KNVB evalueert maatregelen: strenge regels voor fans blijven, harder optreden tegen onsportief gedrag spelers

27 juni 2023, 17:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

De KNVB heeft maatregelen genomen om het nieuwe Eredivisie-seizoen beter in te gaan dan het laatste jaar is gestopt. Er is voor het betaald voetbal gesproken over twee specifieke aanscherpingen als het gaat om het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig voor iedereen te maken. Afgelopen jaar ging het in de slotfase regelmatig mis, met de halve finale van de beker tussen Feyenoord en Ajax als meest aansprekende voorbeeld.

Allereerst gaat het om de veiligheidsmaatregelen die rond het veld zijn ingesteld na de ongeregeldheden in het vorige seizoen. Hoewel er sindsdien maar drie wedstrijden gestaakt werden op basis van de nieuwe regels, zo heeft de KNVB geteld, was er veel kritiek op. De wedstrijden zouden te snel worden stilgelegd, vond de menigte. De KNVB is echter wel tevreden, omdat er geen spelers of scheidsrechters meer gewond zijn geraakt. Wel constateert de voetbalbond een stijgend aantal incidenten na de coronacrisis.

Artikel gaat verder onder video

De genomen maatregelen in de stadions werden door de Nederlandse voetbalbond besproken met VVCS, CBV, BSBV, het Supporterscollectief Nederland en de werkgroep wedstrijdorganisatie. “De maatregelen werden unaniem gesteund, met als resultaat dat ze worden gecontinueerd met één aanpassing: als een persoon die iets op het veld gooit direct wordt gepakt en verwijderd, dan telt dit niet meer mee in de stappen naar het definitief staken van de wedstrijd”, schrijft de KNVB. Maar ook voor het komende seizoen zullen de regels voor fans op de tribunes dus streng blijven.

Onsportief gedrag spelers
In de slotfase van de competitie was er ook veel te doen over de sportiviteit op het veld, wat gezien werd als aanleiding van de onrust buiten de lijnen. Dat werd ook genoemd tijdens het uit de hand lopen van de halve finale van de KNVB Beker. De KNVB besprak ook die ontwikkeling met alle betrokkenen en de conclusie was eensgezind: dat moet stoppen en scheidsrechters grijpen vanaf heden harder in.

“Er moet harder worden opgetreden als spelers elkaar duwen, trekken, schelden of met hun hoofden tegen elkaar staan. Er zijn grenzen aan wat spelers en trainers tegen een scheidsrechter kunnen zeggen. Binnen de bestaande regelgeving zullen de scheidsrechters in deze situaties sneller een gele kaart trekken”, schrijft de KNVB. “Daarnaast zullen de clubs over dit onderwerp in gesprek gaan met de spelers en trainers.”

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB, licht de twee maatregelen toe. "Voetbal is de mooiste sport die er bestaat. Het afgelopen seizoen waren de competities spannend en de Nederlandse clubs staan internationaal op de kaart. Toch hing eind van het seizoen een donkere wolk boven het voetbal", blikt ze terug. "Personen die zich supporters noemen maar dat juist niet zijn bekogelen of belagen spelers, scheidsrechters en andere toeschouwers. Dat mag nooit normaal worden gevonden. De overgrote meerderheid van de stadionbezoekers wil niets te maken hebben met dat soort gedrag. Voor hen, de spelers, de clubs en voor een gezonde toekomst van het voetbal moeten we ons met z’n allen inzetten om het voetbal leuk te houden.”

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Geus
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Oei Tadic… beter een andere club zoeken in het buitenland.

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar er worden geen maatregelen tegen racisme genomen. Dat vind ik raar

Klantenservice
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het is niet zozeer het duwen, trekken en schelden, maar vooral dat vreselijke theater alsof ze door een vrachtwagen zijn aangereden.

boyke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB, licht de twee maatregelen toe. "Voetbal is de mooiste sport die er bestaat. Wat een onzin en een tekort doen aan andere sporten mevrouw de allesweter van Leeuwen. Ben jij wel goed bij je hoofd. Wat een onzin en dan je maatregelen slaan ook totaal nergens op. Er moet harder worden opgetreden als spelers elkaar duwen, trekken, schelden of met hun hoofden tegen elkaar staan, hoe wil je dit nu voorkomen met een sliding b.v. Schouderduw mag dan volgens jou niet meer. Leer eerst eens de spelregels voor je iets uitkraamt. Schelden dus voortaan als arbiter ook een nieuwe arbiter erbij die kan liplezen. Erger is nog bewust vallen of het versieren van een strafschop of vrije trap. Bekogelen met een leeg bekertje, je maakt er een oorlog van. Begin eerst eens met de spreekkoren uit te bannen en racisme vanaf de tribunes dan ben jij goed bezig maar daar hoor ik je niet over. Probeer eerst eens alle scheidsrechters op een lijn te krijgen zodat niet bij de een alles kan en bij de andere weer niet. Het zijn de scheidsrechters die niet straffen het publiek in oproer brengen. Ga niet meteen voor elk wissewasje het spel stil leggen en dat er troep op de velden wordt gegooid dat moet men wel straffen maar meteen dreigen met staken dat is puur Nederlands. Bij racistische geluiden en spreekkoren moet de tegenstander het recht hebben van het veld te lopen zonder consequenties mevrouw van Leeuwen. Kom met goede voorstellen. O.a. Geen enkele speler meer naar de scheidsrechter zoals van Basten voorstelde en ga eens bij hem in de leer Mevrouw van Leeuwen daar kunt u nog zo ontzettend veel van leren. Die heeft wel betere plannen dan wat er uit uw mond komen

Eaglemind
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Lees niets over racisme en wat voor straf daarvoor wordt gegeven. Voorstel is om puntenaftrek in te voeren. Hmm, niet zo gek. Rotzooi op het veld gooien, staken. Is geen straf. Opnieuw spelen vanaf gestaakt moment is aai over de bol. Nooit meer doen hoor... haha. Puntenaftrek doet pijn. Kans op degraderen door infantiel gedrag supporters doet pijn. Dat zijn echte sancties!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen