Het is één voor twaalf in Arnhem. Vitesse staat op omvallen, zo meldt De Gelderlander maandagmiddag. De KNVB dreigt op korte termijn de proflicentie in te trekken. Vitesse stapt uit nood weer naar de rechter en wil via een zogeheten turbospoedbehandeling het speelrecht voor volgend seizoen garanderen.
Door een huurconflict staat de toekomst van Vitesse op het spel. De club uit Arnhem zegde in 2018 uit onvrede over de hoge huurprijs de huur op en heeft ondanks meerdere pogingen nog altijd geen overeenstemming bereikt over een nieuw contract met stadioneigenaar Nedstede, dat gerund wordt door Michael van de Kuit. Er zijn diverse rechtszaken gevoerd en er is koortsachtig onderhandeld, maar zonder succes.
De KNVB eist voor 11 april duidelijkheid. Als Vitesse dan geen stadion heeft voor het nieuwe seizoen, wordt de proflicentie ingetrokken en is het einde oefening. Vitesse grijpt om deze reden naar het noodmiddel van de turbospoedbehandeling. De rechterlijke uitspraak in de bodemprocedure over het eeuwige speelrecht wordt pas rond 26 april gedaan.
Vitesse kan niet zo lang wachten. De club moet 'beschikking hebben over een stadion om de continuïteit van de competities betaald voetbal in het seizoen 2023/2024 niet in gevaar te brengen', aldus de KNVB. Vitesse verzoekt het gerechtshof de kwestie zo snel mogelijk op de agenda te zetten. Het liefst nog voor komende vrijdag, omdat Van de Kuit en Vitesse-eigenaar Coley Parry daarna in het buitenland verblijven.
Lees ook: Vitesse krijgt nieuwe dreun in hevige strijd om voortbestaan
Waarschijnlijk heeft Vitesse geen poot om op te staan aangezien Nedstede eigenaar van het stadion is. Een verhuurder geeft de huurprijs door en dan is het accepteren of niet. Kijk maar naar de detailhandel want daar hebben een hoop winkeliers hun deuren moeten sluiten omdat ze de huur van het winkelpand niet meer konden betalen.
Twente is daartegen in beroep gegaan bij de KNVB en daar in het gelijk gesteld, bij die beslissing is geen rechter betrokken geraakt. Daarnaast ging het toen om bestuurlijk wanbeleid bij de club zelf. Hier praat je over een voetbalclub die de huur van het stadion opzegt om vervolgens onder veel gunstigere voorwaarden een nieuwe huurprijs af te dwingen. Daar zal een rechter de eigenaar niet toe gaan dwingen, al helemaal niet met het eerder verloren kort geding. Uiteindelijk speelt dit Van de Kuit alleen maar in de hand. Vitesse weet dat ze voor 11 april een stadion nodig hebben en als deze stuiptrekking niets oplevert zijn er weinig andere opties dan opnieuw om tafel te gaan.
Precies, je kan de rechtszaken van Twente en Vitesse niet met elkaar vergelijken. Als Vitesse in het gelijk wordt gesteld wat al voorgaande keren niet is gebeurd/gelukt en een lagere huur kan afdwingen dan is de kans groot dat meerdere bedrijven die in zo'n zelfde schuitje zitten het ook gaan doen waardoor het spreekwoordelijke hek van de dam is.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen