Het lot van Maurice Steijn als trainer van Ajax is allang bezegeld

28 september 2023, 15:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Maurice Steijn gaat vertrekken bij Ajax. Is het niet vandaag, dan morgen, volgende week of in de komende maand. Het ontslag van Sven Mislintat in de Johan Cruijff Arena was een voorbode voor wat de coach staat te wachten. Als men in de clubleiding wel tevreden was geweest met de trainerskeuze van Mislintat, had hem dat ook meer krediet gegeven.

Los van de onrust rondom de transfer Borna Sosa, een aantal opmerkelijke acties achter de schermen bij Ajax en een waslijst aan aankopen waarover op z’n zachtst gezegd grote twijfels zijn, heeft Mislintat nóg een fout gemaakt. Namelijk door Maurice Steijn aan te stellen als trainer van Ajax. Een beslissing die hij zelf ook een fout vond, gezien het feit dat hij die geprobeerd heeft al vroeg in het seizoen te herstellen.

Artikel gaat verder onder video

Het was ook een fout als je kijkt naar de eerste wedstrijden van Ajax, waarin er geen enkele vorm van organisatie lijkt in het team van de Amsterdammers. Restverdediging bestaat niet en aan de bal vallen er maar weinig patronen in te ontdekken. Doelpunten vallen voor uit incidenten, niet uit goed uitgespeelde aanvallen. Tegen Feyenoord werden amper kansen gecreëerd met een bedroefend expected goals tot gevolg.

En dat is opmerkelijk voor wie Steijn heeft gevolgd in zijn loopbaan. Bij ADO Den Haag had Steijn grote successen door na promotie de ploeg naar het linkerrijtje te brengen van de Eredivisie. In zijn eerst seizoen bij VVV-Venlo deed Steijn het goed, maar vond hij zelf het voetbal te verdedigend en schakelde hij om naar meer aanvallend voetbal. Bij Sparta Rotterdam kreeg hij vorig seizoen minder tegengoals dan PSV en zorgde hij ook voor spektakel. En dat hij op korte termijn, nog véél korter dan bij Ajax, ook iets kan bewerkstelligen, bewees hij vorig seizoen toen hij instapte en de Rotterdammers last minute aan handhaving hielp.

Steijn is wel degelijk een goede trainer, die patronen kan inslijpen, een groepsgevoel kan creëren en succes kan hebben bij clubs. Maar bij Ajax is hij er niet in geslaagd om dat proces in gang te zetten en lijkt het gigantische krachtenveld in de Johan Cruijff Arena hem naar de uitgang te drukken. Mede door het heel laat compleet krijgen van de selectie, is het niet gelukt om er binnen- en buiten de lijnen een eenheid van te maken.

En dat is ook zijn eigen schuld, want met onhandige interviews voerde hij veel te vroeg de aanval op richting Mislintat. Steijn nam ook te weinig verantwoordelijkheid na mindere resultaten en viel openlijk spelers af, terwijl ook de tactiek te wensen overliet. Het voetbal biedt te weinig houvast en ook intern heeft hij de spelers niet voor zich kunnen winnen, anders had Steven Berghuis de man die hem reservecaptain heeft gemaakt, wel beschermd op de landelijke tv.

Lees ook: Ajax had Mislintat tegen zichzelf in bescherming moeten nemen

Ontslag Steijn aanstaande
Met het ontslag van Mislintat geven de technische beleidsbepalers aan dat Mislintat foute keuzes heeft gemaakt, waaronder het aanstellen van Steijn. Het feit dat Mislintat alweer zo snel van overperformer Steijn afwilde, zal intern ook behoorlijke afbreuk hebben gedaan de geloofwaardigheid van de Duitser. Het is zeker te vroeg om al zijn aankopen al af te schrijven, maar als hij dat met zijn eigen trainer wel al doet, geeft dat weinig vertrouwen.

Omdat Steijn de selectie pas zo laat compleet had, gunt de technische leiding de coach meer tijd. Al lijkt het vooral een besluit om tijd te kopen en een oplossing te zoeken, want hoewel de naar voren geschoven Van Praag eerder openlijk uitsprak Steijn een goede trainer te vinden, lijkt Steijn geen toekomst meer te hebben bij Ajax. Zodra er duidelijkheid is over de technische baas, komt er wel een stok waarmee geslagen kan worden. De tijd van Steijn bij Ajax lijkt onvermijdelijk voorbij.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Waarom19
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Beter gisteren dan vandaag. Deze trainer bakt er niks van, maar hij ondermijnt en saboteert de boel door nieuwe spelers op de bank te zetten. Net als of Ajax het met de overgebleven spelers wel gaat maken. Taylor hoort in de keukendivisie, Brobbey hoort in het circus, Rensch kan alleen maar terugtikken naar de keeper, Bergwijn komt geen lantaarnpaal voorbij, Berghuis raakt geen knikker meer en Hato kan niet verdedigen. ( 3 tegendoelpunten van Feijenoord door Hato) Allemaal onder leiding van super trainer Stein, die wel goed is in saboteren, ondermijnen, matennaaien en spelers afvallen. Het ligt nooit aan hem . Ik hoop dat het bestuur deze smetbak snel ontslaat.

Gladde
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Paul19, als je zo negatief bent moet je helemaal geen voetbal meer kijken. Ajax is Ajax en die komen altijd weer voor 100% terug. Geef Steijn in ieder geval de tijd om zijn gelijk te halen. Wie moet er dan met de scepter zwaaien

HS1986
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja, de uitingen van Steijn in de media zijn niet erg handig geweest. Maar op de meeste punten heeft hij ook gewoon gelijk gehad. Daarbij komt dat er gewoonweg spelers gehaald zijn die niet met elkaar kunnen communiceren vanwege de taalbarrière, vooral in de verdediging is dat heel erg belangrijk. Verder denk ik dat een andere trainer het net zo moeilijk zal gaan krijgen als Steijn. Dus Steijn aanhouden is vooralsnog de betere keuze omdat hij nu toch al langer samenwerkt met ze. Ik hoop verder dat de verdediging in de komende wedstrijden wel minder persoonlijke fouten gaat maken, daar schort het voornamelijk aan. Als dat eenmaal veel minder gebeurd, zal er meer patronen te zien zijn en zal hopelijk alles beter gaan verlopen.

dilima1966
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Is nog niet bezegeld De aankopen van Sven Mislintat Deugd allemaal niet Tweede rangs spelers Winterstop allemaal laten vertrekken En nieuwe technische man aanstellen Julian ward frank arnessen of jordi Cruyff

Voetballen
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Makelijk lullen vanaf de zijlijn.. Ik denk wel degelijk dat Steijn het kan. Maar 5 voor 12 komen de spelers binnen qwaliteit nog ff te zwijgen. Maar ook voor hem is het 5 v12.. Resultaten moeten nu wel komen. Tot aan de nieuwe directeur er is dan pas beslissing nemen. Seizoen is as verziekt..

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen