Vijf conclusies na de Europese avond van Feyenoord, PSV en AZ

14 oktober 2022, 07:15   Bijgewerkt: 13 oktober 2022, 23:54

De Nederlandse voetbalavond begon slecht met een nederlaag van AZ, terwijl ook Feyenoord baalde na opnieuw een 2-2 gelijkspel tegen FC Midtjylland. PSV redde de gemoedstoestand met wederom een probleemloze zege op FC Zürich. FCUpdate.nl trekt de conclusies na een wisselende voetbalavond. 

1. 90% niet genoeg voor AZ

AZ verraste dit seizoen vriend en vijand door zowel in de Conference League als in de Eredivisie de koppositie in te nemen en ook in beide competities ongeslagen te blijven. Toch waren er twijfels of de individuele kwaliteit binnen de selectie goed genoeg was, of dat de Alkmaarders op basis van het goede samenspel boven verwachting presteerden. Donderdagavond werd dat pijnlijk duidelijk in de uitwedstrijd tegen Apollon Limassol, want op Cyprus kwam AZ geen moment in de wedstrijd en ging roemloos ten onder (1-0). Geen enkele spelers stond op het moment dat het minder ging op en voor de Alkmaarders het verschil te maken. Er zit genoeg voetbal in de ploeg van Pascal Jansen, maar alleen met 100% inzet, focus en zorgvuldigheid in balbezit kan AZ hoge ogen gooien in Europa. 

2. Gakpo laat zich zien

Wie er ook naast Cody Gakpo in de aanval van PSV staat – en dat zijn er inmiddels al heel wat geweest door de waslijst aan blessures –, één ding is zeker: de huidige captain van de Eindhovenaren blijft presteren. Er is geen speler in de grote Europese topcompetities die bij meer doelpunten betrokken was dan de aanvaller van PSV, zelfs Erling Haaland niet. Een uiterst knappe prestatie van de aanvaller, die deze zomer een transfer in het water zag vallen. Maar met de huidige cijfers kan de rechtspoot weleens alsnog snel een mooie stap gaan maken. 

3. PSV na dikke overwinning klaar voor Arsenal

PSV kende voor de tweede week op rij geen centje pijn met het povere FC Zürich. De Eindhovenaren wonnen uiteindelijk met 5-0 en trainer Ruud van Nistelrooij sprak na afloop bij ESPN van een voor hem ideale avond. De oefenmeester kon onder meer Cody Gakpo en Xavi Simons rust geven in een ontzettend drukke periode. PSV lijkt klaar voor de dubbele ontmoeting met Arsenal, dat nog twee keer de tegenstander van de Brabanders is in de Europa League. De Londenaren zijn met negen punten de koploper, terwijl PSV de achtervolger is met twee punten minder. De ploeg van Van Nistelrooij moet echter ook nog rekening houden met nummer drie FK Bodø/Glimt.

4. Zuivere speeltijd een goed idee

Het is al zo vaak geopperd: zuivere speeltijd. Maar na het duel tussen Feyenoord en FC Midjylland kwam het dankzij ESPN-analist Kenneth Perez opnieuw ter sprake. In de laatste fase speelden de Denen het slim uit, door ongelofelijk tijd te rekken. De keeper kreeg geel en er werd wel tijd bijgeteld – slechts drie minuten, in de ogen van de Feyenoord-fans veel te weinig – maar ook daarin zat er geen vaart in het spel. Het probleem zou met zuivere speeltijd in één keer verholpen kunnen worden en dat zou in elk geval veel ergernis schelen. Want in totaal rolde de bal donderdag in De Kuip slechts 49 minuten...

5. Zwaar coëfficiëntenseizoen

Aan het begin van dit seizoen leek het nog allemaal zo ontzettend rooskleurig voor Nederland. De achtervolging op Frankrijk leek ingezet te kunnen worden, maar voorlopig is het zaak vooral zaak om Portugal van onze nek te houden. Met de knappe remise is het vrijwel zeker dat Benfica fraaie bonuspunten gaat krijgen, terwijl Nederland deze week slechts één zege kon bijschrijven met de overwinning van PSV. Daardoor gaat het nog heel zwaar worden om de huidige zesde plaats te behouden voor Nederland.

Lees ookCoëfficiëntenschade Nederland nog beperkt na heel slechte week

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gele kaarten voor tijdrekken in de 90e minuut is natuurlijk gewoon mosterd na de maaltijd . Maar goed we hebben in de el alleen maar turpin scheidstechters

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen