De Afrika Cup gaat vandaag van start. Middenin het clubseizoen strijden 24 landen de komende weken om de Afrikaanse titel. Vijf redenen waarom het de moeite absoluut waard is om het toernooi te volgen.
Eredivisie-inbreng
De Eredivisie is met twaalf spelers goed vertegenwoordigd op de Afrika Cup. Misschien worden het er zelfs dertien, als Mohammed Kudus tegen de wens van Ajax in nog wordt ingevlogen. De Amsterdammers staan ook al André Onana (Kameroen) en Sébastien Haller (Ivoorkust) af. Concurrent PSV moet het in de eerste wedstrijden van 2022 stellen zonder Ibrahim Sangaré, die net als Haller deel uitmaakt van de Ivoriaanse selectie. Zakaria Aboukhlal (AZ), Ramiz Zerrouki (FC Twente), Issa Kallon, David Sambissa (beiden SC Cambuur), Souffian El Karouani (NEC), Yacine Bourhane (Go Ahead Eagles), Lisandro Semedo (Fortuna Sittard), Maduka Okoye (Sparta Rotterdam) en Saïd Bakari (Comoren) doen ook mee aan het toernooi.
{image[352166][right-half][]}Wereldsterren
Natuurlijk is Haller, de huidige topscorer van de Champions League, een van de grote blikvangers van de Afrika Cup. Er zullen de komende weken echter nog veel grotere sterren te bewonderen zijn in de Kameroense stadions. Liverpool levert met Mohamed Salah (Egypte) en Sadio Mané (Senegal) spelers af die zelfs op een WK tot de absolute buitencategorie gerekend zouden worden. En wat te denken van Arsenal-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Manchester City-smaakmaker Riyad Mahrez en Achraf Hakimi (Marokko), de duurste aankoop van Paris Saint-Germain afgelopen zomer? Hakim Ziyech had ook in dit rijtje kunnen staan, maar de voormalig speler van Ajax is er vanwege een conflict met de Marokkaanse bondscoach niet bij.
Podium voor talenten
Een internationaal toernooi als de Afrika Cup is voor spelers een uitgelezen mogelijkheid om zich op de scoutingslijstjes te spelen. Ieder toernooi breekt er wel een talent door. Wie weet wordt dat de komende maand wel Beyatt Lekweiry, een piepjonge middenvelder van Mauritanië. Lekweiry mag zich met zijn 16 jaar, 8 maanden en 29 dagen de jongste speler van het toernooi noemen. Ibrahim Sesay van Sierra Leone (17) en Abdul Fatawu Issahaku (17) van Ghana zijn de andere spelers die de volwassen leeftijd nog niet hebben bereikt.
{image[352167][right-half][]}Favorieten en outsiders
Twee jaar geleden kroonde Algerije zich tot kampioen van de Afrika Cup. De titelhouder wordt ook deze editie gerekend tot een van de favorieten. Van Nigeria, Senegal, Marokko, Ivoorkust, Ghana, Egypte wordt ook het nodige verwacht. Maar wie zijn eigenlijk de outsiders? Mali staat niet bekend als groot voetballand, maar zou met spelers als Amadou Haidara (RB Leipzig) en Yves Bissouma (Crystal Palace) zomaar kunnen verrassen. Met Tunesië moet altijd rekening worden gehouden, terwijl Burkina Faso ook zomaar hoge ogen zou kunnen gooien. Leuk feitje: met Kilian Nikièma kent de selectie van Burkina Faso een in Voorschoten geboren doelman. De achttienjarige keeper speelt bij Jong ADO Den Haag en was een aantal jaar geleden nog linksbuiten bij een plaatselijke amateurvereniging. Guinee en Gabon zijn ook landen die zouden kunnen verrassen.
Bijzondere shirts
Voor de shirtfetisjist is de Afrika Cup het Walhalla. Alleen al de kleurrijke tenues maken het de moeite waard om zo nu en dan naar ESPN te zappen. Het mooiste shirt? Misschien wel dat van Mali. Maar ook de shirts van Senegal (thuis), Ghana (uit), Nigeria (thuis), Ivoorkust (thuis), Sierra Leone (thuis) en Sudan (thuis) zijn prachtig ontworpen.
Y'all see these Mali #AFCON2021 shirts?! pic.twitter.com/nCp7CtyKXe
— Franklin Leonard (@franklinleonard) January 7, 2022
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen