Cijfers: Feyenoord na speelronde 15 op rozen voor landstitel

8 januari 2023, 21:44   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord liet zondagmiddag weliswaar twee punten liggen in de titelstrijd op bezoek bij FC Utrecht, maar de Rotterdammers staan nog altijd aan kop van de Eredivisie. Ajax en PSV maken cijfermatig namelijk een van de slechtste seizoenen in jaren door. Wordt Feyenoord de lachende derde?

De lachende derde gaat uiteraard niet over de huidige situatie in de stand, maar wel op de schetsen die aan het begin van dit seizoen werden gemaakt. Ajax verloor Erik ten Hag en verkocht voor heel veel miljoenen aan spelers, maar kocht ook royaal in. Ruud van Nistelrooij toonde zich hyperambitieus met PSV en die ambities werden op de transfermarkt – toen Cody Gakpo wél behouden bleef – waargemaakt. Feyenoord ging verder met Arne Slot, maar moest vrijwel het complete elftal vervangen.

Toch staat de teller bij Feyenoord na vijftien duels op liefst 34 punten: dat is meer dan Ajax in het kampioensseizoen 2017/18. Het is niet het hoogste aantal voor de Rotterdammers in de laatste jaren, want vorig jaar (34) en in het kampioensseizoen (36) deed Feyenoord het wat punten betreft nog beter. Wel is de eerste plaats na vijftien speelronden een sterke indicatie voor de prestaties de rest van het kalenderjaar: in vijf van de laatste zes jaar stonde de uiteindelijke kampioen op dat moment al bovenaan. Van die laatste zes jaar was het verschil met de nummer twee slechts eenmaal groter dan de huidige drie punten.

Ajax kent cijfermatig een veel minder goed jaar. Het magere aantal van 31 punten is het laagste aantal sinds 2013/14, toen de teller op slechts 28 punten stond na vijftien wedstrijden. Cijfermatig is Alfred Schreuder sowieso bezig aan een slecht seizoen. In de laatste veertien officiële duels werd de nul niet gehouden, qua puntengemiddelde (1,68 punt per duel) scoort hij slechter dan Marco van Basten (1,91) en Marcel Keizer (1,92) en de huidige reeks (vier Eredivisie-duels op rij zonder zege) is de slechtste sinds 2012. Geen indicaties die passen bij een titelseizoen.

Lees ook: Keiharde kritiek op Schreuder: 'Zoveelste disasterclass van Ajax'

PSV doet het cijfermatig ook absoluut niet goed, alleen in het door corona afgebroken rampseizoen (28) en het laatste kampioensjaar van Feyenoord (30) stond de teller van de Eindhovenaren lager dan het huidige aantal van 31. Bovendien is het Cody Gakpo kwijt en lijkt er niet direct een vervanger te komen voor de MVP. Zijn gemis werd zaterdagavond meteen gevoeld: het aantal expected goals (1.0) tegen Sparta was het laagste aantal sinds november 2021.

FC Twente maakt wel het beste eerste seizoensdeel door sinds 2011, toen het na vijftien duels op 31 punten stond. Het kampioensjaar ervoor was 41 uit vijftien nog veel imponerender. Het puntenaantal van AZ is na vijftien duels niet uniek: in het door corona afgebroken seizoen (35) en in 2017/18  (34) stond de teller hoger dan de huidige 30 punten. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als PSV en Ajax de problemen eens daadkrachting aanpakken de komende weken dan eindigen beide teams nog boven Feyenoord.

ikkejaja
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar bij Ajax gaat dat sowieso niet gebeuren!!

Hjk7
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Sorry, kunnen jullie bij FCUpdate svp ook eens echt nieuwtjes brengen ipv onzin op je toetsenbordje rammen in de vorm van clickbait?

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Alles liever dan 040.

JjVA
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Op rozen?? Drie punten los met nog 17 wedstrijden..... niemand zit op rozen. 5 clubs die allen nog meedingen om de titel. Als Fey, ajax, PSV en AZ zo blijven spelen staan Utrecht en Sparta opeens ook niet zo ver weg. Nog 17 potten. Waar hebben we t over?

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nee joh het wordt gewoon Ajax ,psv , en heel misschien als deze 2 zo blijven spelen ,en we halen wat goeds Feyenoord. De rest doet echt niet mee voor plek 1

JjVA
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jij hebt vast een mooie glazen bol, mag ik die eens lenen?

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Je mag hem.houden. Voor zoiets heb je geen glazen bol nodig

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Riooljournalistiek. Speculeren. Websitevulling.

BoekjesVerkoop06
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

17 wedstrijden? We zitten op 15, dan moet Feyenoord nog naar FC Groningen (uit) en Ajax (thuis), Ajax nog tegen FC Twente (thuis) en Feyenoord (uit), PSV tegen Fortuna (uit) en Vitesse (thuis)... Door het WK is de 'winterstop' dermate verschoven dat je het bij lange na niet eens de 'helft' van de competitie kan noemen... De helft is als je alle tegenstanders grofweg 1x tegengekomen bent...

JjVA
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik weet niet zo goed wat je probeert te zeggen... ik zeg NOG 17 wedstrijden te spelen. 17 + 15 = 32. Ik heb het nooit over een "helft" van het seizoen gehad. Wat is je punt?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen