Elftal van de eerste speelronde: dit waren de uitblinkers in Qatar

25 november 2022, 09:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De eerste speelronde van het WK zit er alweer op. Het toernooi in Qatar vliegt voorbij, ondanks dat het voetbal nog niet altijd even goed is en er relatief weinig doelpunten vallen. Spanje maakte in de eerste speelronde misschien wel de meeste indruk, terwijl Duitsland en Argentinië een flater sloegen. FCUpdate.nl maakt de balans na de eerste speelronde op met de elf uitblinkers.

Keeper: Guillermo Ochoa (Mexico)

Menig Braziliaan schrikt 's nachts nog wel eens wakker als hij terugdenkt aan het WK van 2014 in eigen land. Brazilië speelde op 17 juni van dat jaar tegen Mexico. De Mexicanen hadden aan één iemand te danken dat het na negentig minuten niet 4-0, maar 0-0 stond. Doelman Guillermo Ochoa keepte een geweldige wedstrijd. Sindsdien heeft hij patent op sterke optredens tijdens WK-duels. Dat was dinsdag tegen Polen niet anders. Robert Lewandowski kreeg in de tweede helft vanaf elf meter de uitgelezen kans om de score te openen. Waar hij normaliter een zekerheid is vanaf de stip, daar kreeg hij de bal ditmaal niet langs Ochoa. Daarmee werd de inmiddels 37-jarige goalie voor de zoveelste keer de held van Mexico.

Verdediger: Hassan Al-Tambakti (Saoedi-Arabië)

Een week geleden had buiten Saoedi-Arabië nog bijna niemand van hem gehoord, maar na de stunt tegen Argentinië zal de naam van Hassan Al-Tambakti in de nodige scoutingsboekjes staan. De 23-jarige centrale verdediger hield zich meer dan staande tegen de Argentijnse aanval. Fysiek was hij zijn tegenstanders de baas en aan de bal bleek de Saoediër een opvallend rustige verschijning. Het mooiste moment van Al-Tambakti? Toen hij vlak voor tijd het afstoppen van Lionel Messi vierde alsof hij het winnende doelpunt had gemaakt. Kan hij deze lijn doortrekken?

Verdediger: Kamal Miller (Canada)

Canada was zonder twijfel één van de positieve verrassingen van de eerste speelronde op het WK. De Canadezen legden, met name voor rust, veel energie in de wedstrijd tegen België. Dat deed de ploeg van bondscoach John Herdman door hoog druk te zetten, waardoor de verdediging continu op scherp moest staan. En dat was het geval. De sterkste verdediger aan Canadese zijde was Kamal Miller, die meerdere keren op precies het juiste moment instapte als België er gevaarlijk uit leek te komen. En dat deed hij door positioneel goed te staan, want de snelste is hij niet.

Verdediger: Kim Min-jae (Zuid-Korea)

Dat Uruguay niet tot scoren kwam tegen Zuid-Korea was mede te danken aan Kim Min-jae. De 26-jarige verdediger, die niet eens zo lang geleden nog in de belangstelling stond van PSV, gaf samen met de rest van de Zuid-Koreaanse verdediging opvallend weinig kansen weg tegen topaanvaller Luis Suárez, Darwin Nuñez en invaller Edinson Cavani. Veelzeggend was dat de grootste kansen van Uruguay een kopbal uit een corner (paal) en een afstandsschot van Federico Valverde (paal) waren. Min-jae heeft zich bij Napoli uitstekend ontwikkeld en weet als defensieleider Zuid-Korea een heel stugge tegenstander te maken.

Middenvelder: Bukayo Saka (Engeland)

Waar Argentinië, Brazilië en Frankrijk door de kenners worden genoemd als grootste favorieten voor de eindzege, daar geldt Engeland 'slechts' als gevaarlijke outsider. Maar misschien past die rol de ploeg van Gary Southgate wel beter. Engeland kan lekker vrijuit voetballen en als het geen strobreed in de weg wordt gelegd, ziet het er nog leuk uit ook. Zo werd Iran naar een 6-2 nederlaag gespeeld. De Iraanse verdedigers zullen nog wel een paar keer wakker schrikken van de Engelse aanvallers en dan vooral van Saka. De vleugelspeler had het op zijn heupen en noteerde twee treffers. Bij zijn tweede stuurde hij meerdere tegenstanders het bos in, alvorens de bal in de verre hoek te schuiven. Daarmee toonde hij nog maar eens zijn klasse.

Middenvelder: Gavi (Spanje)

De verbazing was groot toen in oktober niet Jude Bellingham of Jamal Musiala, maar Gavi de Golden Boy Award in ontvangst mocht nemen. Het is razendknap dat Gavi op zo'n jonge leeftijd – hij is nog altijd pas 18 jaar – een basisplaats heeft veroverd bij FC Barcelona, maar Bellingham en Musiala waren volgens critici in het afgelopen seizoen veel belangrijker voor respectievelijk Borussia Dortmund en Bayern München. Maar waar Musiala niet het verschil kon maken voor Duitsland tegen Japan, daar maakte Gavi veel indruk op het middenveld van Spanje. Met Sergio Busquets en Pedri aan zijn zijde voelde de Golden Boy zich als een vis in het water en dat was te zien. Hij bekroonde een sterk optreden met een heerlijke treffer.

Middenvelder: Sofyan Amrabat (Marokko)

Marokko nam het in de eerste groepswedstrijd op tegen Kroatië, verliezend finalist van het WK van vier jaar geleden in Rusland. Met name het middenveld van de Kroaten is in Qatar sterk bezet met sterspeler Luka Modric (Real Madrid), Marcelo Brozovic (Internazionale) en Mateo Kovacic (Chelsea). De slag op het middenveld werd echter gewonnen door een in Blaricum geboren Marokkaan die nog maar een paar jaar geleden niet goed genoeg was voor Feyenoord: Sofyan Amrabat. Hij toonde tegen de Kroaten aan waarom Fiorentina twee jaar geleden nog 20 miljoen euro voor hem over had en was de drijvende kracht achter de 0-0 die de Marokkanen er tegen de vice-wereldkampioen uit wisten te slepen. 

Aanvaller: Olivier Giroud (Frankrijk)

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk zag in aanloop naar het WK Paul Pogba, N'Golo Kanté, Presnel Kimpembe en Christopher Nkunku allemaal wegvallen met blessures. In Qatar kwam daar ook nog Karim Benzema bij. Het uitvallen van Benzema was een grote domper voor Frankrijk. Maar na het eerste WK-duel met Australië heeft eigenlijk niemand het meer over de winnaar van de Gouden Bal. Dat heeft alles te maken met het optreden van Giroud. De spits is in de afgelopen jaren vaak genoeg bekritiseerd, maar houdt niet op met scoren voor de nationale ploeg. Tegen Australië maakte hij er twee. Daarmee had hij een groot aandeel in de 4-1 overwinning. Bovendien evenaarde hij Thierry Henry als topscorer aller tijden.

Aanvaller: Salem Al-Dawsari (Saoedi-Arabië)

Het WK is voor veel spelers hét podium om zich te laten zien aan de wereld. Dat is in Qatar niet anders. Wie voorafgaand aan het WK aan een willekeurig iemand had gevraagd naar de naam Salem Al-Dawsari, was zeer waarschijnlijk met een onwetende blik aangekeken. Dat is na het treffen tussen Argentinië en Saoedi-Arabië niet meer het geval. Waar iedereen dacht dat de Argentijnen wel even zouden gaan winnen, daar verbaasde Saoedi-Arabië vriend en vijand door in de tweede helft binnen de kortste keren een 1-0 achterstand om te buigen in een 1-2 voorsprong. De tweede Saoedische treffer kwam op naam van Al-Dawsari, die misschien wel het mooiste doelpunt van dit WK tot nu toe op zijn naam heeft staan. Hij liet in ieder geval even zien waarom hij in zijn thuisland door het leven gaat als de Pelé van de Woestijn…

Aanvaller: Enner Valencia (Ecuador)

De openingswedstrijd van het WK was niet bepaald het meest aantrekkelijke affiche. Daar kwam nog eens bij dat in aanloop naar de ontmoeting tussen Qatar en Ecuador het gerucht de ronde deed dat de Ecuadoranen waren omgekocht om tegen het gastland een nederlaag te lijden. Enner Valencia maakte korte metten met die geruchten. Hij maakte al in de derde minuut zijn eerste van het WK, maar na ingrijpen van de VAR ging het feestje niet door. Vervolgens scoorde hij alsnog twee keer, waarmee hij zijn land een droomstart bezorgde. Het is voor hem en Ecuador te hopen dat de blessure die hij in de tweede helft opliep, meevalt.

Aanvaller: Richarlison (Brazilië)

Om sommige spelers kun je gewoon niet heen en in de laatste wedstrijd van deze speelronde was dat Richarlison. Brazilië had ondanks een overwicht in de eerste helft geen gat in de defensie van Servië weten te vinden waar een openingstreffer in paste, maar na rust stond de aanvaller van Tottenham Hotspur op. Nadat hij de score al had geopend uit een rebound deed hij met zijn tweede treffer een vroege gooi naar de mooiste treffer van het toernooi. De omhaal die de Servische doelman Milinkovic-Savic volstrekt kansloos liet, ging in ieder geval als fraaiste van de eerste speelronde de boeken in. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen