Vijf conclusies na de bloedstollende WK-winst van Argentinië

18 december 2022, 19:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Argentinië is wereldkampioen. Lionel Messi is wereldkampioen. Eindelijk, nadat het in het verleden zo vaak mis ging voor de voetballer namen de Argentijnen de strafschoppen beter dan Frankrijk. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na misschien wel de mooiste WK-finale ooit. 

1. Messi evenaart Maradona

Welke records heeft Lionel Messi niet op zijn naam geschreven in zijn loopbaan en specifiek dit wereldkampioenschap? Natuurlijk maakte de aanvaller dit toernooi veel strafschoppen, maar dat hij na een verloren WK-finale in 2014 en het zo moeizame seizoen in Parijs vorig jaar op deze week op stond op de momenten dat het moest, maakt hem zo groot dat hij in niemand schaduw meer staat. De gelijkenissen met Diego Maradona zijn er heel zijn loopbaan geweest en nu hij zijn land een WK-titel heeft bezorgd, zelfs meer dan ooit. Pluisje kijkt vanaf boven toe Messi nu écht zijn opvolger is en daarmee de allergrootste aller tijden zal zijn. Niet alleen in zijn WK-cijfers, maar nu ook met WK-titel.

2. Argentinië compenseert Messi

Rodrigo de Paul liep dit wereldkampioenschap letterlijk twee keer zo veel als Messi. In de WK-finale had de middenvelder meer overtredingen dan welke andere speler dan ook op het veld. Ook Enzo Fernández is een van de spelers waardoor Messi kan uitblinken en ook dat was terug te zien in de cijfers: in de eerste helft had hij de meeste succesvolle tackles van alle spelers op het veld én ook aan de bal droeg hij veel bij. Hij had voor de pauze de meeste balcontacten en meest verzonden passes. En wat te denken van de ongekende wedstrijd van Julian Álvarez, die werkelijk overal te vinden was. Wat jarenlang niet lukte bij de nationale ploeg van Argentinië, is samengekomen op dit wereldkampioenschap: een eenheid creëren rond Messi. Alles wat hij niet brengt, wordt door anderen gecompenseerd. En daardoor kon de captain met zeven goals en drie assists zo ongelofelijk excelleren.

 

{image[359042][right-half][]}3. Mbappé wordt de allergrootste

Messi is voorlopig de allergrootste na deze WK-titel. Maar over tien jaar bestaat er een kans dat Mbappé in alles over de kleine Argentijn is heengesprongen. Hij is in elk geval al de speler met de meeste doelpunten in een WK-finale, boven Zinédine Zidane (4 om 3 goals). De aanvaller is 23 jaar, won al een wereldkampioenschap, speelde al bijna zeventig interlands, won vrijwel alle clubprijzen en gaat ongetwijfeld ook de komende jaren nog ontzettend veel winnen. De enige vraag is of hij het nog net zo lang gaat volhouden als Messi, maar als het antwoord daarop 'ja' is, dan is Mbappé hét tijdperk na Messi. In elk geval is hij na Sir Geoff Hurst de tweede speler met een hattrick in een WK-finale: wat een grootheid. 

4. Martinez een penaltyspecialist

Natuurlijk: Lionel Messi is dé grote man van Argentinië. En dat zal altijd zo blijven in de geschiedenis. Maar Emiliano Martínez had dit toernooi een net zo'n grote inbreng als de superster. Denk even terug aan de strafschoppenserie tegen Oranje. En de redding vlak voor de strafschoppenserie tegen Frankrijk, waarmee hij zijn ploeg er doorheen trok. En de naam als penaltykiller maakte hij meer dan waar op het moment dat het moest. Niets dan lof voor de sluitpost van de Argentijnen. 

 

5. Brede selectie Frankrijk

Karim Benezema, Paul Pogba en N'Golo Kanté: zomaar drie absolute topspelers die ontbreken bij Frankrijk dit wereldkampioenschap. En toch kon bondscoach Didier Deschamps naar hartenlust wisselen in de WK-finale. Al in de eerste helft bracht hij twee verse krachten in het elftal en ook verder in de wedstrijd bracht Frankrijk continu nieuwe spelers in. Met die wissels werd er zeker niet minder en had Frankrijk bovendien verse krachten tegen de uitgeputte Argentijnen. Marcus Thuram, Kingsley Coman en Eduardo Camavinga bleken versterkingen en de selectie van Frankrijk bleek de breedste: zelfs een griepgolf kon Frankrijk niet stoppen. Alleen na strafschoppen was het uiteindelijk nét niet genoeg. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

ronaldsahasrara25
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Geweldige finale, beste die ik gezien heb vanaf 1970. Wat een passie, wat een strijd en dan Messi die de torenhoge verwachtingen waarmaakt en alles samenvalt tot een groot sprookje voor Argentinië. Op basis van wilskracht, strijd en passie de verdiende wereldkampioen 2022.

familieharbers03
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

het slechtste wk aller tijden. messi die moest en zou wereldkampioen worden koste wat het kost!! en de opvolger infantimo of hoe heet die gast heeft echt wel veel geld ontvangen van is het niet messi dan wel de argentijnse bond! en over 10 jaar is er op videoland of netflix een serie te zien hoe ze toch werden geholpen wereldkampioen te worden en dat alles in Qatar corrupt was!! maar ik denk dat er veel gasten zijn die gewoon een hard plassertje krijgen als ze messi horen of zien!! ik vind het een arrogante kwal! en dan die sukkels ( vd vaart van hooijdonck en dat rare wijf)op tv die gewoon glashard roepen dat argentinie het heeft verdiend!! flikker toch op als het eerlijk was gegaan was argentinie er in ronde 2 al uit gegaan! en had nederland ( met beroerd voetbal) in de finale gestaan en gewonnen!! want neem 2 pingels tegen nederland en frankrijk daar was toch niks aan de hand en de var kijkt niet eens of het kwam door die 4 zuid amerikanen die er achter zaten!! bahbah nogmaals kut wk!!

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En toen werdt je wakker .

familieharbers03
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

dombo!

IronKnuckles
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als voetballiefhebber hoop je op dit soort wedstrijden, helemaal als het om de finale van het WK gaat! Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo’n spannende finale mogen aanschouwen; tenminste vwb de laatste 10 minuten van de reguliere speeltijd en in de verlenging. Voor die rest tijd was het Argentinië wat de klok sloeg en het leek wel of de Fransen een slaapmiddel hadden ingenomen. Moet daar ook bij opmerken dat de Argentijnen regelmatig (histoire ce repête) tot aan het randje gingen en (te)vaak er overheen (tackles met twee benen en niet bestraft) We kunnen nu wel alles achteraf gaan bekijken en terecht constateren dat Argentinië wel heel vaak in het zadel werd geholpen door de arbiter dmv , op z’n zachtst gezegd, discutabele penalty’s. Echter de wil om alles te geven en eigenlijk te sterven voor je land, je volk en dat ene doel? Dat zal Oranje nooit of te nimmer kunnen evenaren. Tijdens de wedstrijd bekroop mij het gevoel dat als Oranje dezelfde strijd op de mat zou leggen als Argentinië er minimaal 3 rode kaarten zouden zijn gevallen omdat wij veel minder geraffineerd zijn in dit soort psychologische spelletjes. Helaas maar waar.

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Net als ‘78 weer winst voor Argentinië in een doorgestoken WK.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen