Transferweekje: Ziyech, Kudus en ontwikkelingen in Manchester

10 december 2022, 12:00

Het WK is in volle gang en ook het geruchtencircuit draait op volle toeren. Dat de transfermarkt op dit moment gesloten is, betekent niet dat clubs stilzitten. Er wordt alweer volop gespeculeerd over de komende transferwindow, terwijl clubs op dit moment ook nog een transfervrije slag kunnen slaan. Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Kudus-gekte

Bij Ajax maakte Mohammed Kudus een wisselende indruk. Zelf speelt de aanvallende middenvelder liever als nummer tien, maar Alfred Schreuder gebruikt hem liever als spits. Zeker is dat hij na zijn WK-optredens bij Ghana in elk geval goed in de markt ligt bij de Europese topclubs. Niet voor niets zou Borussia Dortmund belangstelling hebben in de Ajacied, zo schreef Bild in elk geval. Het is niet de enige speler die mogelijk uit Amsterdam vertrekt: ook Daley Blind en Lucas Ocampos werden deze week nadrukkelijk aan de uitgang gelinkt bij Ajax. 

Vitesse zoekt versterking

Met de dertiende plaats is het enorme degradatiegevaar voor Vitesse enigszins afgewimpeld, maar qua puntenaantal verkeren de Arnhemmers nog altijd in de problemen. En dus wordt er versterking gezocht: Dominik Oroz keerde terug van zijn dienstplicht. Davy Pröpper is mee op trainingskamp en mag zich laten zien, hetzelfde geldt voor de talenten Kaya Symons (Onder 21) en Joël van den Berg (Onder 16). Technisch directeur Benjamin Schmedes kondigde in De Gelderlander echter meer veranderingen aan. Er komt mogelijk een centrumverdediger en een spits bij. "Ook als de nieuwe eigenaar groen licht krijgt, staan er echt niet meteen drie koffers met geld klaar", hield hij echter wel een slag om de arm. Daartegenover staat het aanstaande vertrek van Thomas Buitink - hij mag vertrekken - en de onvrede bij Ferro, Nikolai Baden Frederiksen en Toni Domgjoni. De toekomst van het drietal is nog ongewis.

Mvogo moet Sommer opvolgen

Manchester United heeft interesse in Yann Sommer (33). De ervaren sluitpost heeft een aflopend contract en volgens verschillende Engelse media moet hij in de zomer naar The Red Devils komen. Het is onduidelijk of hij de opvolger of stand-in wordt van David De Gea, die nog wel een cluboptie heeft in zijn eveneens aflopend contract. Volgens Sky Sports is Borussia Mönchengladbach al aan het kijken naar een vervanger van Sommer: zij hebben voormalig PSV-keeper Yvon Mvogo op het oog. Hij is dit seizoen een vaste kracht bij FC Lorient en maakt meer indruk dan in zijn periode in Eindhoven. Er kwam ook een gerucht rond Donny van de Beek langs, terwijl de club het contract van Diogo Dalot gaat verlengen, zo schreef transferspecialist Fabrizio Romano. 

Onzekerheid over Branthwaite

Het is nog maar de vraag of Jarrad Branthwaite na de winterbreak nog speler van PSV is. De Eindhovenaren willen de twintigjarige centrale verdediger, die gehuurd wordt van Everton, graag behouden. Daarover is PSV in gesprek met de Engelse club. Everton heeft echter het recht om de huurovereenkomst te beëindigen omdat Branthwaite de afgelopen maanden te weinig aan spelen is toegekomen. Daar gaat AS Roma mogelijk van profiteren. De club van trainer José Mourinho is volgens La Gazzetta dello Sport bereid om aan het prijskaartje van vijf miljoen euro te voldoen. Naast Roma zouden ook enkele Engelse clubs geïnteresseerd zijn in Branthwaite. Mocht de centrale verdediger daadwerkelijk vertrekken, dan lijkt PSV de markt op te moeten om een vervanger te halen.

De doorbraak van Noppert

Ja, de geruchtenstroom rond Andries Noppert zwelt aan. Vreemd is dat niet. De 28-jarige doelman is bij het Nederlands elftal de eerste keuze onder de lat en heeft veel indruk op het WK gemaakt. Meerdere analisten hebben Noppert al geopperd als optie voor Ajax, dat vanwege de leeftijd van Remko Pasveer (39) en Maarten Stekelenburg (40) vroeg of laat op zoek moet naar een nieuwe keeper. Noppert zal inmiddels ook op de lijstjes van een hoop buitenlandse clubs staan. In Spanje wordt de Tower from De Jouwer gelinkt aan Real Betis, al doet Voetbal International-journalist de berichtgeving af als 'niks meer dan een gerucht'. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Feyenoord-drukte

Arne Slot vertelde deze week dat hij een rustige transferperiode verwacht in Rotterdam na het WK, maar dat beloofde deze week verder niet. Nick Marsman die opeens opdook bij Feyenoord, de interesse van Sevilla in Santiago Giménez, de belangstelling van Panathinaikos in Alireza Jahanbakhsh en het akkoord dat de Rotterdammers zouden hebben gesloten met de zestienjarige linkspoot Patricio Pacifico, die vermoedelijk op proef komt. Ontwikkelingen genoeg rond Feyenoord, dat net als PSV naast de zestienjarige Zweedse middenvelder Lucas Bergvall zou hebben gegrepen. 

Ziyech speelt zichzelf in de kijker 

Hakim Ziyech heeft dit WK eindelijk weer laten zien waar hij toe in staat is. De middenvelder van Chelsea komt sinds zijn vertrek bij Ajax slechts sporadisch in actie in Londen, maar bij de nationale ploeg van Marokko leidde hij zijn elftal met zijn creativiteit naar een plek in de kwartfinale. Volgens verschillende media zou onder meer AC Milan daardoor interesse hebben in Ziyech, die in Italië weer wekelijks zijn kunsten kan laten zien. Mocht Ajax daadwerkelijk een terugkeer van de Marokkaanse Nederlander willen realiseren, dan zullen de Amsterdammers dus snel moeten handelen...

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen