Waarom de Supercopa in Spanje over vier duels gespeeld wordt

12 januari 2023, 16:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Barcelona staat donderdagavond in de halve finale van de Spaanse Supercup. De Catalaanse grootmacht probeert dan ten koste van Real Betis Sevilla de eindstrijd te halen van het toernooitje, die inmiddels verdeeld wordt over vier mogelijke winnaars. In de eerste halve finale won Real Madrid woensdagavond na strafschoppen van Valencia: gebeurt dat weer? Samen met Jacks.nl kijkt FCUpdate.nl naar de opzet van deze bijzondere competitie.

Waarom de wedstrijd verdeeld is over vier teams, heeft een duidelijke reden: namelijk geld. Normaliter ging de Supercup tussen de landskampioen en de bekerwinnaar en in het geval dat dezelfde ploeg was, dan tussen de nummer twee van La Liga of de verliezend bekerfinalist (verschillend per land). Vrijwel altijd een dubbele ontmoeting in alleen een finale, maar die is dus uitgebreid. Meer wedstrijden zijn meer inkomsten én het is tevens verplaatst naar Saoedi-Arabië: daar worden de duels tegen hoge bedragen gespeeld.

Voor het eerst sinds het seizoen 2019/20 is het echter een competitie-opzet van vier teams, waarbij niet alleen de titelhouder en bekerwinnaar meedoen, maar ook de verliezende bekerfinalist én de vicekampioen kansmaken op de prijs. Dat heeft nog niet echt in het voordeel van FC Barcelona gewerkt, want zij deden weliswaar alle edities mee, maar wonnen de prijs niet eenmaal. Real Marid, Athletic Bilbao en opnieuw De Koninklijke werden de winnaars.

De laatste editie die de Catalaanse grootmacht won, was in 2018, toen ze de finale wonnen van Sevilla als verliezend bekerfinalist. Sindsdien werd er echter niet meer gewonnen door de Catalaanse grootmacht. Bij Jacks.nl krijg je 1.45 keer je inleg terug als FC Barcelona donderdagavond wel ten koste van Real Betis Sevilla de eindstrijd haalt met een zege na reguliere speeltijd. En als daarin ook gewonnen wordt van Real Madrid, dan kan FC Barcelona afrekenen met de Supercopa-vloek en voor het eerst in de nieuwe opzet winnen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen