Bij Ajax zijn er veel spelers die doorbreken vanuit de jeugdopleiding, maar ook de nodige spelers die via de achterdeur vertrekken en het eerste elftal niet halen. FCUpdate.nl zet een tiental spelers op een rijtje die in de Johan Cruijff ArenA het niet tot vaste basiskracht schopten, maar buiten Amsterdam wel zijn geslaagd.
Stanislav Lobotka (Napoli)
Lobotka werd in het seizoen 2013/14 verhuurd aan Ajax door AS Trencin met een optie tot koop. In dat seizoen kwam de Slowaakse voetballer niet tot één officieel duel bij Ajax. Het hele jaar speelde de middenvelder bij het tweede van Ajax in de Eerste Divisie. Nadat hij terugkeerde, speelde de middenvelder nog voor FC Nordsjaelland. Hierna kwamen de wat grotere clubs, want de middenvelder ging in Spanje voetballen voor Celta de Vigo. Hier werd hij een onbetwiste basisspeler en nu speelt de Slowaaks international voor Napoli. Met de Italiaanse club maakt hij een geweldig seizoen door. Napoli staat bovenaan in Italië en in de Champions League werd Lobotka's oude club Ajax met liefst 6-1 naar huis gestuurd werd. Na een omzwerving lijkt Lobotka zijn plek gevonden te hebben in de Serie A.
{image[360881][right-half][]}Perr Schuurs (Torino)
Misschien is het nog wat vroeg om Schuurs in dit lijstje neer te zetten, maar de verdediger doet het uitstekend bij Torino. Afgelopen zomer nam de Italiaanse club de Limburger over van de Amsterdammers. Bij Ajax was Schuurs een wisselende kracht: soms had hij een tijdje een basisplaats, maar onbetwist werd hij nooit. Zodoende werd hij nooit de gedroomde opvolger van Matthijs de Ligt. Bij Torino wordt de Nederlander vaak opgesteld en dat levert hem al veel aandacht op van grote clubs als Atlético Madrid en Liverpool. Dat heeft de verdediger al snel voor elkaar gekregen, want er is nog geen jaar verstreken sinds zijn vertrek bij Ajax.
Sven Botman (Newcastle United)
In deze zaak zal Ajax zich nog weleens achter de oren krabben. In het seizoen 2019/20 werd Botman verhuurd aan sc Heerenveen en daar maakte de verdediger enorm veel indruk. Bij Ajax was er niet direct plek voor Botman, wie uiteindelijk voor een bedrag van acht miljoen euro werd verkocht. Lille OSC wilde de centrale verdediger erg graag hebben en uiteindelijk bleek ook waarom. Botman veroverde een basisplaats en werd in zijn periode bij de Franse ploeg ook nog eens kampioen, een bijzondere prestatie in het Paris Saint-Germain-tijdperk. Afgelopen zomer werd er een bedrag van 37 miljoen euro overgemaakt naar Lille voor Botman door Newcastle United. Hier is de verdediger ook een basisklant en presteert boven verwachting met The Magpies. Een oproep behoort Oranje tot de opties. Inmiddels had Ajax genoeg opties om hem achterin kwijt te kunnen: het was als linkspoot de ideale partner naast Jurriën Timber geweest.
{image[356974][left-half][]}Sheraldo Becker (Union Berlin)
De stormachtige ontwikkeling van Becker had waarschijnlijk niemand verwacht toen Ajax hem voor twee ton naar ADO Den Haag liet verkassen. Zeljko Petrovic was de man die het wél in hem zag zitten, want hij wilde hem destijds zelf naar de Hofstad halen. In het seizoen 2019/20 vertrok de aanvaller naar Berlijn. Daar maakte de aanvaller in eerste intantie niet heel veel minuten maken. Het jaar daarna kreeg hij meer speeltijd, maar dit seizoen is Becker definitief doorgebroken. Of hij nu bij Ajax had gepast, is nog maar de vraag, want Union Berlin is wel een counterploeg in Duitsland. Maar met zijn snelheid had hij zeker een wapen kunnen zijn voor de regerend landskampioen.
Rasmus Kristensen (Leeds United)
Kristensen was bij Ajax niet de rechtsback van wie ze hoopten die hij zou zijn. De verdediger kwam halverwege het seizoen van 2017/18 binnen bij Ajax en moest daar de rechterflank bestrijken. Dat werd alleen geen groot succes, want in het eerste halfjaar stond Joël Veltman veelal op de positie van Kristensen. De Deen oogde wat onrustig en druistig in het Ajax-shirt. In het succesvolle seizoen 2018/19 brak Noussair Mazraoui door en dat kwam de speelminuten van Kristensen niet ten goede. Na dit seizoen ging de Deens international naar RB Salzburg en in Oostenrijk begon het wél te lopen. Daar werden veel Champions League-wedstrijden gespeeld en ook in de eigen competitie maakte Kristensen indruk. Afgelopen zomer meldde er met Leeds United zich een Premier League-club en daar heeft de speler dan ook een contract getekend. In Engeland speelt Kristensen veel wedstrijden en dat hadden ze in Amsterdam niet zo snel verwacht. Hadden ze hem moeten behouden?
{image[336030][right-half][]}Maximilian Wöber (Leeds United)
De carrière van de Oostenrijker heeft veel gelijkenissen met die van Kristensen. Beide spelers konden niet overtuigen in Amsterdam en zochten hun geluk elders. Voor Wöber begon dat bij Sevilla, nadat Ajax midden in het seizoen van 2018/19 afscheid van hem had genomen. De centrale verdediger werd vervangen door Lisandro Magallan, achteraf misschien niet de beste keuze. In Spanje werd zijn periode ook geen groot succes, dus vertrok de Oostenrijks international naar RB Salzburg in zijn thuisland. Daar kwam Wöber weer tot leven en net zoals bij Kristensen leverde dat een transfer op naar Leeds United. Zo zijn de twee oud-Ajacieden herenigd en zijn ze beiden opgebloeid bij RB Salzburg.
Moses Simon (FC Nantes)
In de zomer van 2013 arriveerde Moses in Amsterdam nadat Ajax een voorcontract met hem was overeengekomen. Uiteindelijk ging het om een proefperiode, maar Frank de Boer was niet enthousiast over de 'Nigeriaanse Ronaldo' en stuurde Moses vervolgens weg zonder contract. Daarna heeft Moses een halfjaar zonder contract gezeten, voordat AS Trencin uit Slowakije hem oppikte. Daar ontwikkelde de Afrikaan zich wonderbaarlijk goed en dat leverde een transfer op naar KAA Gent. In België verliep het ook goed en dat zorgde voor een transfer naar Levante. In Spanje werd de aanvaller vaak verhuurd aan FC Nantes, dat hem uiteindelijk overnam van de club uit Valencia. Daar is Moses al een langere tijd goed bezig en komt de linksbuiten veel aan de bak..
Noa Lang (Club Brugge)
Een Ajacied in hart en nieren, maar Noa Lang kon nooit zijn stempel drukken in het eerste van Ajax. In het seizoen 2018/19 debuteerde de aanvaller, maar een basisklant werd hij niet. Bij FC Twente, waartegen hij een hattrick maakte namens Ajax, deed hij het goed, maar zijn excentriciteit paste niet heel goed in Enschede. Bovendien botste hij met Erik ten Hag en daarna was zijn perspectief in de hoofdstad verdwenen. Club Brugge kwam in de zomer van 2020 voor Lang en daar had de linksbuiten wel oren naar. In België werd Lang een ware sensatie, want in zijn eerste jaar maakte hij veertien goals in de competitie. Ook het jaar daarna ging het goed en dat leverde Lang een plek op in de WK-selectie van Oranje. Het enige dat nog ontbreekt aan zijn fraaie ontwikkeling is een toptransfer. Zijn afscheidsinterview gaf hij afgelopen zomer al.
{image[357876][left-half][]}Nemanja Gudelj (Sevilla FC)
In het seizoen 2015/16 haalde Frank de Boer Gudelj van AZ naar Amsterdam toe. In zijn eerste seizoen speelde de Serviër eigenlijk elke wedstrijd, maar in het seizoen erna kwam Peter Bosz. Die zag het niet zo zitten in Gudelj en daarom koos de middenvelder in de winterstop eieren voor zijn geld en ging voor een avontuur in China. Daar verdween de Servisch international van de radar, maar niet voor het Portugese Sporting Portugal. Die zagen het wel zitten in Gudelj en daardoor kwam er een rentree in Europa voor de oud-middenvelder van AZ. Na een goed seizoen wilde Sevilla hem inlijven. Daar won hij samen met Luuk de Jong in 2020 onder meer de Europa League en is hij nog altijd een belangrijke basiskracht. Dat had Bosz vermoedelijk anders ingeschat in 2017, toen hij Gudelj zag vertrekken.
Mitchel Bakker (Bayer Leverkusen)
Bij Ajax brak hij nooit door, want Bakker vertrok wel heel vroeg uit Amsterdam. In de hoofdstad speelde de verdediger welgeteld twee wedstrijden en dat was in de KNVB Beker tegen Te Werve (toenmalig tweedeklasser) en Go Ahead Eagles (toenmalig Keuken Kampioen Divisie). In de zomer van 2019 kwam Paris Saint-Germain om de hoek kijken voor de jonge verdediger, om daar in het B-elftal minuten te maken. Toen dat team opgeheven werd, kwam hij bij de hoofdmacht terecht. Bij het eerste elftal kwam hij soms aan de bak en speelde hij zelfs wedstrijden in de knock-outrondes van de Champions League. Een ervaring die hem bracht naar Bayer Leverkusen. Daar is Bakker een onbetwiste basisspeler. Wie weet zit er ooit nog een plek in Oranje in het verschiet, want in de Bundesliga draait het dit seizoen met twee goals en twee assists erg lekker.
FootballTransfers: Deze vijf Ajacieden stegen afgelopen maand extreem in waarde
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen