De meest logische elf van Koeman: géén Geertruida, Simons niet op 10

14 juni 2023, 10:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Nog even en dan zit het seizoen 2022/23 er écht op. Maar zover is het dus nog niet. Zo zal het Nederlands elftal eerst nog de Final Four van de Nations League willen winnen. De formatie van bondscoach Ronald Koeman neemt het woensdagavond op tegen Kroatië. Matthijs de Ligt en Memphis Depay zijn er niet bij, wie worden hun vervangers? Volgens FCUpdate.nl is dit de meest logische basiself.

Justin Bijlow
Er gaat inmiddels geen interlandperiode voorbij zonder dat de positie onder de lat onderwerp van discussie is. Jasper Cillessen kreeg begin dit kalenderjaar nog het vertrouwen van Ronald Koeman nadat voorganger Louis van Gaal de goalie buiten de WK-selectie had gelaten. Maar na een aantal matige optredens namens NEC moest ook Koeman Cillessen teleurstellen. Terwijl Cillessen fout na fout maakte, werd Justin Bijlow kampioen met Feyenoord. Bijlow moest in maart nog versterk laten gaan, maar zijn plek onder de lat lijkt een zekerheid. Niet in de laatste plaats omdat Koeman op zoek is naar een doelman ‘voor de toekomst’.

Denzel Dumfries
Nathan Aké vond het mooi dat er drie Nederlanders in actie konden komen in de Champions League-finale tussen Manchester City en Internazionale, maar realiseerde zich ook dat minstens één speler een teleurstelling zou krijgen te verwerken. Dat werd niet Aké, maar Denzel Dumfries. De wingback van Internazionale kon niet voorkomen dat Manchester City er met de eindzege vandoor ging. De oud-speler van onder meer sc Heerenveen en PSV slaagde er sowieso niet in met rushes op de rechterflank zijn stempel te drukken. Dumfries is desondanks onomstreden op de rechtsbackpositie. Hij werd in en tegen Frankrijk node gemist. 

© ProShots
Artikel gaat verder onder video

Jurriën Timber
Als Matthijs de Ligt fit was geweest, bestond er geen twijfel over wie de plek rechts in het centrum zou innemen. Maar het huwelijk tussen Oranje en De Ligt is ook in 2023 weinig gelukkig. Hij moest de kwalificatiewedstrijd in en tegen Frankrijk noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan en is wegens een kuitblessure ook niet inzetbaar in de Final Four van de Nations League. Met Jurriën Timber en Lutsharel Geertruida heeft Koeman twee prima vervangers achter de hand. Geertruida heeft een sterk seizoen met Feyenoord achter de rug, maar zakte als centrumverdediger door het ijs tegen Frankrijk. Timber heeft, zeker in het Nederlands elftal, meer ervaring op die positie en lijkt ons dan ook de logische vervanger van De Ligt.

Virgil van Dijk
Veel spelers zijn na een lang seizoen toe aan vakantie. Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor Virgil van Dijk, maar de aanvoerder is erop gebrand deze voetbaljaargang goed af te sluiten. Met Liverpool greep Van Dijk naast alle hoofdprijzen én kwalificatie voor de Champions League. De Nations League met Oranje is dus de uitgelezen kans nog wat van het seizoen te maken. Daarbij zal Van Dijk ook persoonlijk revanche willen nemen. De aanvoerder was tijdens het afgelopen WK in Qatar en ook na de afstraffing in Parijs het mikpunt van kritiek.

Nathan Aké
Niet Van Dijk, maar Nathan Aké is momenteel en misschien wel met afstand de beste verdediger die Koeman tot zijn beschikking heeft. Van nature een centrale verdediger, maar Manchester City-trainer zag voor hem een belangrijke rol op de linksbackpositie weggelegd. Als linksback groeide Aké in het voorbije seizoen uit tot belangrijke kracht in het elftal dat geschiedenis schreef door de Premier League, FA Cup én Champions League te winnen. Het is door het lange seizoen, de eindstrijd in Istanboel én zijn blessures in de afgelopen weken nog de vraag hoe fit Aké is. Maar zelfs een niet geheel fitte Aké is niet uit de basiself weg te denken. 

© ProShots

Mats Wieffer
Wie bij aanvang van dit seizoen en zelfs in de winterstop had gezegd dat Mats Wieffer zou uitgroeien tot bepalende kracht bij Feyenoord, was zonder twijfel voor gek verklaard. De middenvelder kwam er door blessureleed en veel concurrentie in de eerste seizoenshelft niet aan te pas, maar heeft zich na de WK-break geweldig ontwikkeld. Wieffer ontving in maart al zijn eerste uitnodiging voor Oranje en kon ondanks de matige tegenstand op veel lovende kritieken rekenen na zijn debuut tegen Gibraltar. Een basisplaats tegen Kroatië zou een logisch vervolg zijn.

Frenkie de Jong
De beste speler van Oranje. Koeman verwacht dat Frenkie de Jong de komende jaren een bepalende rol zal gaan spelen in het Nederlands elftal. Maar dat doet hij inmiddels al een paar jaar, toch? De wanvertoning in en tegen Frankrijk was het bewijs dat dit Oranje niet zonder De Jong kan. De middenvelder van FC Barcelona zet de lijnen uit, bepaalt wat er gebeurt in balbezit en creëert met zijn dribbels en passes ruimte voor zijn medespelers. De Jong is inmiddels ook onomstreden bij zijn club, al verwacht Koeman nóg meer van hem.

Cody Gakpo
Het was bij aanvang van dit seizoen niet de vraag óf, maar waarheen Cody Gakpo zou gaan vertrekken. Clubs uit de Premier League stonden voor hem in de rij, al bleef het belletje van een échte topper uit. Daar kwam na een ijzersterke eerste seizoenshelft bij PSV én een goed optreden in Qatar verandering in. Liverpool telde tientallen miljoenen euro's neer voor de komst van Gakpo en de Eindhovenaar stelde tijdens zijn eerste maanden in Engeland zeker niet teleur. Dat hij kan scoren en assists levert wisten we al, maar bij Liverpool heeft hij het ook op meerdere posities laten zien. Ook op het middenveld. En laat dat nou net de positie zijn waar Oranje de kwaliteiten van Gakpo goed kan gebruiken.

© ProShots

Donyell Malen
De rechtsbuitenpositie vormde lange tijd het zorgenkindje van Oranje. Van Gaal zag zich daardoor zelfs genoodzaakt zonder buitenspelers te spelen. Daar denkt Koeman anders over. En daar heeft de bondscoach inmiddels een goede reden voor. Donyell Malen had het in de voorbije maanden nogal op zijn heupen bij Borussia Dortmund. Hij scoorde acht keer in de laatste tien competitieduels. Een landstitel leverde zijn scoringsdrift niet op, maar hij heeft zich ongetwijfeld vol goede moed gemeld bij Oranje. Nu is het aan hem om te laten zien dat de rechtsbuitenpositie voorlopig niet meer ter discussie hoeft te staan.

Wout Weghorst
De meest verrassende transfer in januari kwam misschien wel op naam van Manchester United. Erik ten Hag had Cristiano Ronaldo zien vertrekken en was van mening dat er een spits bij moest komen. Het werd geen grote naam, maar Wout Weghorst. De Nederlander verscheen vervolgens opvallend vaak aan de aftrap, maar scoren deed hij slechts één keer. Weghorst geniet desondanks onze voorkeur in de punt van de voorhoede. Heel veel andere mogelijkheden om Memphis te vervangen heeft Koeman ook niet, al zou hij ook kunnen kiezen voor Gakpo. Maar wie wordt dan de derde middenvelder?

Xavi Simons
Na de Final Four van de Nations League zal Xavi Simons in gesprek gaan met Peter Bosz om zijn toekomst te bespreken. Bij PSV knijpen ze ‘m een beetje en dat is niet zo gek. Simons heeft een geweldig seizoen achter de rug en zou voor een bedrag van zo’n twaalf miljoen euro terug kunnen keren naar Paris Saint-Germain. De Eindhovenaren hopen die clausule uit zijn contract te halen en hem langer in Eindhoven te houden, maar er zijn meerdere kapers op de kust. De ogen zullen deze week dan ook op Simons gericht zijn. Hij kon in maart nog niet het verschil maken, dus heeft hij in Oranje nog alles te bewijzen.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

12eMan
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Bijlow, Dumfries, Botman, Van Dijk, Aké. Timber, Frenkie, Koopmeiners Malen, Gakpo, Simons Geen Wieffer en Geen Weghorst. Timber moet je als cvm gaan gebruiken

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Bijlow. Dumfries,Timber,van Dijk,Ake. Wieffer, F.de Jong, Klaassen. Malen, Gakpo, Simons.

DeerHunter21
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De twee meest waardeloze wissels die Koeman kon verzinnen kenmerkte gelijk het verdere verloop erna. Een vd beste spelers Wieffer eruit halen? Voor nota bene wedstrijd-ritme loze Wijnaldum? En dan ook nog Bergwijn die totaal niks heeft laten dit seizoen voor de flitsende Malen.. Dan die Roadrunner Gakpo..die het hele veld oversprint en overal staat behalve waar hij moet staan: namelijk in de spits maakte het verhaal compleet. Bij die jongen geldt het het gezegde 'minder is meer' maar al te waar. Nederland deed het tegen de nr 3 van de wereld niet voor niets zo aardig Maar Koeman dacht het wel even met zijn zeer ondankbare en onnavolgbare wissels er meer uit te slepen. Het was te voorspellen dat het een aanfluiting zou worden. Dankzij het supertalent Wieffer kon het middenveld van Kroatie nog iets getemperd worden maar eenmaal hij eruit waren de rapen gaar en werden ze zwaar overclassed. Volgende keer beter wellicht. O en de Vrij een CL finalist niet opstellen? Daar ga ik geeneens op in want daar heb ik geen woorden voor. Dan vraag je toch zelf om ellende? Hij zei voor de wedstrijd dat hij moest puzzelen in de verdediging... Maar vond het meer boter kaas en eieren: xxx

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen