FC Utrecht gefrustreerd door Heraclieden Blaswich en Sierhuis

11 februari 2022, 21:56   Bijgewerkt: 11 februari 2022, 22:07

FC Utrecht had vrijdagavond bij een overwinning op Heracles in Almelo goede zaken kunnen doen bovenin de Eredivisie. Aan kansen geen gebrek, vooral niet in de tweede helft. Maar Heracles-goalie Janis Blaswich bleek een sta-in-de-weg. Dankzij de Duitse goalie én Kaj Sierhuis ging de overwinning uiteindelijk zelfs naar Heracles: 1-0. Een hele belangrijke voor de ploeg uit Almelo, dat voor het eerst dit kalenderjaar won.

Sinds het besluit van de KNVB om naast de nummer achttien ook de nummer zeventien rechtstreeks te laten degraderen, heeft het degradatiespook er maar druk mee. Dat is dit seizoen niet anders. Meerdere clubs flirten met een afdaling naar de Eerste Divisie. Ook Heracles Almelo heeft zichzelf in de nesten gewerkt. Doelman Janis Blaswich stond vorige week na de 3-0 nederlaag tegen Ajax heel zelfverzekerd voor de camera's van ESPN. Hij maakte zich nog geen zorgen. Maar die zorgen zou Heracles zich wel moeten maken.

Bij aanvang van de 21e speelronde was het gat naar de zeventiende plek namelijk slechts zes punten. En met FC Utrecht kwam er geen ploeg op bezoek die wel even als puntendokter wilde functioneren. De Domstedelingen blijven ambitieus en willen ook dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen. Daarvoor moeten ze in de komende maanden wel een sterke reeks neerzetten. Het startsein was gegeven met zeges tegen Sparta en SC Cambuur. Uitgerekend Henk Veerman bezorgde FC Utrecht vorige week de overwinning op SC Cambuur.

De van SC Heerenveen overgekomen spits had in Almelo, niet verrassend, een basisplaats. Veerman vormde samen met Anastasios Douvikas het spitsenkoppel. Beiden zorgden vorige week nog voor de productie in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Duidelijk was dat FC Utrecht ook in Almelo haar hoop had gevestigd op het spitsenkoppel. De lange bal op Veerman en Douvikas werd snel gegeven, in de hoop dat zij de bal zouden vasthouden, wachtend op aansluiting. Maar dit recept bleek niet echt succesvol in de eerste helft.

Goede aanvallen zagen we in de eerste helft niet van FC Utrecht. Ook Heracles liet weinig zien, al was de thuisploeg via Sierhuis nog het dichtst in de buurt van een treffer. Maar dat Sierhuis de bal uit een hoekschop eigenlijk per ongeluk op zijn knie kreeg, was veelzeggend. Van Heracles mochten en konden we in aanvallend opzicht ook niet heel veel meer verwachten. De ploeg van Frank Wormuth komt heel moeilijk tot kansen en scoort dus amper (slechts 22 keer in 21 wedstrijden). Ook Nikolai Laursen kreeg, nadat hij goed voor zijn directe tegenstander was gekropen, de bal niet tussen de palen.

Het was duidelijk dat beide ploegen in de tweede helft uit een ander vaatje moesten tappen. En dat deed FC Utrecht in de openingsfase. De eerste aanval na rust leidde meteen tot een schot van Djevencio van der Kust op de kruising. Een stevige waarschuwing voor Heracles, dat 'm serieus nam en zelf vervolgens ook dicht bij de openingstreffer was. Na een goede aanval vond Noah Fadiga Kaj Sierhuis, die Fabian de Keijzer tot een serieuze redding dwong. Dat gold in de nastoot ook voor Bilal Basacikoglu. Hij probeerde het met een omhaal, waarop De Keijzer zich volledig moest strekken.

En dat werd het ook. Sterker nog, aan de andere kant was het wel raak. Sierhuis, die even daarvoor nog een grote kans verprutste, dribbelde zichzelf een weg door de Utrechtse defensie, alvorens de bal achter De Keijzer te schieten: 1-0. FC Utrecht ging in de slotfase nog als een gek op zoek naar de gelijkmaker, maar vond die niet meer. Heracles hield stand en boekte zodoende een hele belangrijk zege in de strijd om lijfsbehoud.

Opstellingen en beoordelingen*

Heracles Almelo: Janis Blaswich 7.5, Noah Fadiga 6.5, Marco Rente 6, Mats Knoester 6, Giacomo Quagliata 5, Lucas Schoofs 5.5 (46. Elias Sierra 5, 89. Justin Hoogma -), Orestis Kiomourtzoglou 6, Luca de la Torre 6.5, Nikolai Laursen 6, Kaj Sierhuis 6.5 (Adrian Szöke -), Bilal Basacikoglu 6.0 (Emil Hansson -)

FC Utrecht: Fabian de Keijzer 7, Mark van der Maarel 5.5 (67. Hidde ter Avest 5), Willem Janssen 5.5 (85. Remco Balk -), Mike van der Hoorn 6, Djevencio van der Kust 6.5, Adam Maher 6, Quinten Timber 6, Othman Boussaid 5 (60. Bart Ramselaar 6), Mimoun Mahi 5 (60. Moussa Sylla 6), Henk Veerman 6, Anastasios Douvikas 5.5 (67. Sander van de Streek 5.5)

Man of the Match: Janis Blaswich

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen