Het Nederlands elftal werd afgelopen vrijdag op pijnlijke wijze uitgeschakeld op het WK in Qatar. De ploeg van Louis van Gaal verloor in de strafschoppenreeks van Argentinië, nadat Virgil van Dijk en Steven Berghuis de eerste twee Nederlandse pingels gekeerd zagen worden door de doelman van de Zuid-Amerikanen. Dat Oranje werd verslagen vanaf elf meter, kwam extra hard aan bij Van Gaal. De keuzeheer had in de maanden ervoor immers veel geoefend op strafschoppen.
Van Gaal baarde een paar maanden geleden tijdens een van zijn persconferenties opzien door te vertellen dat hij een beroep ging doen op Peter Murphy. De volleybalcoach moest het Nederlands elftal gaan helpen bij het nemen van strafschoppen. Bovendien ondergingen de doelmannen verschillende wetenschappelijke testen. Zelfs goalies die niet waren opgeroepen in september, zoals Justin Bijlow en Kjell Scherpen, maakten hun opwachting in Zeist. Maar: 'de wetenschap over strafschoppen had Van Gaal geen snars geholpen', is de pijnlijke conclusie van Willem Vissers in zijn column bij de Volkskrant.
Van Gaal kon het na het laatste fluitsignaal haast niet bevatten dat zijn ploeg vanaf elf meter naar huis werd gestuurd. In Nederland was men echter vooral kritisch over het feit dat Oranje in de verlenging stopte met voetballen. Het Nederlands elftal was in de reguliere speeltijd knap terug gekomen tegen Argentinië en leek de Zuid-Amerikanen in de tang te hebben, maar daar bleek in de verlenging niets van waar. Oranje kroop terug en dat gebeurde tijdens het WK iets te vaak. 'Het spel was gemiddeld gesproken grauw en onaantrekkelijk geweest, omdat uit balbezit veel te weinig moois ontsprong in de woestijn van Qatar', schrijft Vissers dan ook.
Lees ook: Vormer neemt het op voor Van Gaal: 'Toon toch een beetje eerbied'
Compact
Volgens de journalist waren verdedigers 'te belangrijk gemaakt'. 'En als verdedigers te belangrijk zijn, ontstaat een probleem, want creatieve spelers en aanvallers beslissen WK's.' Vissers ziet echter ook dat steeds meer ploegen kiezen voor de verdediging als beste aanval. 'De verschillen en de ruimtes zijn ongekend klein. Ploegen verdedigen zo compact dat zelfs de allergrootsten met honderden miljoen salaris nog maar op een of twee momenten gaatjes vinden.' Vissers noemt het doelpunt van Neymar tegen Kroatië als voorbeeld. Maar ook de assist van Lionel Messi bij de 0-1 tegen Oranje.
'Kijk naar de kwalificatie van Marokko voor de halve finale. Het is fascinerend om het leeuwenhart te horen kloppen, om de eminente middenvelder Sofyan Amrabat huilend in de armen te zien vallen van zijn broer Nordin, maar het is ook betonvoetbal dat soms doet verlangen naar een enkele reis in de tijdmachine, terug naar de periode van open spel', schrijft Vissers. Het lijkt in het hedendaagse voetbal wel dé weg naar succes. Marokko eindigde in de groepsfase boven Kroatië en België en rekende vervolgens af met Spanje én Portugal. Woensdagavond speelt het Noord-Afrikaanse land de halve finale tegen regerend wereldkampioen Frankrijk.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen