Hans Kraay jr. vol verbazing: 'In de tweede helft zie je een totaal ander mens'

11 september 2023, 10:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Hans Kraay jr. zag zondagavond een groot verschil tussen het optreden van Matthijs de Ligt in de eerste en tweede helft van de ontmoeting tussen Ierland en Nederland. De Ligt kreeg bij afwezigheid van de geblesseerde Lutsharel Geertruida weer een kans vanaf het begin, maar had het in de eerste helft erg lastig als één van de drie centrale verdedigers. Pas toen Ronald Koeman na de pauze 4-3-3 ging spelen, zagen we bij vlagen de speler die we kennen van zijn periode bij Ajax.

De Ligt maakte vorig jaar de overstap van Juventus naar Bayern München en kon in zijn eerste seizoen in Duitsland vaker wel dan niet rekenen op een basisplaats. Dat was in de eerste wedstrijden in het nieuwe seizoen wel anders. De Ligt moest daarin genoegen nemen met een reserverol en het had er niet veel van weg dat daar snel verandering in komt. Ook bij Oranje was hij veroordeeld tot de bank. De Ligt kwam in de thuiswedstrijd tegen Griekenland pas in de slotfase binnen de lijnen.

Artikel gaat verder onder video

Op bezoek in Ierland mocht de oud-Ajacied zich vanaf het begin laten zien. Geertruida was een dag eerder afgehaakt op de laatste training en behoorde niet tot de wedstrijdselectie. De Feyenoorder zag zijn vervanger in de eerste helft een ongelukkige indruk maken. “Het begin vond ik pijnlijk. Ik vond het bijna gênant hoe risicovol Flekken opbouwt, maar Koeman heeft het in de rust goed hersteld door 4-3-3 te spelen. Daardoor kwamen steeds meer spelers in hun kracht. Met name De Ligt was in de tweede helft een heel ander mens dan in de eerste helft”, vertelde Kraay jr. zondagavond op ESPN na afloop van de ontmoeting tussen Ierland en Nederland.

Koeman besloot het in de tweede helft over een andere boeg te gooien. Hij haalde Daley Blind en Mats Wieffer naar de kant en keerde terug naar 4-3-3, het systeem waarmee hij in de eerste interlands van zijn tweede periode als bondscoach aantrad. Daardoor kwam De Ligt op zijn vertrouwde positie te spelen. “Koeman heeft wel goed gewisseld in de rust. De Ligt is niet erg comfortabel als hij de buitenste van de drie is. Het blijft zo dat hij dan kwetsbaar is”, zag Kraay jr. “Dan komt hij tegen de zijlijn te spelen, met ruimtes in de rug. Dumfries mag gaan, dus hij moet dan eigenlijk een soort tweede rechtsback worden. Daar is hij zo onbehagelijk in. En ook oncomfortabel aan de bal. In de tweede helft zie je een totaal ander mens. Het leek wel alsof er iemand anders stond.”

Mocht Koeman er in oktober wederom voor kiezen om met drie centrale verdedigers aan te treden, dan kan hij beter voor iemand anders dan De Ligt kiezen. Dat vindt Kraay jr. althans. “Ik denk dat Geertruida dat beter kan, hij is ook keuze A. Maar ik denk dat De Vrij dat ook beter kan. De Vrij was vroeger ook nog rechtsback bij Feyenoord, dus hij is wel wat comfortabeler in de rug van Dumfries.”

© ProShots

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

kib*
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ook bij Ajax en Oranje vond ik destijds De Ligt al een middelmatige overschatte verdediger, maar ja ga toen dit maar te berde brengen dan had je geen verstand van voetbal. Daartegenover had ik al veel goede verdedigers zien voetballen, ik loop al lang met het voetbal mee. Bij Bayern is De Ligt buiten de selectie gezet door Tüchel.

Jan Piet de Boer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Die Kraay kan beter zijn waffel houden voegt helemaal niets toe sukkel

Profumo
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ach. Hoe ongenuanceerd weer. Kraay heeft helemaal gelijk. De Ligt is, zoals Krotje ook aangeeft, een erg overschatte voetballer, die maar beperkt inzetbaar is. Hoewel ik absoluut geen fan van Tuchel ben vond ik het wel logisch dat hij bij Bayern mag banken. Ik heb de eerste minuten gemist zondag maar toen ik inschakelde dacht ik meteen dat de Ligt penalty veroorzaakt had. Daar is ie nl ook kampioen in. Ik heb ook altijd idee dat Virgil het minder lekker vindt als de Ligt naast 'm staat. Let maar eens op! De Ligt speelt bijna NOOIT een bal op Dumfries. Het is altijd balletje breed en terug op Virgil. Zelden speelt hij een bal naar voren. Volgens mij durft hij dat gewoon niet! Bang dat t mis gaat. Het enige waarin hij goed is is stevig ingrijpen maar daar zitten ook de nodige risicos aan.

Profumo
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik vind dat Stefan de Vrij weer in ere hersteld mag worden. Is super voetballer. Maar qua snelheid en handelingsvermogen is Geertruida ook een openbaring! Die heeft echter veel minder ervaring als de Vrij. De Ligt mag van mij een goede clubvoetballer blijven. Maar in Nederlands elftal zullen we hem niet missen. Ik ben echter ook geen fan van Koeman. Als voorbeeld dat gedonder met Frimpong. Je moet als bondscoach te allen tijde oog hebben voor de sterkste selectie. Persoonlijke voorkeur of misplaatste eigenzinnigheid etc mag daarbij geen te grote rol spelen. Frimpong heeft groot gelijk dat hij Jong Oranje afwijst. Jong Oranje is voor aanstormende Nederlandse voetballers die nog in de eredivisie voetballen. Niet voor een speler die wekelijks de pannen van t dak speelt in de Bundesliga! Frimpong schat ik momenteel zelfs hoger in dan Xavi. Die vond in tegen Ierland ook beroerd spelen. Gleed meer uit dan dat hij voetbalde. Had nog eerder gewisseld moeten worden dan Wieffer. Met deze trainer hebben we nog lang niet de sterkste selectie.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen