Amateurclubs in grote nood: kwart overweegt sluiting in de winter

17 november 2022, 18:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het gaat ontzettend slecht met de Nederlandse amateursportclubs. Ruim een kwart van de clubs overweegt in de winter voor een gedeelte of volledig de deuren te sluiten vanwege de torenhoge energiekosten. Het kabinet heeft de clubs 'aan hun lot overgelaten' en dus kan het weleens heel penibel worden.

Daarover schrijft RTL Nieuws donderdag. Uit een enquête onder 1200 sportverenigingen – met meer sporten dan voetbal alleen – blijkt dat 88 (!) procent van de bestuurders zich zorgen maakt over de stijgende kosten vanwege de energiecrisis en de torenhoge inflatie. Dat sluit aan bij het eerdere onderzoek van de KNVB, dat naar buiten bracht dat 40% van de verenigingen in het amateurvoetbal vreest voor het voortbestaan.

Bijna zestig procent van de ondervraagden denkt dat de leden van hun clubs het moeilijk krijgen om de contributie op te blijven hoesten. Nog iets meer voelt zich niet of niet voldoende gesteund door de overheid in deze kwestie en dus vraagt de PvdA aan het kabinet om snel in te grijpen. "Dit kabinet laat sportclubs aan hun lot over, terwijl ze cruciaal zijn voor lokale gemeenschappen en de gezondheid van mensen", aldus PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis.

Lees ook: Torenhoge gasrekening: amateurs mogen niet meer douchen

"Als we niets doen, valt het cement weg dat mensen bij elkaar houdt in deze tijd", vervolgt Mohandis. Omdat de winter voor de deur staat, moet het kabinet zo snel mogelijk ingrijpen, vindt hij. "Dit kabinet laat sportclubs aan hun lot over, terwijl ze cruciaal zijn voor lokale gemeenschappen en de gezondheid van mensen." Eerder deed de KNVB dezelfde oproep: er moest volgens hen een noodfonds komen voor de sportvoorzieningen. Voor de contributie is er al een dergelijk systeem: leden kunnen een bijdrage krijgen om te kunnen blijven sporten vanuit de overheid.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen