Project Ten Hag: op deze posities heeft United nog versterking nodig

2 januari 2023, 11:00

Erik ten Hag is bezig aan een renovatie van Manchester United. Werd er deze zomer al een hoop geld uitgegeven, is de Nederlandse coach nog niet klaar. Het is de vraag of de clubeigenaren, die de aandelen momenteel in de verkoop hebben staan, halverwege het seizoen volop willen investeren. FCUpdate.nl maakt de balans op waar in de selectie er nog versterkingen nodig zijn.

Keeper

Een serieus zwaarwegende kwestie voor Ten Hag is de positie onder de lat. David De Gea is de onbetwiste eerste keuze, maar heeft een aflopend contract in de komende zomer en die verlengen is peperduur. Anderzijds maakt de Spaanse keeper wel een goed seizoen door en is het halen van een vervanger niet makkelijk. Omdat Newcastle United in de winterstop Martin Dubravka heeft teruggehaald, moet er sowieso een nieuwe sluitpost komen in januari. Mogelijk wordt dat een keeper die na dit seizoen kan doorgroeien tot eerste keuze. Yann Sommer, die ook een aflopende verbintenis heeft, wordt onder meer genoemd, terwijl ook de namen van Diogo Costa en Unai Simón vallen. 

Linksbenige centrale verdediger

Tijdens de afwezigheid van Lisandro Martinez na diens WK met Argentinië stelde Ten Hag onder meer Casemiro en Luke Shaw centraal achterin op naast Raphaël Varane. Met de Fransman, Martinez en Harry Maguire heeft Ten Hag drie solide centrale verdediger, terwijl ook Victor Lindelöf zelden door het ijs zakt. Anderzijds lijkt de coach niet of te weinig onder de indruk van Maguire en Lindelöf aan de linkerkant van de achterhoede: als een van hen verkocht wordt, moet Ten Hag snel de transfermarkt op voor een linksbenige centrale verdediger.

Rechtsback

Ook aan de rechterkant van de verdediging is de spoeling niet heel breed. Diogo Dalot's optie is gelicht, waardoor de doorgebroken back nog anderhalf jaar vastligt, maar in de eerste seizoenshelft had de Portugees geen serieuze concurrent. Zelfs Tyrell Malacia werd er uit nood weleens neergezet. Nu Dalot een tijdje ontbreekt en Aaron Wan-Bissaka weer helemaal fit is, maakt ook hij een aardige indruk. Aanvallend is de Engelsman in de ogen van Ten Hag echter te zwak. Als Wan-Bissaka voor een leuk bedrag verkocht kan worden, kan de Nederlander de markt op voor een serieuze concurrent voor Dalot, die hem mogelijk kan vervangen als hij niet wil bijtekenen. Daarvoor werden onder meer Denzel Dumfries, Jeremie Frimpong en Malo Gusto (Olympique Lyon) genoemd.

{image[358874][right-half][]}Frenkie de Jong

Met Christian Eriksen, Casemiro en Bruno Fernandes staat het middenveld van Manchester United als een huis. Bovendien is ook de rij daarachter met Fred, Scott McTominay en Donny van de Beek niet onaardig en gezien de rest van de selectie breedt genoeg. Toch zal Ten Hag als hij de kans krijgt om Frenkie de Jong binnen te halen, niet twijfelen. Met Casemiro in de rol van Lasse Schöne als dubbele zes naast hem, heeft de coach al de ideale compagnon voor de Nederlander in huis. De spelmaker die Manchester United ongetwijfeld nog meer aan het voetballen krijgt dan nu al gebeurt en die nog zomaar tien jaar mee kan - hetgeen voor geen enkele van de huidige eerste drie middenvelders geldt. Aan veel andere middenvelders denkt de coach door de sterke bezetting niet, maar voor Frenkie houdt Ten Hag een enorme zwak. 

Lees ookVan Ronaldo-soap tot blamages: eerste United-maanden Ten Hag 

Aanvaller

Na het vertrek van Cristiano Ronaldo is het voorin niet heel ruim voor Ten Hag. Marcus Rashford bloeit geweldig op in de spits, maar is van origine een linksbuiten. Antony aan de rechterkant is een zekerheidje, maar op links is dat met Anthony Martial alweer minder – zeker zolang diens concurrent Jadon Sancho afwezig is. Alejandro Garnacho ontwikkelt zich uitstekend, maar daarbuiten is het niet al te royaal aan keuzes voor Ten Hag. Cody Gakpo was een goede optie geweest voor de linkerkant – dan had Martial de concurrentiestrijd aan kunnen gaan in de spits. En als er een spits wordt aangetrokken, kan Rashford eventueel naar de linkervleugel terug. Om een rol van betekenis te kunnen spelen in de komende jaren en in dit seizoen in alle competities, moet er vooral in wat bij al was het alleen al voor de breedte. En ook omdat Rashford's verbintenis in 2024 wel echt afloopt en hij dan zelf opnieuw moet tekenen. De goedkope optie Marcus Thuram staat op het lijstje, terwijl ook Marco Asensio, Goncalo Ramos, Memphis Depay en João Félix de revue hebben gepasseerd.

Vertrekkende spelers

Afgelopen zomer zette Ten Hag met Manchester United het begin van de grote schoonmaak in. Eric Bailly en Andreas Pereira vertrokken, net als Paul Pogba, Edinson Cavani, Nemanja Matic en Jesse Lingard. Daar kwam Cristiano Ronaldo tussentijds bij, maar vermoedelijk zal de Engelse club van nog meer spelers afscheid willen nemen in deze winterstop.

Achterin hebben Phil Jones en Axel Tuanzebe – beiden speelden nog geen minuut dit seizoen – geen enkele toekomst meer bij The Red Devils. Hetzelfde geldt voor Brandon Williams, die op de linkerflank de derde keuze is achter Malacia en Shaw, al kan hij mogelijk worden verhuurd. Dat laatste geldt mogelijk ook voor Elanga (20) en Facundo Pellistri (21): de buitenspelers krijgen weliswaar speeltijd, maar te weinig om écht door te breken. Everton zou zich zelfs al hebben gemeld voor Elanga.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen