Fotografen voelden zich onveilig in De Kuip: 'We hebben echt geluk gehad'

13 april 2023, 09:18   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Fotografen hebben zich rond de halve finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en Ajax onveilig gevoeld, zo blijkt uit een rondgang van de NSP (Nederlandse Sport Pers). De organisatie van en voor Nederlandse sportjournalisten en fotografen heeft naar aanleiding van de wedstrijd reacties van fotografen verzameld en een afschrift hiervan naar de KNVB en Feyenoord gestuurd.

Het ging vorige week al vroeg mis in De Kuip. In de eerste minuut werd de wedstrijd stilgelegd omdat er door een uit de hand gelopen vuurwerkactie een enorme rookontwikkeling ontstond. "Ik ben zelf groot fan van sfeeracties, fakkels en soms wat rook. Dat draagt bij aan fraaie plaatjes en de sfeer. Het was woensdag echter van een andere orde. We hebben ons snel moeten verplaatsen omdat we geen hand voor ogen zagen en er naast ons vuurpijlen en enorme ontploffingen plaatsvonden. Het feit dat na de opkomst tientallen supporters met bivakmutsen bleven staan, gaf me al aanleiding wat voorzichtig te zijn", luidt de reactie van een van de fotografen.

Artikel gaat verder onder video

Volgens een andere fotograaf, die het idee had dat hij zich in een 'oorlogsgebied' bevond, wordt het 'steeds erger'. "Toen ik aankwam 18.15 uur was alles afgezet bij de ingang door honderden mensen van de mobiele eenheid met waterkanonnen en politie te paard. Ik kon niet bij de perskamer komen omdat de mobiele eenheid waarschijnlijk opdracht had niemand door te laten totdat de bus van Ajax binnen was. Het is gewoon beangstigend om met alle je dure apparatuur in de buurt van die dwazen te staan, je bent kansloos als ze je aanvallen. Als je van tevoren al gewaarschuwd word door de stewards dat we beter weg kunnen gaan achter de goal omdat er zwaar vuurwerk en rookbommen er aan zitten te komen dan was het dus algemeen bekend bij de organisatie van Feyenoord."

Weer een andere fotograaf zat voor het vak van de fanatieke aanhang toen de eerste fakkels werden ontstoken. "Toen ze met de fakkels begonnen te gooien heb ik mijn capuchon opgezet voor de zekerheid. Toen de knallen kwamen en de rook dichter werd, voelde ik me niet meer zo veilig. We hebben echt geluk gehad dat er netten hingen want anders waren er veel meer ongelukken gebeurd", zegt de fotograaf, die bijval krijgt van een collega. "Ik zat gelukkig tegenover het bizarre rookgordijn, maar vreesde voor de mensen, waaronder tal van collega's, die daar zaten. Ik hou wel van een fakkeltje, maar dit ging alle perken te buiten. Het zware vuurwerk met bizarre knallen ervaarde ik als een 'enge onbeheersbare' situatie."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Fc update elk dag weer wat anders over die bewuste avond . En weer alleen over de kuip . In groningen en 020 was er gewoon echt brand toen hebben we niemand gehoord . Verder hield de politie onnodig de hekken dicht . Niemand was bezig met de bus (of met de fotografen) ,men wou naar binnen . De bus was trouwens al 30 min binnen voor het hek weer open ging . Dus amper controle meer vanwege de tijd ,dus veel meer vuurwerk . Iedereen lult en maakt feyenoord zwart . Maar als je daar eens mee stopt en gaat snappen dat het een algemeen probleem is . En de regering is echt wat doet zou beter zijn . Nu is het wachten op een volgende incident(voor de media het liefst in de kuip) . Gaan we weer allemaal roepen en wijzen ,en gebeurd er weer niks bijzonders qua straffen etc

Mmmmmmike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Zeker overal hard handhaven meer dan nu. Maar omdat andere het doen is feyenoord niet ineens een lieverdje.

De kikker
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Altijd wel wat met die tokkies.

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Kijk even naar die foto. Als je zo'n gezichtsbedekkende toestanden gewoon zijn gaan laat gaan dan spoor je niet helemaal. Dan moet je ook niet verwachten dat je een normale voetbalavond hebt. Dan kun je wel leuk vloeken (Johnny de Wolf) of met t-shirts met teksten rondlopen om die gasten te smeken of ze alsjeblieft normaal willen doen, maar dat werkt niet. Als je die 2 gasten ziet kun je volgens mij niks anders bedenken dan dat het tuig van de richel is. Maar die laat je dus wel gewoon binnen. Sta je daar met je netjes en je t-shirtjes. "Kom maar vrolijk binnen, uitschot!"

RespectNietmeteenSchelden
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Oplossing: dikkere touw voor die netten. De Kuip begint ook internationaal in een negatief daglicht te komen.

jurgen😎
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

heeft iedereen nu zn jank verhaal gedaan ??? Hebben alle internet gangsters weer stoere reacties kunnen geven over Feijenoorders?? Er is geen verschil tussen kneusjes met een bivakmuts op de tribune en kneusjes die anoniem achter hun laptop mensen zitten uit te dagen. Zijn allemaal dezelfde soort zielige figuren zonder ruggengraat.

Mmmmmmike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het feit dat jij geen verschil ziet in pixels op een scherm en bommen vuur en giftige rook is erg tekenend

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen