Valentijn Driessen ziet één man die 'de val van Ajax' nog kan stoppen

4 september 2023, 07:22   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots / Talpa

Valentijn Driessen maakt zich grote zorgen over de weg die Ajax is ingeslagen. Sven Mislintat en Jan van Halst nemen volgens de journalist van De Telegraaf een 'onverantwoord grote gok' met de Amsterdamse club door een 'levensgevaarlijk experiment' uit te voeren.

Er is de afgelopen maanden veel veranderd bij Ajax. Zo stopte Edwin van der Sar als algemeen directeur, wordt het voetbaltechnische beleid tegenwoordig bepaald door Sven Mislintat en heeft de selectie gedurende de zomer een heuse metamorfose ondergaan. Met name het feit dat Mislintat als directeur voetbalzaken 'volledige handelingsvrijheid' heeft, is Driessen een doorn in het oog.

Artikel gaat verder onder video

"Zonder fatsoenlijk controlemechanisme is de portemonnee in handen van de Duitser en mag hij als groentje solo het totale voetbaltechnisch beleid bepalen. Met goedkeuring van Van Halst, die toestaat dat trainer Maurice Steijn en hoofdscout Kelvin de Lang slechts marionetten zijn van Mislintat", schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf. "Een daadkrachtige rvc zou deze ongewenste bedrijfsvoering niet toestaan. Hoe valt te accepteren dat de twee belangrijkste technische communicatielijnen tussen de directeur voetbalzaken enerzijds en de trainer en hoofdscout anderzijds dood is omwille van de hiërarchische verhouding tussen directeur en werknemer?"

Volgens Driessen voelen de directie en commissarissen - die in zijn ogen ook verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van Ajax - de bui al hangen. Daarom zouden zij met het plan spelen om Jan van Halst tijdelijk te benoemen tot algemeen directeur. "Commissaris Van Halst heeft Mislintat zijn zegen gegeven bij het binnenhalen van het vreemdelingenlegioen met tien (!) nationaliteiten. Om daarop als rvc afgerekend te worden, willen Pier Eringa, Annette Mosman & co vermijden. Strategisch is het sluw van de rvc om het wanbeleid plat te slaan door een eigen ’kritiekloos rvc-lid’ in de directie te plaatsen. Zo houden commissarissen en directie elkaar allen de hand boven het hoofd in plaats van het eigen functioneren ter discussie te stellen."

Driessen vraagt zich hardop af of de 'val van Ajax' nog te stoppen valt. "Steijn, de spelersgroep en de van Ajax losgezongen directie en rvc lijken daartoe niet in staat. De vereniging Ajax als grootaandeelhouder evenmin. Bestuurlijk is de vereniging onthoofd en die vaart stuurloos rond. Kroes is de aangewezen man. Maar zij (lees: de commissarissen) die samen met de directie voor het tijdspad van Kroes’ aanstelling verantwoordelijk zijn, kunnen weleens sneuvelen. Vertragingspolitiek ligt op de loer. Is het Ajax ernst met het verval, dan gaat nu alles uit de kast voor de komst van Kroes naar Amsterdam."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

CG
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Moet Ajax ( bewijs van spreken ) niet een oliesjeik nemen om alleen zo de Europese top te halen en om daar te blijven ? De tot heden aanwezige filosofie bij Ajax is denkelijk allang verdwenen ! ! ! Meerdere clubs in Europa die dat wél hebben, die dan pas veel beter op de transfermarkt zich kan laten zien. Bij Ajax is dat NIET het geval. En acht, het is maar een voorbeeld.
Hoe denken jullie daarover ?

Roffainho
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar denk je dat een Oliesjeik is geïnteresseerd in Ajax?? Misschien wel want de naam Ajax is wereldwijd bekend. Ik zou het niet fijn vinden als Feyenoord in handen zou zijn van een Sjeik. Die niets met je club heeft. Dan kan je nog zoveel kopen als je wilt, de complete indentiteit van je club is weg. Ajax moet gewoon voor een goed beleid gaan. Ze hebben dit jaar 100 milj. uitgegeven he. En de afgelopen seizoen ook zoiets. Dus het is niet zo dat Ajax niets te spenderen heeft. Als ze spelers als Lang, T. Almada of Schouten bv hadden gehaald had het er al heel anders uit gezien. En dat waren spelers die haalbaar zijn voor Ajax. Misschien dat het opeens gaat lopen en de talenten die Mislintat gehaald heeft blijken goud waard te zijn. Ik denk dat je pas over een half jaar kan zeggen of hij gefaald of geslaagd is in het trekken van zijn eigen plan. Niet?

kib*
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Grappig en tegelijkertijd verheugd te moeten constateren dat Ajax een soort van Nationaal Bezit is geworden. Begrijpelijk, omdat Ajax nog altijd DE club van Nederland is gezien de niet te overtreffen historische prestaties. Als Ajax verliest of een mindere wedstrijd speelt wat gistermiddag plaatsvond dan staan iedere zichzelf respecterende journalist, riooljournalist en analisten zoals Perez, Vink, De Mos, Van Ganggelen, VI, Van Basten, Gullit, Mossou, Vissers, Verwij, Driessen en (sociale media) anti Ajacieden en nog vele anderen, klaar om op Ajax te meppen. Iedereen weet precies hoe het bij Ajax zou moeten gebeuren, maar met bruikbare alternatieven komt men niet. Dit bevestigt alleen hoe bekrompen het denken in Nederland is. Werkelijk niets van de club wordt gespaard vanaf de RvC, de directeuren, Mislintat, de coach, de spelers, De Arena, het kantinepersoneel tot en met de terreinknecht een ieder krijgt klappen. Als Ajax bij wijze van spreken successen boekt dan komt Ajax superlatieven te kort, ineens zijn er in alle hoeken, dorpen, gaten van Nederland successupporters bij gekomen. Tunnelvisie en korte termijn denken is het. Terugkomen op de wedstrijd van gistermiddag: respectloos wordt Fortuna Sittardia ondergewaardeerd. Fortuna S. is een goede ploeg, in elk geval een beter dan die met Yilmaz. Als je in De Kuip met de landskampioen een gelijkspel behaald door o.a. 2 doelpunten er tegen te scoren dan ben je als ploeg niet slecht. Ajax kwam gisteren met een niet volledig op elkaar ingespeelde selectie en toch bleef het 0-0, mede dankzij de top keeper Pandour. Ik blijf het zeggen Ajax komt goed terug dit seizoen. Dit was Brandpunt.

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax ligt altijd onder een vergrootglas zowel positief als negatief. Wat er over gezegd of geschreven wordt moet je niet met een korrel zout nemen maar eerder met een zak zout. Dat het nu rommelt bij Ajax in al zijn gelederen doet de Ajaxied pijn maar leid tot leedvermaak bij alles wat anti Ajax is. Wat er nu bij Ajax aan de hand is dat is al eerder bij PSV, Feijenoord en AZ gebeurt en bij nog meer clubs, ze hebben allemaal zo hun pieken en dalen. Voor het voetbal is het te hopen dat Ajax een goed seizoen draait wat natuurlijk ook geldt voor Feijenoord en PSV zodat de competitie bovenin ook spannend blijft en niet zoals bij de formule 1 waar de spanning al binnen een paar wedstrijden weg was. Voor mij maakt het niet wie er kampioen wordt zolang ik maar naar leuke wedstrijden kan kijken, dat is mijn brandpunt.

kib*
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Voetbalfanaat, Je brandpunt is voor mij hetzelfde, geen twijfel. Maar opvallend is dat dat vergrootglas vormen van een Hubble telescoop heeft. Van alles wordt door tout Nederland uit de kast gehaald om Ajax qua bestuur, qua management, qua coaching, qua kwaliteit van de spelers, qua aankoopbeleid in diskrediet te brengen. Over PSV en Feyenoord b.v. minder, maar ik snap het wel het is een vorm van sadomasochisme, nijd en jaloezie om Ajax die over de hele wereld de bekendste Nederlandse club met veel volgers is te pas en te onpas te bashen. Er wordt ook veel gezeurd over de jeugd die geen kans zou krijgen, maar het moge duidelijk zijn dat de huidige jeugd niet zo geweldig is, zie hun ranking in de KKD. De ploeg en de overgebleven spelers van het afgelopen seizoen moesten worden vervangen, omdat de kwaliteit van die spelers niet volwaardig Ajax is, zeker als je gelijk speelt tegen Volendam, Emmen, Vitesse. Nu is duidelijk dat Rensch, Wijndal, Taylor, Brobbey, Bergwijn, Berghuis het bewijs zijn. Mislintat heeft binnen korte tijd spelers moeten verkopen (156 miljoen) en vervangers moeten aankopen (108 miljoen), knap toch ? Maar als je leest op welke manier dan ook karaktermoord op hem wordt gepleegd nou daar lusten de honden geen brood van, weinig respect. Ik ben er van overtuigd dat Ajax over enkele weken, misschien eerder als herboren terug aan de top komt, Ajax 2.0

benrooy
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

precies

FrenkieFanboy
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat ik altijd komisch vind om te constateren is dat Ajaxieden zelf altijd het hoogst van de toren blazen, maar zodra er krietiek op iets komt, gaan jullie janken als een klein kind die geen snoepje gekregen heeft. Als je jezelf uitroept tot beste club, maar je faalt, sja.. dit is gewoon de normale reactie daarop hoor! En al die journalisten die je opnoemt doen gewoon (goed) hun werk. Het is 1 dikke tering zooi bij Ajax sinds Overmars zijn ontslag. Vorig jaar leek nergens op. Aankopen als Bergwijn zijn geflopt. Ongeveer 100mil is verdampt, en dat gebeurd dit jaar weer waarschijnlijk. Ik las net ergens een rijtje namen die gehaald hadden kunnen worden voor minder geld (dacht stukje van Verwij ergens of zo) i.p.v. al deze vreemdelingen. Toen ik dat rijtje zag dacht ik: ja, dat ziet er logisch uit. Dat waren ook allemaal spelers die de trainer wilde, maar daar wordt 0,0 naar geluisterd blijkbaar. ZO GOED is Ajax dus bezig momenteel. Dit seizoen begon al gelijk dramatisch voor jullie door niet Peter te nemen maar Maurice, maar dat kon waarschijnlijk niet omdat jullie geweldige CEO vd Sar er nog zat. Echt treurig hoe jullie club de afgrond in zakt nadat Eric en Marc weggegaan zijn. En met een tempo... niet normaal. De goeie naam is gelijk weer weg in Europa. Maar poe poe als voetbal liefhebbers er een mening over hebben.. achterste poten staan jullie, en dat vind ik nou "grappig" en word ik "verheugd" van. Wat een leedvermaak! Misschien wordt het tijd dat je ook je ogen open doet en kijkt wat er gebeurd is vorig jaar en nu. Dan snap je onze verontwaardiging misschien wat beter. Het heeft echt totaal niets te maken met "de niet te ovetreffen historische prestaties" dat boeit niemand wat behalve Ajaxieden kerel. Wat wij niet snappen is dat "de club" van Nederland zoals je zegt, 200m laat verdampen in 2 jaar, er geen CEO is, er geen TD was voor een jaar, geen Peter maar Maurice enz. enz. Er worden alleen maar slechte keuzes gemaakt, maar niemand mag er volgens jou wat over zeggen, lachwekkend is het kerel.

Dexi
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De vrije val is ingezet vooral pijnlijk voor de liefhebbers van het spelletje. Liefhebbers zien Ajax graag goed voetbal spelen tegen een subtop van Europa, voor de fans maakt het uiteindelijk niet zoveel uit die huppelen wel mee.

kib*
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

DEXI, Als je over dit huidige Ajax hebt dan is het een aanname, want niemand weet het nog, als je over het Ajax dat in Bernabeu het top Madrid kleineerde (vrije trap Schöne), over het Ajax dat Dortmund 2 keer versloeg hebt dan is het realiteit. Dus nu nog nog geen vrije (?) val te voorspellen, afwachten maar. Geldt eveneens voor Feyenoord en PSV.

Frank16
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ook die gaat Feyenoord en PSV niet overpoweren.

CG
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het is misschien eens heel erg goed dat Ajax nu een keer in deze slechter situatie zit. Dit alleen door schuld van het beleid ! Dit is begonnen sinds de (on)terechte vertrek van Marc Overmars als allergrootste bewijs ! Dat de jeugd niet doorgroeit blijft tot heden nog steeds aanwezig, ook als zéér sterke bewijs. Hopelijk dat ze heel goed leren vooral voor de langere termijn om dan voortaan jaarlijks bij de beste 14 of 16 clubs van Europa komen en VOORAL doen blijven voor de lange termijn ! Wel moeten we afvragen of Ajax in de komende 12 jaar drie of vier keer de CL-FINALE speelt ( en doet winnen ). Het is een daadwerkelijke beeld wat tot nu toe afspeelt bij Ajax omdat Ajax dat niet uitstraalt ! Ajax had voor zowel de verdediging als de middenveld 2 topspelers moeten halen elk van 26 jaar in plaats van 12 twijfelaars. Dit blijft een feit die we onder ogen moeten zien. Als het zo blijft zal Ajax maximaal als 6e 6e veindigen in de komende twee of drie jaar. Niet dat dit onderschat mag worden. Ook intern zal bij Ajax daar nu zo over gedacht worden omdat ze vooraf géén goed huiswerk hebben gedaan. Hoe goed (of juist echt zéér slecht) is de commissie Ajax daadwerkelijk ? Er bestaan daar zéér grote twijfels over. Mogelijk dat men hier zéér terecht over denkt en er op reageert ! ! Voetbalclub AZ doet de afgelopen drie jaar ( véél ) beter dan bij Ajax. Zonder géén sterke verbetering bij Ajax zal AZ minimaal twee keer boven Ajax eindigen. Dit zullen we ( daadwerkelijk ) onder ogen moeten zien !

Peter bosch
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax supporters allemaal bij eerste thuiswedstrijd buiten blijven staan. Eerst zootje zakkenvullers zonder ajax dna er uit dan wij pas weer naar binnen. Uit respect voor de mensen die ajax op de wereldkaart gezet hebben. Dus een statement maken dat we het niet pikken deze teloorgang. Dit niet pikken of machteloos toekijken.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen