Ajax, PSV en Feyenoord kampen met hetzelfde probleem

30 oktober 2022, 14:55

Ajax, PSV en Feyenoord hebben een opvallende overeenkomst: in de afgelopen periode is de technisch directeur vertrokken bij de club en over de opvolging is nog geen eensgezindheid. De traditionele top-drie is eigenlijk compleet op zoek naar een nieuwe, geschikte technisch directeur en dat is een trend in het voetbal die al langer zichtbaar is: goede td's zijn moeilijk te vinden.

"De vijver aan technisch directeuren is veel te klein, die conclusie kun je wel trekken", erkent Eric Gudde, die zowel bij Feyenoord als de KNVB de baas is geweest, tegenover het Algemeen Dagblad. "Om het aanbod van technisch directeuren te vergroten, zou je als KNVB een opleiding moeten aanbieden waar kandidaten met een breed scala aan achtergronden terecht kunnen", denkt de inmiddels uit de voetballerij getrokken Gudde.

In Engeland is dat al een heel normale gang van zaken. "Denk daarbij niet alleen aan de oud-voetballer die net van het veld komt en voldoet aan bepaalde criteria. Denk ook aan de sportwetenschapper met een voetbalachtergrond, denk aan de econoom met affiniteit met de sport. Denk aan mensen die ervaring hebben op het gebied van scouting. Een serieuze opleiding vergroot de kansen om als directeur succesvol te zijn in de bedrijfstak", denkt Gudde.

Het takenpakket van een technisch directeur is volgens hem om dit moment misschien wel te ingewikkeld. "De staf aanstellen en begeleiden, de juiste spelers halen en verkopen, de scouting aansturen, oog hebben voor de jeugdopleiding", somt hij een aantal taken op. "De constructie waarbij de taken verdeeld worden over meerdere personen is zeker het nadenken waard. Wat vaststaat: het zou de houdbaarheid van de technische eindverantwoordelijke ten goede komen."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen