land van de oosterburen, maar van harte ging dat zeker niet. Oranje boekte een moeizame 1-0 zege op Ierland en ook in de wedstrijden ervoor maakte het weinig indruk. Driessen kijkt veel liever naar het Feyenoord van Arne Slot of PSV van Peter Bosz.

Vraag aan menig volger van het Nederlands elftal naar de mooiste wedstrijden van deze eeuw en je krijgt de optredens tijdens het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland als antwoord. Dat schrijft Driessen maandag in zijn column in De Telegraaf althans. “Wereldkampioen Italië en vicewereldkampioen Frankrijk werden onder bondscoach Marco van Basten in sensationele duels met geweldig offensief en dominant voetbal verslagen alvorens alle reserves in de laatste groepswedstrijd op indrukwekkende wijze Roemenië naar de slachtbank leidden. De Hollandse School van de jaren zeventig bij benadering, toen het Oranje van Johan Cruijff de wereld voor eeuwig veroverde met totaalvoetbal.”

Artikel gaat verder onder video

Dat is vandaag de dag wel anders, stelt Driessen. Het Nederlands elftal reikte in 2010 onder leiding van Bert van Marwijk nog wel tot de finale van het WK in Zuid-Afrika, maar dat gebeurde ondanks de aanwezigheid van de ‘grote vier’ (Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart) al niet met indrukwekkend voetbal. Volgens Driessen heeft er na dat toernooi een verandering plaatsgevonden. “Daarna is het zogenaamde realisme van het winnen er bij Oranje ingeslopen. Winnen voor alles, bij de bondscoaches en internationals. Of ze nou Louis van Gaal en Frank de Boer heten of Wesley Sneijder en Virgil van Dijk. De erfenis van de Hollandse School wordt steeds vaker verkwanseld, zelfs door diegenen die er alles aan te danken hebben, zoals Van Gaal en de huidige bondscoach Koeman.”

Volgens Driessen heeft de nieuwe speelwijze, ondanks de halve finale in Brazilië en de kwartfinale in Qatar, bijster weinig opgeleverd en wordt er ook in het buitenland op een andere manier naar Oranje gekeken. “Zelfs de goodwill is verspeeld; niemand die internationaal nog praat over deelnames van het Nederlands elftal aan de grote toernooien. Oranje is een kleurloze EK- en WK-ganger geworden, een grijze muis zoals de meeste andere landen.” Veel liever kijkt Driessen naar het Feyenoord van Slot en het PSV van Bosz, twee ploegen die dit seizoen al veel complimenten hebben gekregen voor het vertoonde spel. “Bosz heeft het ingeslapen PSV wakker gekust en de metamorfose, die PSV onder zijn leiding ondergaat, wordt in Eindhoven, Brabant en zelfs heel Nederland bejubeld.”

“Dat prestaties en leuk en goed voetbal handen in hand kunnen gaan bewijst Slot al tweeënhalf jaar bij Feyenoord”, vervolgt Driessen. “De club lag aan de geeuwhonger, maar met een geweldige offensieve en intensieve speelstijl heeft Slot Feyenoord gereanimeerd en wil iedereen een straaltje van de schijnwerpers meepikken.” Volgens Driessen geldt dat ook voor Koeman, die bij de aanstelling voor zijn tweede periode als bondscoach van Oranje aankondigde het anders te gaan doen dan zijn voorganger Van Gaal, maar gedurende de kwalificatiereeks ook met vijf verdedigers ging spelen. “De wedstrijden van Oranje zijn sindsdien net zo slecht en weinig memorabel als ten tijde van het WK 2022 in Qatar. Dat belooft allemaal weinig goeds voor EURO 2024. Of Koeman moet alsnog worden gepakt door de visie van zijn collega’ Slot en Bosz.”

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Brigges
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik geef hem niet gauw gelijk, maar deze keer wel. Met Koeman als coach wordt het niks. Als iedereen fit is hebben wij enorm veel kwaliteiten, maar met een balletje breed en balletje terug liggen wij er snel uit. Totaal geen lef die Koeman.

De Haan
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Het lijkt maar niet op te houden. FCUpdate moet vandaag wel in de zevende hemel zijn met al die berichten over Valentijn Driessen. Die zal wel een nachtje hebben doorgebracht met de redactie.

boyke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik heb een hekel aan die man Driessen met aldoor commentaar maar deze keer heeft hij eens 100% gelijk. Met Koeman wordt het een aanfluiting. Hij verloochend het Nederlandsche school volledig met een systeem dat je beter 11 man in het strafschopgebied kan opstellen. Balletje breed, balletje terug zelf vanuit strafschop tegenstander gaat balletje terug naar de keeper. Schandalig hoe Nederland (Koeman) speelt en dan nog durven zeggen kijk die 2 daar staan. We kunnen beter zeggen kijk daar die Koeman met zijn dikke reet op de bank zetten commentaar leveren op eigen spelers i.p.v. de coachen. Koeman heeft zijn tijd gehad en is er een uit de pre-history die snel weg moet wezen. verdedigen tegen een zwak land is te schandalig voor woorden en zijn vriendjespolitiek al helemaal.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen