Rood Vitesse pakt in extremis een punt na gevecht met FC Utrecht

20 februari 2022, 19:17

In een duel dat meerdere verhalen kent is het duel tussen FC Utrecht en Vitesse zondagavond onbeslist geëindigd. De Arnhemmers leken in een kletsnat Stadion Galgewaard getrakteerd te worden op de zesde nederlaag op rij, maar Danilho Doekhi maakte in de extra tijd gelijk (1-1). Het duel werd echter overschaduwd doordat er vanuit het uitvak van Vitesse vuurwerk het veld werd opgegooid, waardoor het duel twee keer lang stil kwam te liggen.

FC Utrecht en Vitesse staan op de ranglijst erg dicht bij elkaar en beleven allebei een wisselvallig seizoen. Echter is de situatie bij Vitesse momenteel het zorgelijkst. De Arnhemmers presteren de laatste tijd dramatisch. Zo werd er de afgelopen weken kansloos verloren van FC Twente (3-0), Ajax en PSV (beiden 5-0), maar ging de equipe van Thomas Letsch afgelopen week ook nog eens onderuit in de UEFA Conference League tegen Rapid Wien.

Tegen FC Utrecht, dat de wedstrijd met een aantal andere namen inging, ging de Gelderse club een poging wagen om de goede vorm terug te vinden. Dat moest wel gaan gebeuren onder barre omstandigheden. Op een kletsnat veld in Stadion Galgewaard werd het voor beide ploegen een behoorlijke uitdaging om het normale spel te gaan spelen.

Dat bleek ook wel in de openingsfase van de ontmoeting tussen de twee subtoppers. Vooral de zijkanten van het veld waren bijna onbespeelbaar, waardoor al snel duidelijk werd dat de wind en de regen veel invloed zouden hebben op het wedstrijdverloop. Dat beeld werd bevestigd na een kwartier spelen. Een terugspeelbal van Rasmussen richting doelman Jeroen Houwen rolde dusdanig zacht terug dat er een speler van FC Utrecht tussen kon komen. Vervolgens rolde de bal richting het lege doel, waar hij door de modderplassen ook weer tot stilstand kwam. Het was Sylla die vervolgens het laatste tikje gaf en de thuisploeg al vroeg in de wedstrijd op voorsprong zette: 1-0.

Doordat het natte veld veel invloed op de goal, durfde Vitesse in de fase daarna niet zo snel meer de bal terug te spelen naar de eigen goalie. Kort daarna werd de wedstrijd plots onderbroken. Niet door de slechte weersomstandigheden, maar door vuurwerk dat het veld werd opgegooid. Dat vuurwerk werd door de meegereisde supporters uit Arnhem het veld opgegooid, waarna scheidsrechter Lindhout het spel direct stillegde. Het vuurwerk zou vervolgens zelfs supportersvakken in zijn gegooid, waardoor alle spelers direct naar binnen moesten.

Het spel lag vervolgens ruim twintig minuten stil. Scheidsrechter Lindhout besloot na lang overleg met onder andere de veiligheidscoördinatoren en de politie het spel weer te gaan hervatten. In het resterende deel van de eerste helft kreeg FC Utrecht al snel een enorme kans, na opnieuw een foutje van Rasmussen. Dit keer wist Sylla echter niet te profiteren. De rappe buitenspeler van de Domstedelingen zag zijn poging in een plas naast de goal terechtkomen. Vitesse probeerde het zo nu en dan nog wel met wat schoten van afstand in het eerste bedrijf, maar het vizier stond nog niet op scherp. FC Utrecht-doelman Fabian de Keijzer hoefde niet in actie te komen.

Dat moest de doelman kort na de rust wel, maar deed dat helemaal niet goed. De doelman, die na de winterstop de plek van Maarten Paes onder de lat overnam, kwam uit maar speelde de bal zomaar in de voeten van Loïs Openda. De Belgische spits van Vitesse dacht geen seconde na en haalde van ver uit. Zijn poging ging echter nét naast. Vervolgens zette de Arnhemmers opnieuw aan, want er ontstond een kansregen. FC Utrecht kreeg alle ballen, mede door goed optreden van De Keijzer, ternauwernood weg, waardoor het bij 1-0 bleef.

De Arnhemse wervelwind ging vervolgens even liggen, waarna de formatie van Thomas Letsch een domper moest verwerken. Invaller Adrian Grbic, die voorin voor de gelijkmaker moest gaan zorgen, kreeg een rode kaart van arbiter Lindhout. De 25-jarige deelde volgens de scheidsrechter een elleboogstoot in het gezicht van Mike van der Hoorn uit. Daardoor viel 'Plan B' van trainer Thomas Letsch in duigen. Vitesse probeerde het in de slotfase met wat extra aanvallende krachten nog wel, maar FC Utrecht was dichter bij de tweede treffer als de Arnhemmers bij de gelijkmaker.

Dat leek toch nog te gaan veranderen toen invaller Willem Janssen Vitesse-aanvaller Openda overduidelijk in het strafschopgebied aan zijn shirt vastpakte. De VAR, Ingmar Oostrom, liet de scheidsrechter naar het scherm komen. Echter legde de arbiter het advies van de videoscheidsrechter naast zich neer, waardoor FC Utrecht leek te zegevieren. Echter was het centrale verdediger Doekhi die in de extra tijd de bal geweldig in de verre hoek binnenkopte: 1-1. Het doorzettingsvermogen van Vitesse werd beloond, dat nu met meer vertrouwen de ontmoeting met Rapid Wien van volgende week aan zal gaan. Echter wordt er na het duel vooral worden gesproken worden over het gedrag van de uitsupporters in Stadion Galgewaard.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Fabian de Keijzer 6, Hidde ter Avest 6, Mark van der Maarel 6, Mike van der Hoorn 6 (77. Willem Janssen -), Django Warmerdam 7, Adam Maher 6,5, Quinten Timber 6,5 (77. Joris van Overeem -), Sander van de Streek 5,5, Moussa Sylla 7, Henk Veerman 6, Bart Ramselaar 6,5.

Vitesse: Jeroen Houwen 5,5, Eliazer Dasa 6, Danilho Doekhi 7, Dominik Oroz 5 (53. Adrian Grbic -), Jacob Rasmussen 4, Maximilian Wittek 6,5, Toni Domgjoni 5,5 (75. Thomas Buitink -), Sondre Tronstad 5, Matus Bero 6, Nikolai Baden Frederiksen 5,5, Loïs Openda 6.

Man of the Match: Django Warmerdam

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen