Heitinga krijgt serieuze kritiek bij Ajax: 'Dat is vragen om problemen'

14 februari 2023, 08:25   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax-trainer John Heitinga gebruikt Edson Alvarez voorlopig als centrale verdediger naast Jurriën Timber. De Mexicaan maakt weliswaar een goede indruk, toch is er ook kritiek op dat besluit. Zonder hem op het middenveld is de restverdediging onvoldoende en tegen de snelle aanvallers in het 5-3-2-systeem van Union Berlin zal de jonge coach een andere keuze moeten maken. 

In Het Parool geeft Henk Spaan kritiek op de keuzes van Heitinga. 'Ik zal de essentie van het spel van Edson uitleggen: voor zijn neus verdeelt hij het veld in partjes van vier vierkante meter. Binnen dat oppervlak maait hij alles weg. Als het partje schoon is, neemt hij het volgende', stelt Spaan. 'Hem zet je niet centraal achterin, hoewel hij daar de beste organisator is.'

Omdat Ajax onder Heitinga veel druk naar voren wil zetten, geeft het daarmee ruimtes achter de laatste linie weg. 'Alvarez heeft door hemzelf virtueel omheinde ruimtes nodig waar vijanden huizen. Die ruimtes liggen vóór hem. Dus moet hij op de met 'zes' aangeduide positie spelen', vindt de analist. 'Zeker tegen Union Berlin met snelle lopers als Sheraldo Becker, de doelpuntendief. Edson ziet die pass komen en glijdt de sprinter voorbij. Weg bal.'

Lees ook: De Boer ziet perfecte rol voor Kudus en kraakt Schreuder: "Al honderd keer gezegd"

Restverdediging Ajax

Ook Kenneth Perez stelt bij Voetbalpraat dat er achterin wat moet gebeuren bij de regerend landskampioen. Zonder Alvarez op het middenveld was net als tegen Excelsior de restverdediging dit weekend onvoldoende tegen RKC Waalwijk. "Dat was echt ongeëvenaard in Europa", doelde hij op de zwakte. "RKC Waalwijk kon ze afgelopen weekend zóveel pijn doen. Als je zo kwetsbaar speelt, wordt dat afgestraft. Hij moet snel uitleggen wat de restverdediging in godsnaam is."

Het is niet de eerste keer dat duidelijk wordt dat Alvarez gemist wordt op het middenveld: met Kenneth Taylor als nummer zes is Ajax eerder al kwetsbaar gebleken. Voetbal International komt voor donderdag in de Europa League tot dezelfde conclusie: 'Tegen Union zal Ajax dus de problemen uit de eerste helft tegen RKC Waalwijk moeten voorkomen. Edson Álvarez centraal achterin in een-tegen-een-duels met Becker is namelijk vragen om problemen. Voor Heitinga lijkt het daarom een overweging om met Calvin Bassey te starten en Álvarez naar het middenveld te verhuizen', staat te lezen in een analyse.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen