Regering negeert Tweede Kamer: kabinet én mogelijk koning naar WK

19 oktober 2022, 11:03

Het kabinet kan niet uitsluiten dat koning Willem-Alexander zijn gezicht ook gaat laten zien in het WK in Qatar. Er gaat in elk geval sowieso 'een regeringsafvaardiging naar het WK voetbal', zo heeft minister Wopke Hoekstra woensdag definitief laten weten.

'Het kabinet is voornemens om, zoals gebruikelijk bij vergelijkbare grote sportevenementen, een regeringsafvaardiging te sturen ter aanmoediging van het Nederlands elftal', zo staat te lezen in de brief van Hoekstra aan de Tweede Kamer, die in handen is van de NOS. 'Het kabinet kiest hiermee voor samenwerking met Qatar met het oog op duurzaam verandering.'

Dat is opmerkelijk, omdat er vorig jaar in de politiek nog een motie werd aangenomen, waarin stond dat Nederland geen kabinetsafvaardiging naar het WK zou sturen. Van die motie wijkt Nederland dus af en dat is volgens Hoekstra in overleg gegaan met internationale partners en mensenrechtenorganisaties. Bovendien is er contact met Qatar over de mensenrechtensituatie, die volgens Hoekstra ook al deels is verbeterd.

Opmerkelijk: Qatar stelt bizarre eisen op voor verslaggevers WK

De Tweede Kamer heeft zich neergelegd over het besluit om wel naar Qatar te gaan. Dat er iemand van de regering zou gaan, was min of meer al bekend. Volgens Hoekstra is Qatar in de huidige energiecrisis namelijk 'een te belangrijke gesprekspartner' om helemaal weg te blijven bij het eindtoernooi. De koning maakt onderdeel uit van een afvaardiging van de regering, al is het niet bekend of hij op zeker en vroeg in het toernooi ook aansluit. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Bigideas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Had het artikel misschien ook iets zorgvuldiger geschreven kunnen zijn? "de politiek" neemt niet een motie aan, dat doet de tweede kamer. "Nederland" wijkt niet van die motie af, maar de regering, of, zo je wilt, het kabinet ("Nederland" kan bijvoorbeeld eventueel afwijken van een internationale afspraak). Het is neerleggen bij een besluit, niet over. "al is het niet bekend of hij zeker en vroeg ook aansluit". Huh? Het is niet zeker of hij "aansluit" (klinkt sowieso net alsof de koning weer fit genoeg is om langzaam weer bij de selectie aan te sluiten), maar het staat wel vast dat hij onderdeel is van de afvaardiging?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen