Geen coëfficiëntenfeestweek, Nederland loopt wel uit op Portugal

10 maart 2022, 23:25

Door de uitschakeling van Paris Saint-Germain was Nederland het enige overgebleven land op de coëfficiëntenranglijst met alle (!) clubs nog actief in Europa. Toch werd het geen absolute feestweek voor Nederland, want alleen Feyenoord kwam donderdagavond tot een zege, waardoor Nederland 'slechts' 0,6 coëfficiëntpunt pakt en een rechtstreeks Champions League-ticket voor het komende seizoen uitzicht is.

Dat betekent overigens niet per se dat het een slechte week was, want Nederland liep wel degelijk in op de voornaamste concurrent Portugal. SC Braga won donderdag met 2-0 van AS Monaco (0,33 punt) en dat was samen met het puntje voor Sporting Portugal (0,1667) het enige wat Portugal pakte, waardoor Nederland voor de huidige ranglijst iets inloot. Maar omdat er voor het huidige seizoen nog een enorme achterstand in te halen is, was een groter verschil nodig. Eerder liet Ajax de zege tegen Benfica namelijk ook nog glippen, waardoor het achterhalen van Portugal voor komend seizoen al een utopie lijkt.

De Nederlandse clubs presteerden donderdag wisselend. De meest eclatante prestatie donderdagavond was natuurlijk voor Feyenoord. De ploeg van Arne Slot kwam weliswaar tweemaal op achterstand, maar won uiteindelijk 2-5 van Partizan Belgrado. Daarmee schreef het meteen 0,4 punt bij voor Nederland. Een bonus voor het bereiken van de kwartfinale krijgt Feyenoord overigens niet, alleen in de Champions- en Europa League is dat het geval. Vanaf de halve finale kunnen ook in het derde toernooi van Europa bonuspunten bijgeschreven worden.

PSV kwam in eigen huis tegen FC Kopenhagen tot driemaal toe op achterstand, maar knokte zich telkens terug in de wedstrijd. Toch zal de remise (en de slechts 0,2 punt die daarmee gepakt werd) voelen als een nederlaag, want Cody Gakpo miste vanaf elf meter. Wat als die bal wel raak geschoten was?

AZ zag 0,2 punt door de neus worden geboord door een late strafschop. Ondanks dat het niet op een overtreding leek, kreeg de formatie van Pascal Jansen een late pingel en dus nederlaag aan de broek. Vitesse had volgens José Mourinho en de statistieken [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/398683/dapper-vitesse-verzuimt-zichzelf-te-belonen-tegen-as-roma/,_blank,recht op meer dan de 0-1 nederlaag], maar greep net als de Alkmaarders naast een resultaat en dus ook coëfficiëntenpunten.

Voor dit seizoen staat Nederland van alle punten op de tweede plaats (16.200) achter Engeland (16.428) en nog boven Frankrijk (16.0833), Spanje (15.000) en Italië (13.714). Het verschil van meer dan vijf volledige punten met de zesde plaats is normaliter niet meer in te halen. Alleen in dat scenario zou de nummer twee in de Eredivisie ook volgend seizoen rechtstreeks de Champions League ingaan. Voor een seizoen later is dat wel haalbaar en liep Nederland zelfs iets uit op Portugal. 

Huidige stand:

5. Frankrijk: 57.748 punten (5/6)

6. Portugal: 51. 882 punten (3/6)

7. Nederland: 46.300 punten (5/6)

8. Oostenrijk: 38.450 (1/5)

Stand seizoen 2023/24:

5. Frankrijk: 46. 248 punten (5/6)

6. Nederland: 43.400 punten (5/6)

7. Portugal: 42.216 punten (3/6)

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen