Lionel Messi gaat dit jaar met de nationale ploeg van Argentinië voor zijn laatste kans om de wereldbeker op zijn naam te schrijven. De zeven-voudig Ballon d'Or winnaar wist in zijn indrukwekkende carrière al veel prijzen in de wacht te slepen, maar het WK won hij nog nooit. FCUpdate.nl zet vijf redenen bij elkaar waarom het Messi nu wél lukt om Argentinië wereldkampioen te maken.
1. Leider Messi in topvorm
Het spreek misschien voor zich, maar moet toch genoemd worden. Mocht Argentinië wereldkampioen willen worden in Qatar, dan zal het de kwaliteiten van Messi nodig hebben. Waar de 35-jarige dribbelaar vorig seizoen veel kritiek te verwerken kreeg vanwege zijn langzame start bij Paris Saint-Germain, draait hij dit seizoen op volle toeren. In de Champions League was Messi al goed voor vier doelpunten en even zoveel assists in vijf wedstrijden. Ook in de Ligue 1 staat er geen maat op het PSG van Messi en was de Argentijn goed voor zeven doelpunten en tien assists in dertien wedstrijden, wat terug doet denken aan oude tijden.
Ook los van de pure cijfers bij PSG draagt Messi bovendien met zijn voetballende vermogen bij aan het aanvallende positiespel in de Argentijnse nationale ploeg, dat mede dankzij Messi al sinds juli 2019 ongeslagen is. In 2014 wist Messi zichzelf ondanks de verloren finale tot speler van het toernooi te kronen, en als de rechtsbuiten zijn huidige vorm weet door te trekken maakt hij goede kans om dat kunstje met Argentinië te herhalen.
2. Solide verdediging
Argentinië heeft de afgelopen decennia met namen als Gabriel Batistuta, Angel Di María en natuurlijk Diego Maradonna genoeg aanvallend vermogen gekend. Vaak schoot het La Albiceleste echter tekort op het verdedigende gedeelte. Dit jaar lijkt de ploeg van trainer Lionel Scaloni daarentegen de zaakjes goed op orde te hebben. Door het stabiele presteren van Benfica-verdediger Nicolás Otamendi en de opkomst Tottenham-back Christian Romero staat het achterin solide.
Niet voor niets wist Argentinië in de laatste vier duels geen enkel tegendoelpunt te incasseren en behoudt het een ongeslagen status van drie jaar. Ook oud-Ajacied Lisandro Martínez moet bij de nationale ploeg strijden voor een basisplaats, wat de kwaliteit en diepgang van de huidige Argentijnse selectie samenvat. Voetbal begint achterin, en dat hebben ze in Argentinië dit jaar goed begrepen.
3. Eindelijk een goede spits
Inmiddels is er bij Inter Milan echter een spits opgestaan die dit probleem op lijkt te lossen in de vorm van Lautaro Martínez. Bij de nationale ploeg was de 25-jarige spits goed voor 21 doelpunten in 40 wedstrijden en heeft hij een vaste basisplaats afgedwongen dankzij zijn negen (!) doelpunten in 2022. Ook dit seizoen heeft hij bij Inter al tien keer het net weten te vinden, waardoor Martínez er klaar voor lijkt om de komende jaren de vaste afmaker van Argentinië te worden.
4. Lionel Scaloni
In een elftal met veel sterke persoonlijkheden is er een bondscoach nodig die de organisatie en de teamspirit behoudt. Bij het Nederlands elftal heeft Louis van Gaal al geregeld bewezen hoe groot de impact van een coach kan zijn en dat is momenteel ook bij Argentinië aan de orde. Sinds Lionel Scaloni in 2018 het roer overnam na het mislukte WK in Rusland, waarin het niet verder kwam dan de achtste finale, loopt het bij de nationale ploeg op rolletjes. Scaloni houdt vast aan dezelfde namen en kiest voor een solide 4-3-3 opstelling waarin de kwaliteiten van de selectie naar boven komen.
Daarnaast is hij zich goed bewust van de specifieke kwaliteiten van zijn spelers en durft opkomende talenten een kans te geven. Bovendien is Scaloni geliefd in de groep, waardoor het teamgevoel bij Argentinië op een hoogtepunt lijkt te zijn. Met Messi als absolute leider en jongens als Rodrigo Di Paul, Leandro Paredes en Ángel Fabián di María die voor het loopvermogen zorgen heeft Scaloni een ware machine gesmeten. Mocht zijn ploeg zich tot wereldkampioen kronen, dan heeft Scaloni daar een serieus aandeel in.
5. Gunstige loting
Om wereldkampioen te worden heb je soms ook gewoon een beetje gelukt nodig en met de loting mag geen enkele Argentijn klagen. In de groepsfase neemt Argentinië het in volgorde op tegen Saudi-Arabië, Mexico en Polen. Mocht de nummer drie op het FIFA-klassement in staat blijken om respectievelijk de nummers, dertien en 26 en 51 van zich af te schudden, dan ontloopt Messi met zijn ploeg nog steeds een aantal toplanden. Onder meer Duitsland, België, Brazilië, Spanje en Portugal zijn allemaal aan de andere kant van het schema geplaatst.
Mochten zowel Nederland als Argentinië hun groep weten te winnen en ook de achtste finales heelhuids doorkomen, dan treft Messi de ploeg van Van Gaal in de kwartfinale en zal Oranje proberen zich te revancheren voor het WK in 2014. Om wereldkampioen te worden moet je alle teams kunnen verslaan, maar een gunstige start kan zeker geen kwaad voor Messi's laatste kans voor goud.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen