Duizenden simulaties: zo gaat Oranje presteren op het WK in Qatar

17 november 2022, 20:45

Het Nederlands elftal gaat de halve finale van het WK in Qatar halen. Tenminste, als we de voorspellingen van databureau SciSports mogen geloven. Uit talloze berekeningen en duizenden simulaties blijkt dat de ploeg van Louis van Gaal in de kwartfinale nog wel afrekent met Argentinië, maar Duitsland (de uiteindelijke winnaar) in de halve eindstrijd te sterk is.

Uit de talloze berekeningen blijkt dat Oranje de poule wel gaat winnen, met Amerika als opponent in de achtste finales. Die worden verslagen, net als Argentinië – dat volgens het meest aannemelijke scenario na de groepsfase van Denemarken heeft gewonnen. Duitsland, dat de groep van Spanje wint en ook beter wordt geacht dan Kroatië en Brazilië, wordt echter als sterker gezien dan Oranje en gaat door naar de finale.

Aan de andere kant van het toernooi wordt Engeland als sterkste gezien, dat afrekent met Senegal, Frankrijk en Spanje alvorens het van Duitsland verliest in de finale. De voorspellingen zijn gebaseerd op duizenden simulaties, waarin onder meer de SciSkill, ervaring en transferwaardes worden meegerekend. Opmerkelijk: in al die facetten behoort Oranje niet tot de 'beste' vijf landen.

In de groepsfase wordt de kans 90.10% geacht dat Oranje de volgende ronde haalt, met 6,68 verwacht punt en daarmee zou het groepswinnaar worden. Frenkie de Jong is de speler die de hoogste score heeft in de SciSkills, de gemiddelde transferwaarde van Nederland is 23,2 miljoen euro. Engeland (49,4) scoort op die ranking by far het beste boven Brazilië (44,4) en Frankrijk (39,0). Qatar scoort op alle onderdelen het laagst en is in verwachting de nummer laatste in Groep A.

Lees ook: 'Zes landen hebben waardevollere WK-selectie dan Nederland'

De WK-simulatie houdt rekening met de kans op overwinning per wedstrijd; 180.000 gespeelde wedstrijden in het verleden; factoren zoals vorm en ervaring binnen het team en veel meer. Eerst werd de groepsfase nagebootst, vervolgens de knock-outfase en wordt berekend wie tegen wie kan uitkomen. Door het toernooi duizenden keren te stimuleren, kan er inzicht worden verkregen in wat de realistische kansen zijn. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen