Het Duits van Van Gaal: "Elke fout kwam schaamteloos over zijn lippen"

29 maart 2022, 13:43   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Louis van Gaal (70) treft dinsdagavond Duitsland, een land waar hij werkte én woonde. Tijdens de persconferentie liet hij zich maandag ontvallen dat hij zijn Duits niet goed genoeg vond om in een live uitzending te komen van zijn oude pupil Bastian Schweinsteiger (37), maar volgens psycholoog Reinhard Wolff was zijn Duits nooit op een heel hoog niveau.

"Van Gaal had een principe en daar stond hij voor. Dat je als gast de taal moet leren te spreken, al is het nog zo krom. Dat werd gewaardeerd", vertelt Wolff, die een boek schreef over het gebrekkige Duits van de huidige bondscoach van het Nederlands elftal, tegenover de NOS. "Hij sprak met overtuiging en had geen enkele schroom. Dan nam hij na een zin even een pauze en gebruikte de woorden zo dat het overkwam alsof hij wist wat hij zei. Elke fout kwam schaamteloos over zijn lippen."

Want schamen deed de coach van destijds Bayern München zich niet. "Van Gaal zat er niet mee dat hij zichzelf belachelijk maakte. De meeste Duitse mensen kregen er kromme tenen van", zei hij over de toespraak van Van Gaal op het bordes na de titel van Bayern München. Toch heeft de Nederlander ook de Duitse taal verreikt, want zijn uitspraak 'Wir bekommen Gladiolen, oder wir sind tot' had bijna het woordenboek gehaald.

"Maar je ziet het nog voorbij komen in de sport. Meestal met een verwijzing naar Van Gaal" aldus Wolff. Van Gaal werkte tussen 2009 en 2011 bij Bayern München, met wie hij de Bundesliga, DFB-Pokal en Duitse Supercup won. Ook bereikte hij de finale van de Champions League, maar die ging verloren tegen Internazionale (0-2). 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen