AZ zorgt met moeizame zege voor welkome coëfficiëntenbonus

3 november 2022, 21:03   Bijgewerkt: 3 november 2022, 21:12

AZ heeft de groepswinst in de Conference League-groep E veiliggesteld ten koste van Dnipro-1. Daarvoor had het aan het gelijkspel die lang op de borden stond genoeg, maar uiteindelijk kwam er zelfs een zege voor de ploeg van Pascal Jansen. Vlak voor tijd maakte Vangelis Pavlidishet winnende doelpunt voor de Alkmaarders, die zorgen voor 0,600 (0,400 voor de zege en 0,200 voor de eerste plek) coëfficiëntenextra's.

Hoewel de ploeg van trainer Pascal Jansen het zwaar had, leek er aan het begin van de wedstrijd nog geen vuiltje aan de lucht. AZ begon goed aan de wedstijd en wist binnen acht minuten de openingsgoal te produceren. Uit een voorzet van Jesper Karlsson, kopte Jens Odgaard de bal binnen. Deze voorsprong betekende niet het overwicht in de wedstrijd.

Een aantal minuten later kwam een aanvaller van Dnipro dicht bij het doel van Hobie Verhulst, maar de doelman wist een gelijkmaker te voorkomen. Kort daarna kreeg de uitspelende partij opnieuw een kans. Ditmaal was het de aanvaller Artem Dovbyk die de bal in de handen van Verhulst kopte. Later in de eerste helft kwam er weer wat dreiging van AZ, maar dit liep tot niets uit. In de tegenaanval werden de Oekraïners weer gevaarlijk via Ruslan Babenko, zijn inzet belandde naast het doel. Daarna was AZ weer aanzet, via Odgaard en Beukema kregen zij reuzekansen om de score te verdubbelen, maar dit lukte niet.

In het slot van het eerste bedrijf had AZ duidelijk het spel in handen. Dit leidde tot kansen, waaronder de poging van Karlsson, die stuitte op de keeper. Na deze poging, leek de thuisploeg met een 1-0 voorsprong de rust in te kunnen gaan. Dit lukte echter niet, omdat Dnipro-1 op gelijke hoogte kwam via Dovbik. Zo gingen de twee ploegen met een gelijke stand de kleedkamer in.

Na de thee kwam AZ sterk de kleedkamer uit en leek invaller Pavlidis de voorsprong op zijn rekening te nemen. De spits kreeg een niet te missen kans, maar schoot toch de bal naast. Na deze enorme mogelijkheid werd Dnipro dreigend, maar tot serieuze kansen kwamen zij niet. Aan de andere kant wisten de Alkmaarders wel dreigend te zijn. Via een drietal aan kansen kregen Karlsson, Dani de Wit en Milos Kerkez de bal niet in het doel. Na deze mogelijkheden kreeg AZ het heft weer in eigen hand en ging het op zoek naar de voorsprong.

Ondanks de zoektocht naar een treffer, werden sterkhouders Odgaard en Karlsson na ruim een uur naar de kant gehaald. Dit zorgde ervoor dat er veel creativiteit uit de ploeg verdween. Dnipro, dat een overwinning nodig had voor de groepswinst, kon het spel maken en veroorzaakte veel dreiging. Opnieuw leidde de dreiging van de uitploeg niet tot kansen en in de slotfase drong AZ aan. Yukinari Sugawara kon de voorzet geven op Pavlidis, die de bal achter de keeper wist te koppen: 2-1. De inzet van de Griekse spits was ook de laatste inzet van de wedstrijd en zo wisten de Alkmaarders als groepswinnaar de poulefase af te sluiten met een zege én coëfficiëntenextra.

Opstelling en beoordelingen*

AZ: Verhulst 6,5; Hatzidiakos 6, Beukema 6,5, Dekker 6,5 (45. Pavlidis 6,5), Kerkez 6,5; Reijnders 6,5 (90. Koopmeiners -), De Wit 6, Clasie 7,5 (90. Bazoer -); Sugawara 7, Odgaard 7 (65. Lahdo 6), Karlsson 7,5 (65. Van Brederode 6.5)

Man of the match: Odgaard

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl