De rode kaart die Philippe Sandler opliep in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord (4-4) blijft de gemoederen in Zeist bezig houden. Nadat NEC succesvol in beroep ging tegen de rode kaart en de verdediger dus van een schorsing bespaard bleef, werd afgelopen weekend duidelijk dat de aanklager betaald voetbal in beroep gaat tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Reinold Wiedemeijer, voormalig scheidsrechter bij de KNVB, verwacht daarom dat Sandler alsnog een schorsing toebedeeld krijgt. In gesprek met Voetbal International werpt hij zijn blik op de situatie.
In de bizarre bekerkraker tussen Feyenoord en NEC, waarin de Rotterdammers uiteindelijk op strafschoppen de kwartfinale bereikten, werd Sandler door scheidsrechter Rob Dieperink van het veld gestuurd. De 26-jarige verdediger maakte hands na een schot van Ezequiel Bullaude en voorkwam daarmee een doelpunt, zo oordeelde de arbiter. Technisch directeur Carlos Aalbers van NEC verteld dat er bij de KNVB veel onbegrip was dat de rode kaart geseponeerd werd. 'Volgens onze informatie ontplofte er een bom in Zeist', vertelt hij.
Wiedemeijer begrijpt die onvrede wel. 'Ik vind het een vreemde zaak. De rode kaart is gewoon logisch, want Sandler houdt met zijn arm een bal tegen die anders in het doel was gegaan. Hij voorkomt een doelpunt door hands te maken, dan is dat volgens de spelregels gewoon rood. Ik heb geen idee waarom de tuchtcommissie die kaart seponeerde', stelt hij.
De rode kaart werd weggescholden, omdat er geen sprake zou zijn van 'bewust' hands. De oud-arbiter kan zich hier echter niet in vinden. 'Waaraan toets je of iemand bewust hands maakt?', vraagt Wiedemeijer zich af. 'Als je als speler je lichaam met je armen breder maakt, neem je het risico dat de bal tegen de arm geschoten kan worden. Je ziet ook weleens dat spelers zich bij een schot omdraaien en dan wordt er gezegd: "Hier kon hij niks aan doen." Maar als hij zijn lichaam breder maakt, dan neemt hij wel een risico. Hij hoeft dat niet te doen. Maar een handsbal is tegenwoordig zo subjectief geworden. Je kan er beter shoot van maken, zoals in het hockey', vergelijkt Wiedemeijer de situatie.
Hoewel bij NEC het sentiment leeft dat met een penalty en een gele kaart de situatie voldoende afgehandeld was geweest, stelt Wiedemeijer dat de spelregels van de KNVB wat anders zeggen. 'Daarin staat niets over opzet of het wel of niet bewust maken van hands. Je kan nooit zien aan een speler of hij bewust hands maakt. Je kan wel kijken naar de omstandigheden, bijvoorbeeld als hij zijn arm langs het lichaam heeft. Daar was hier geen sprake van. Als Sandler geen hands had gemaakt, dan was de bal in het lege doel gegaan, want de keeper stond in de andere hoek. Het was een doelpunt geweest', gaat hij verder.
In de toekomst weer
Mocht er in de nabije toekomst weer een vergelijkbaar scenario plaatsvinden, dan hoopt Wiedemeijer dat de scheidsrechter weer rood geeft. Hij vond de discussie ook onnodig. 'Heel voetbalminnend Nederland leek dit wel te begrijpen. Het is jammer dat de kaart werd geseponeerd, want de regel was duidelijk en wordt nu onduidelijk. Als Sandler wordt vrijgesproken, dan gaat iedereen bij het volgende soortgelijke moment weer kijken of het opzettelijk is of niet. Ik vind het goed dat er door een onafhankelijk orgaan naar wordt gekeken, maar de scheidsrechter valt in deze zaak niet veel te verwijten. Volgens de regels is dit een rode kaart en een schorsing van één wedstrijd, omdat je een doelpunt voorkomt. Ik hoop ook dat scheidsrechters in een volgend geval weer rood geven', sluit Wiedemeijer af.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen