Vijf conclusies na de Europese avond van PSV, Feyenoord en AZ

28 oktober 2022, 09:39

Het begin (door Ajax) en het einde (door Feyenoord) van de Europese week waren voor Nederland ontzettend vervelend. Tussendoor zorgden PSV en AZ voor twee belangrijke zeges, waarbij eigenlijk alleen de Eindhovenaren imponeerden. FCUpdate.nl maakt na een nieuwe Europa- en Conference League avond de balans op aan de hand van vijf conclusies. 

1. Luuk de Jong van ongekende waarde bij PSV

Xavi Simons was een van de absolute uitblinkers bij PSV en ook Erick Gutiérrez is belangrijker gebleken dan werd gedacht. Maar de comeback van aanvoerder Luuk de Jong bij de Eindhovenaren is van ongelofelijke waarde. Vorige week tegen Arsenal had hij de gelijkmaker op de schoen als hij niet over had hoofd was gezien, op bezoek bij FC Groningen veranderde het spelbeeld compleet na zijn invalbeurt en tegen Arsenal was PSV weliswaar al goed, maar met een goal en assist was de sterke spits van doorslaggevend belang en ging hij weer heel Europa door. Conclusie? PSV met en zonder De Jong is een wereld van verschil.

2. Xavi Simons op alle scoutingslijstjes

Vorige week was de talentvolle middenvelder al een van de spelers die zich staande hield tegen Arsenal. In het eigen Philips Stadion was hij donderdagavond zelfs van de absolute uitblinkers. Hij had een succespercentage van honderd procent in zijn dribbels en tackles, ging hij dertien keer een duel aan (het hoogste aantal van alle spelers), gaf hij tien passes naar het laatste derde deel van het veld, veroverde hij zes keer de bal en creëerde hij twee kansen. Als Anwar El Ghazi geen buitenspel had gestaan, had hij ook gescoord. Bovendien is hij ontzettend veelzijdig. "Alleen centrale verdediger kan hij niet spelen", grapte Ruud van Nistelrooij na het duel. De grote Europese clubs zullen hem ongetwijfeld zijn gaan volgen en ook bij bondscoach Louis van Gaal is hij na dit optreden gestegen op het lijstje. 

3. Problemen bij AZ nog niet verholpen

Natuurlijk: AZ heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Conference League. En uiteraard hebben ze gewonnen van FC Vaduz. Maar die ploeg komt uit op het tweede niveau van Zwitserland (!). PSV won de laatste weken met 1-5 en 5-0 van FC Zürich, dat een niveautje hoger acteert. Dat AZ, waar een fout van Riechedly Bazoer zorgde voor te veel spanning in de wedstrijd, het zo moeilijk had, maakt duidelijk dat na drie nederlagen op rij één zwaluw geen zomer maakt voor het elftal van Pascal Jansen. Maar fijn voor de Alkmaarders én het Nederlandse voetbal is het zeker.

4. Feyenoord is Europeees onvolwassen

De wereld had er heel anders uitgezien voor Feyenoord als de wedstrijd tegen Sturm Graz niet in een nederlaag was geëindigd. Natuurlijk, het liep niet in de tweede helft, maar dat zijn de momenten om op een resultaat te spelen. Zonder tegendoelpunt in blessuretijd had Feyenoord de tweede plaats in Groep F vastgehouden en had de ploeg van trainer Arne Slot nog alles in eigen hand gehad. Nu moet Feyenoord thuis winnen van Lazio om kans te maken op overwintering in de Europa League. Zit het volgende week tegen, dan zou Feyenoord zomaar zijn laatste Europese wedstrijd van het seizoen kunnen spelen. En dat had allemaal voorkomen kunnen worden als Feyenoord meer volwassenheid had getoond in Oostenrijk.

5. Coëfficiënten wordt heel zwaar karwei

Nederland had enorm goede papieren op de zesde plaats op de coëfficiëntenlijst, die recht geeft op twee rechtstreekse Champions League-tickets. Aan het begin van dit seizoen dachten we stiekem nog aan een inhaalrace op nummer vijf Frankrijk. Die hoop is na vijf Europese speelrondes voorlopig voorbij, terwijl de virtuele nummer zeven Portugal heel dicht in de nek is gaan hijgen van Nederland. De voorsprong is alleen al in deze speelronde gehalveerd. Daardoor wordt het nog een heel zwaar karwei om de gewilde zesde plek vast te houden. 

Lees ookNederland houdt zesde plaats

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen