AZ doet Slot en Feyenoord pijn met zege na tumultueuze topper

27 februari 2022, 14:32   Bijgewerkt: 27 februari 2022, 15:19

AZ verslaat Feyenoord in Alkmaar en brengt spanning terug in strijd om plaats drie AZ is Feyenoord tot op 3 punten genaderd in de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen in een intense, boeiende wedstrijd thuis met 2-1 van de ploeg van Arne Slot, die zich ongetwijfeld een mooiere terugkeer in Alkmaar had gewenst. Twee rake strafschoppen van Jesper Karlsson in de eerste helft bleken uiteindelijk genoeg voor de zege voor de ploeg van Pascal Jansen.

Inzet van vandaag was op voorhand vooral de derde plaats in de Eredivisie. Feyenoord bezette deze positie voorafgaand aan het duel van vandaag met zes punten voorsprong op AZ, dat op de vierde plaats FC Twente naast zich moest dulden. Twente won zaterdagavond al van RKC Waalwijk en had dus al een wedstrijd meer gespeeld. Daarnaast waren de ogen ook gericht op Feyenoordtrainer Arne Slot. In december 2020 werd hij door AZ op staande voet ontslagen, toen de directie lucht kreeg van de onderhandelingen die Slot op dat moment al voerde met Feyenoord. Het eerdere treffen tussen beide ploegen dit seizoen eindigde in een 1-0 overwinning voor Feyenoord. Voor AZ was deze nederlaag, op 7 november in De Kuip, gelijk ook de laatste verliespartij in de Eredivisie.

AZ-trainer Pascal Jansen had weinig verrassingen in zijn basisopstelling. Fredrik Midtsjø keerde terug na een schorsing, en Pantelis Hatzidiakos kon gewoon starten nadat hij vorige week nog geblesseerd uitviel tegen Heracles Almelo. Arne Slot had een basisplaats in petto voor Jorrit Hendrix, die als vervanger van de geschorste Fredrik Aursnes met Orhan Kökcü en Guus Til het middenveld vormde. Jens Toornstra kreeg de voorkeur boven Alireza Jahanbakhsh in de voorhoede. In de openingsfase lieten beide ploegen duidelijk merken dat er wat op het spel stond vandaag. Duels werden niet geschuwd en zowel AZ als Feyenoord probeerde hoog druk te zetten.

Vijf minuten later leek AZ zelfs op 3-0 te komen. Dani de Wit schoot binnen uit de rebound van een vrije trap die door Pavlidis op de paal was gekopt. Na bestudering van de beelden bleek echter dat De Wit op het moment van koppen buitenspel stond, en dus werd deze treffer na tussenkomst van de VAR geannuleerd. Karlsson had even voor rust zijn hattrick kunnen voltooien, maar zijn schot van dichtbij werd uitstekend gepareerd door Justin Bijlow.

De wedstrijd bleef fel in de tweede helft, en Higler had meerdere gele kaarten nodig om de orde op het veld te behouden. Toch bleven grote kansen uit en hoewel Feyenoord veel meer balbezit had, kon AZ relatief makkelijk op de been blijven. Een slotoffensief leverde nog wel een aantal hoge ballen in de zestien van AZ op, maar AZ slaagde erin de voorsprong over de streep te trekken. En dus ligt de strijd om plaats drie weer helemaal open, met AZ nu op drie punten van Feyenoord met nog tien speelronden te gaan. PSV kan later vanmiddag verder afstand nemen van Feyenoord, dat moet vrezen dat de tweede plaats voorlopig uit beeld zal verdwijnen.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Vindahl 7, Witry 6, Hatzidiakos 6,5, Martins Indi 6,5 , Wijndal 7, Clasie 6,6 ( 87. Beukema-), De Wit

7,5, Midtsjø 7 (68. Reijnders 6,5), Sugawara 7, Pavlidis 7 (78. Sowah-), Karlsson 8

Feyenoord: Bijlow 7; Geertruida 6,5, Trauner 7, Senesi 6 ( 87. Bassett -), Malacia 5,5 (46. Pedersen 6,5),

Hendrix 5 (73. Jahanbaksh -), Til 6, Kökcü 7, Toornstra 6, Linssen 5,5 (82.Walemark-), Sinisterra 7

Man of the Match: Jesper Karlsson

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen