Reactie van Yesilgöz biedt weinig hoop op serieuze actie

6 april 2023, 15:29   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Het kabinet gaat in gesprek met voetbalclubs en de KNVB naar aanleiding van de ongeregeldheden bij Feyenoord - Ajax. Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid biedt echter weinig hoop op een bevredigende oplossing vanuit het kabinet.

"Als je dit doet ben je gewoon niet goed bij je hoofd", zei Yesilgöz donderdag voor de camera van de NOS, voorafgaand aan de ministerraad. "Ik wil eerst weten wat er precies is gebeurd. Had deze persoon een stadionverbod? Zijn de anderen die gooiden ook opgepakt? Is de handhaving niet goed gegaan of was er iets anders aan de hand?"

Lees ook: Minister Yeşilgöz laat van zich horen na gebeurtenissen in De Kuip

Artikel gaat verder onder video

"Dit zijn wedstrijden waar uitsupporters niet eens bij kunnen. Dat is voor de gemiddelde uitsupporter, die gewoon leuk naar een wedstrijd wil gaan, verschrikkelijk", voegde ze toe. "En als je zo doorgaat, ga je naar een setting dat je eigen supporters niet eens meer kunnen komen. Er zit hier ook echt een flinke eigen verantwoordelijkheid voor de supporters om te zeggen: doe even normaal."

De oproep van Yesilgöz heeft weinig om het lijf. Supportersverenigingen keuren het gedrag van de eigen fans geregeld af - FSV De Feijenoorder deed dat woensdagavond al vrijwel meteen – maar daarmee zullen de incidenten niet verdwijnen. Dat het Nederlandse systeem van straf en registratie niet goed functioneert, bleek uit het feit dat PSV-supporter Dylano K. ondanks een stadionverbod het veld op kwam tijdens het duel met Sevilla.

Lees ook: De meest besproken Ajacied was ook de man van de wedstrijd tegen Feyenoord

Het kabinet lijkt de verantwoordelijkheid dus af te schuiven op de supporters. De enige mogelijke maatregel die Yesilgöz noemt – een verbod op thuissupporters – lijkt te draconisch en geen levensvatbare oplossing voor de lange termijn. Voor de veelal geprezen Engelse aanpak – een meldplicht bij de politie voor personen met een stadionverbod wanneer hun club in actie komt – zou actie van het kabinet nodig zijn om bijvoorbeeld de mankracht bij de politie op te voeren. Daar laat het kabinet zich niet over uit. 

Ook minister Conny Helder voor Sport komt in een reactie niet met oplossingen. "Rivaliteit in de sport is prachtig, maar er zijn blijkbaar mensen die moeite hebben met het verschil tussen rivaliteit en openlijke vijandschap", wil ze erover kwijt via een woordvoerder. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Je hoort helemaal nooit wat van die mevrouw en nu speelt ze opeens de geinteresseerde.

0laf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Iets wat bijdraagt aan een oplossing komt al 12 jaar niet uit een kabinet onder Rutte. Wat willen we nu nog?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen