Erik ten Hag heeft alle mogelijke landstitels gepakt bij Ajax. De oefenmeester kroonde zich voor de derde keer tot de beste van Nederland, al was dat ditmaal vooral te danken aan een geweldige eerste seizoenshelft, waarin vooral de achterhoede uitblonk. Na de winterstop maakten de Amsterdammers het zichzelf onnodig moeilijk, desondanks is de titel opnieuw binnen. FCUpdate.nl legt alle spelers die minuten maakte in de Eredivisie langs de meetlat.
Jurriën Timber: 8,5
Het meeste indruk maakt Timber aan de bal met zijn soms risicovolle, maar terreinwinnende dribbels. Ook zijn veelal feilloze passing is indrukwekkend. Maar eveneens in het voorkomen van gevaar, winnen van luchtduels ondanks zijn geringe lengte en het tackelen imponeerde Timber dit seizoen. Samen met Martinez was hij een tijdje een van de beste centrale verdedigingen van Europa. Door blessureleed, keeperswissels en algehele vormdip van Ajax kwam er geen tegengoalrecord en stagneerden ook de prestaties van het centrale duo. Maar dat Timber een geweldige verdediger is van het soort waarover Louis van Gaal bij Oranje niet al te veel kan beschikken, staat na zijn geweldige seizoen vast.
Wedstrijden: 30
Goals: 3
Assists: 2
Lisandro Martinez: 8,5
In eigen land heeft Martinez de bijnaam De Slagerij, vanwege zijn nietsontziende hardheid in de duels, doorzettingsvermogen en de in Amsterdam alom geloofde grinta die hij samen met Alvarez in het elftal brengt. Maar die bijnaam is tegen het zere been van de Argentijn, die ook dit seizoen aan de bal zijn geweldige linkerbeen liet spreken. Maandenlang was hij samen met Timber verdedigend schier onpasseerbaar en aan de bal bij tijd en wijle majestueus. Mede door zijn multifunctionaliteit is Martinez een van de meest gewilde linker centrale verdedigers van Europa.
Wedstrijden: 24
Goals: 1
Assists: 3
{image[353442][left-half][]}Antony: 8
In de eerste seizoenshelft speelde Antony nauwelijks negentig minuten door de aanwezigheid van David Neres en het feit dat ook Steven Berghuis nog weleens op rechts geposteerd stond. Na speelronde vijftien was hij slechts eenmaal tot negentig minuten gekomen in de Eredivisie, al werd pas duidelijk hoe belangrijk de Braziliaan was met zijn acties en diepgang toen hij helemaal niet meer in actie kon komen door zijn blessure. Ten Hag koos een tijdje zelfs voor een 4-4-2-formatie, omdat hij zonder Antony geen gevaarlijke opties aan de rechterkant meer had. Zeker met Noussair Mazraoui was Antony, die ook doorbrak in de nationale ploeg van Brazilië, de gevaarlijkste tandem op rechts van de Eredivisie en speelde hij zichzelf in de kijker bij de grote clubs in Europa.
Wedstrijden: 23
Goals: 8
Assists: 4
Sébastien Haller: 8
De spitspositie van Ajax. Ga er maar aanstaan. Jarenlang stond die plek onder druk en werd die regelmatig bij afwezigheid van een zekere nummer één ingevuld door Tadic. Met de komst van de dure Haller was er, ondanks de komst van Brian Brobbey en diens basisplaats in de finale van de KNVB Beker, eindelijk duidelijkheid over wie de aanvalsleider was. Alle kritiek op het meevoetballende vermogen van Haller ten spijt, scoort de spits onder de streep een vette voldoende. Met vermoedelijk de nationale topscorerstitel op zak én zijn geweldige Champions League-campagne lonkt mogelijk een fraaie zomerse transfer.
Wedstrijden: 30
Goals: 20
Assists: 7
Dusan Tadic: 8
Het terughalen van Tadic en Blind was de start van het huidige tijdperk waarin Ajax verkeert. En hoewel Tadic aan de bal nog altijd van onschatbare waarde is voor Ajax, kwam dit seizoen wel de vraag op hoe lang de Serviër op links internationaal gezien nog topniveau is. Aan zijn fitheid ligt dat zeker niet – Tadic brak recent het record van meeste opeenvolgende wedstrijden voor Ajax nog – maar het gebrek aan snelheid op de flanken dwong Ten Hag mede naar 4-4-2 in de slotfase van de competitie. Het voordeel van Tadic is dat hij ook als spits of als tien uit de voeten kan en als aanvoerder van Ajax nog altijd meer dan bepalend is, ook in topwedstrijden. En wederom is hij MVP van de Eredivisie. Maar hoe lang gaat hij nog mee?
Wedstrijden: 33
Goals: 13
Assists: 18
Remko Pasveer: 8
Wat stond er in het WhatsAppje dat Marc Overmars, destijds nog directeur voetbalzaken in de Johan Cruijff ArenA, naar Pasveer stuurde vlak voor hij zou bijtekenen bij Vitesse? Misschien wel dat hij tegen een hoger salaris ontspannen alvast voorzichtig van zijn pensioen kon gaan genieten, met Maarten Stekelenburg als eerste keuze, talent Jay Gorter en de aanstaande terugkeer van Andre Onana. Maar dat was zeker niet het geval, want Pasveer moest plots aan de bak en deed het beter dan iedereen had verwacht – hijzelf incluis. De routinier gaf aan een betere keeper te zijn geworden en zonder zijn blessure had Ajax wellicht een gooi kunnen doen naar het recordaantal lage tegengoals van FC Twente. Mede door het uitvallen van Pasveer, raakte dat na de winterstop echter snel uit zicht.
Wedstrijden: 20
Tegengoals: 4
Clean sheets: 17
Noussair Mazraoui: 8
Het was misschien wel het beste seizoen van de rechtsback van Ajax in zijn meer dan tienjarige periode in Amsterdam. Vooral in de Champions League imponeerde Mazraoui als bijna rechtsbinnen. De tandem met Antony deed terugdenken aan de klik die de back ook had met Hakim Ziyech en in de Eredivisie-statistieken was dit het beste jaar van de omgeturnde middenvelder, die in de vier seizoenen hiervoor pas eenmaal doel had getroffen. Zijn doelpunt tegen PSV was bovendien eentje die cruciaal was in de titelstrijd. Het resultaat van een goed jaar wordt een transfer naar Bayern München: daar lijkt Mazraoui in elk geval klaar voor.
Wedstrijden: 25
Goals: 5
Assists: 2
Davy Klaassen: 7,5
'Mister 1-0' fungeerde dit seizoen als middenvelder met diverse rollen. Als nummer tien – de plaats waar hij ook in Oranje nog 'gewoon' stond nadat Steven Berghuis hem bij Ajax was komen vervangen –, als nummer zes bij afwezigheid van Gravenberch en in de rol van Edson Álvarez. De multifunctionaliteit die Blind in het verleden weleens parten speelde, was in dit geval ook van toepassing op Klaassen. Maar waar Ten Hag de middenvelder ook posteerde, overal haalde hij wel een voldoende en met zijn veelal belangrijke goals was hij ook dit seizoen een belangrijke kracht in de Johan Cruijff ArenA.
Wedstrijden: 30
Goals: 9
Assists: 0
{image[353286][left-half][]}Ryan Gravenberch: 7,5
De grillen die horen bij een toptalent vertoonde Gravenberch dit seizoen ook. Door een coronabesmetting en de uitblinkende Steven Berghuis als linker middenvelder raakte de nog altijd pas negentienjarige voetballer zelfs even zijn basisplaats kwijt onder Ten Hag. Ook zijn plaats bij Oranje verloor hij daardoor, maar het zette Gravenberch wel weer even op scherp. Sindsdien oogde hij net iets geconcentreerder en ging hij vooral ook nog beter schieten – waaronder de belangrijke winnende in Leeuwarden – iets waar hij naar eigen zeggen nog altijd aan moet werken.
Wedstrijden: 30
Goals: 2
Assists: 5
Edson Alvarez: 7,5
In de periode dat Ajax glorieerde in Nederland en de Champions League, wijzigde Ten Hag zijn middenveld regelmatig. Maar op één plek rouleerde hij eigenlijk zelden: die van Alvarez. De Mexicaan werd op waarde geschat en leek in de restverdediging van Ajax onmisbaar te zijn, waardoor de kritiek op hem definitief leek te verstommen en de beslissing om een miljoenenbod uit Valencia op hem af te wijzen gerechtvaardigd leek. Maar toen de prestaties van Ajax in het voorjaar minder werden, werd het spel van de controleur ook minder én was er plots toch ook weer kritiek op het spel van Alvarez aan de bal.
Wedstrijden: 30
Goals: 4
Assists: 1
Steven Berghuis: 7,5
Misschien wel de moeilijkste Ajacied te beoordelen dit seizoen. Niet alleen vanwege zijn drie bespeelde posities, ook vanwege zijn positieve ontwikkeling, maar mindere slot. Na zijn zeer gevoelige overstap maakte Berghuis veel indruk als nummer tien: knap na zo'n enerverende zomer. Als nummer zes was hij volgens sommigen nog het best, maar toen Antony geblesseerd wegviel, koos Ten Hag bij gebrek aan opties aan de rechterkant zelfs even voor 4-4-2. Dat is toch opmerkelijk met vaste international Berghuis, vorig seizoen MVP na Tadic van de Eredivisie, op de bank. Op welke positie moet hij zich na de zomer – ook met het oog op het WK – richten?
Wedstrijden: 32
Goals: 8
Assists: 10
Daley Blind: 7
In de vier seizoenen dat Blind in zijn eerste periode bij Ajax speelde, pakte hij vier titels. In de jaren dat de zoon van Danny in Manchester speelde, was er geen enkele landstitel te vieren in de Johan Cruijff Arena, maar sinds zijn terugkomst won Blind opnieuw immer titels. Voor Ajax kan hij dus het beste nog maar heel wat jaren in het eerste spelen, maar dit seizoen werd wel voorzichtig duidelijk dat de jaren gaan tellen. Dat zelfs het eigen publiek hem soms uit ging fluiten zoals tegen Feyenoord omdat Nicolas Tagliafico ook een publiekslieveling is, was bijzonder triest, maar ook de neutrale kijker zal enige sleet hebben ontdekt bij Blind dit seizoen.
Wedstrijden: 33
Goals: 1
Assists: 2
Brian Brobbey: 7
Het oogappeltje van Ten Hag werd teruggehaald voor de topwedstrijden tegen FC Utrecht-uit en PSV-thuis, duels die Haller miste vanwege zijn deelname aan de Afrika Cup. In beide duels liet de sterke spits zich gelden (twee en één goal) en ook na zijn blessure toonde het talent aan een uitstekende spits te zijn voor Ajax. Dat hij in de vorige zomer zelf koos om naar RB Leipzig te verkassen, is een obstakel dat men in Amsterdam logischerwijs probeert te tackelen voor een langer verblijf . Dat het de moeite waard is om voor hem te betalen, liet Brobbey in elk geval zien.
Wedstrijden: 10
Goals: 6
Assists: 1
Maarten Stekelenburg: 7
Na zijn zware blessure dacht menigeen dat Stekelenburg zijn laatste wedstrijd had gekeept. Ondanks zijn 39 jaar en de sterke geruchten dat de routinier weleens wat ongezonder zou leven dan de meeste profs, revalideerde Stekelenburg razendsnel en stond hij tegen alle verwachtingen in dit seizoen ook na zijn blessure nog in het doel. Tussen de palen deed de sluitpost wat hij al meer dan twintig jaar doet, stond hij zijn mannetje en pakte hij met Ajax zijn vierde titel.
Wedstrijden: 7
Tegengoals: 3
Clean sheets: 5
{image[349549][left-half][]}Nicolas Tagliafico: 6,5
De absolute publiekslieveling in Amsterdam zag in de winterstop een transfer naar FC Barcelona afketsen, maar werd desondanks geen rotte appel in de spelersgroep van Ajax. Het zegt veel over de uitstekende mentaliteit van de Argentijn, die altijd een voldoende scoort, voldoende direct betrokken is bij doelpunten en ook net drie gele kaarten te veel pakt per seizoen. Ook deze voetbaljaargang kon achter al die eerste twee punten een vinkje, maar een gele prent pakte hij nog niet (!). Al was het voor Ten Hag geen reden om hem blijvend op te stellen toen iederen fit was – een mindere periode van concurrent Blind ten spijt.
Wedstrijden: 21
Goals: 2
Assists: 2
Perr Schuurs: 6,5
De opvolger van Matthijs de Ligt gaat Schuurs bij Ajax niet meer worden. Aan de bal is men in Amsterdam nog altijd onder de indruk van de jeugdinternational, maar verdedigend maakt de achterhoedespeler simpelweg te veel foutjes voor het hoogste niveau. In de Eredivisie kan Ten Hag hem met een gerust hart opstellen, maar Europees waren zijn foutjes in het verleden meermaals doorslaggevend op negatieve wijze. Als derde keuze centraal achterin voldeed Schuurs wel, maar de kans dat hij volgend jaar een nieuwe kans als basisklant krijgt als uitblinkers Timber of Martinez vertrekken, lijkt klein.
Wedstrijden: 22
Goals: 0
Assists: 1
Danilo Pereira: 6
Met zijn aanstaande overstap naar Feyenoord wordt Danilo vermoedelijk de minst geliefde Ajacied van de huidige selectie, maar de behendige spits was bij Ten Hag juist erg geliefd. Hij vulde voor de komst van Brobbey de spitspositie in als stand-in van Haller, deed dat naar behoren en scoorde er vooral in de KNVB Beker ook lustig op los. Door Brobbey's blessure was hij ook van grote waarde in de gewonnen topper tegen PSV, al raakte hij sindsdien langzaamaan in de vergetelheid. Dat zal in de zomer veranderen, mocht hij daadwerkelijk transfervrij naar Rotterdam-Zuid verkassen.
Wedstrijden: 13
Goals: 2
Assists: 1
Kenneth Taylor: 6
Ajax moet na dit seizoen bouwen aan een nieuw elftal. Het post Ten Hag-tijdperk gaat van start en een van de pijlers daarin kan Taylor weleens worden. Die belofte heeft de middenvelder met zijn sterke spel gedaan aan de nog aan te stellen hoofdcoach. De opvolger van de vrijwel zeker vertrekkende Gravenberch heeft Ajax in feite al in de selectie, al kan Taylor ook uit de voeten op de plek van Alvarez. Door alle veranderingen zal de dit seizoen nog geringe rol van Taylor in de komende jaren alleen maar groter worden. Gezien zijn klik met Brobbey is ook het behouden van de sterke spits een pre.
Wedstrijden: 12
Goals: 1
Assists: 3
David Neres: 5,5
Na het ijzersterke Champions League-seizoen werd een bod van zestig miljoen euro op Neres afgewezen. Met terugwerkende kracht zal men in Amsterdam daar nog weleens zwetend van wakker worden. Dat niveau haalde de Braziliaan namelijk nooit meer en in plaats van voetbal vol met samba-samba, oogde Neres dit seizoen vooral als een voetballer zonder sambal, pit. Blaffen, maar niet bijten. Minder gevaar en minder rendement: Ten Hag leek hem vooral speeltijd te geven om zijn transferwaarde te behouden en op Antony te passen.
Wedstrijden: 15
Goals: 3
Assists: 2
Mohammed Kudus: 5
Vorig seizoen was het de pech van een zware blessure die roet in het eten gooide na een geweldige start. En ook dit seizoen bleef de middenvelder niet gevrijwaard van blessureleed. Een doorbraak laat derhalve nog op zich wachten en dat Kudus veel in zijn mars heeft, laat hij vooral in het beloftenteam zien van de Amsterdammers. Het wordt tijd om ook in het eerste team weer eens het niveau te halen van bij zijn start, hetgeen dit seizoen niet lukte. Gezien de geringe speeltijd is dat ook niet makkelijk, maar de tijd begint te dringen, anders wacht de stempel 'miskoop' wellicht na komend seizoen.
Wedstrijden: 15
Goals: 1
Assists: 1
Devyne Rensch: 4,5
Door zijn multifunctionaliteit genoot Rensch dit seizoen zelfs nog een tijdje een plekje in het keurkorps van Louis van Gaal, maar dat is voorlopig verleden tijd. De grote belofte die Rensch is, kan hij (nog) niet inlossen. Op geen enkele plek was hij een échte concurrent, zeker niet voor de uitblinkende Mazraoui als rechtsachter en dat leverde hem kritiek op van Ten Hag. Temeer omdat Rensch de kansen die hij kreeg niet greep. Met het vertrek van Mazraoui wordt het komend seizoen het jaar van de waarheid voor Rensch.
Wedstrijden: 18
Goals: 1
Assists: 1
Mohamed Daramy: 3
De buitenspeler heeft iets weg van Ousmane Dembélé: qua losse basiskwaliteiten heeft hij heel veel, maar het komt er zelden tot nooit uit. Het dieptepunt was zijn invalbeurt thuis tegen FC Utrecht (0-1), toen hij immer balverlies leed en continu uitgleed. De beslissing om afgelopen zomer minder geld uit te geven aan Daramy en Kamaldeen Sulemana niet te halen, gaat de Amsterdammers mogelijk juist veel geld kosten. De twaalf miljoen euro is inmiddels behoorlijk verdampt en een Hassane Bandé-scenario voor Daramy, die in 2022 slechts tweemaal in de hoofdmacht speelde en zelfs bij Jong Ajax op de bank belandde, lijkt niet uitgesloten.
Wedstrijden: 11
Goals: 1
Assists: 3
{image[353835][left-half][]}Andre Onana: 2
Wie de cijfers van Onana in ogenschouw neemt, ziet geen grote invloed van de doelman, die lange tijd nog geschorst was in Amsterdam vanwege dopinggebruik. Met nul clean sheets en tien tegengoals zijn de cijfers van de goalie slecht, maar de negatieve invloed was nog veel groter dan deze cijfers uitdrukken. Met zijn eigenzinnige gedrag ook richting de fans, egocentrische houding en een aantal forse blunders was Onana geen schim van de goede keeper die hij was. Uiteindelijk werd hij zelfs uit de selectie gezet, ondanks dat Erik ten Hag dat nog altijd ontkent. Een dramatisch einde van een jarenlange fijne samenwerking, die daardoor overschaduwd wordt.
Wedstrijden: 6
Tegengoals: 10
Clean sheets: 0
Geen beoordeling
Zakaria Labyad, Sean Klaiber, Youri Regeer, Liam van Gelderen, Victor Jensen, Axel van Dongen
Alleen spelers met speelminuten in de Eredivisie zijn opgenomen in dit overzicht.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen