Opmerkelijk lage vaccinatiegraad in het Nederlandse profvoetbal

6 januari 2022, 18:14

Er zijn donderdagavond zeer pijnlijke coronacijfers uit het Nederlandse profvoetbal gepubliceerd. Uit onderzoek van de VVCS blijkt dat de vaccinatiegraad onder profvoetballers in ons land slechts zo'n 75% is. In andere voetbalcompetities binnen Europa ligt dat percentage veel hoger, zo stelt Vincent Gouttebarge, buitengewoon Hoogleraar Sportgeneeskunde van de Universiteit van Pretoria.

Het hoofd van de medische zaken van Fifpro was betrokken bij het onderzoek dat werd gedaan door de VVCS én in handen is van de NOS. Van de ondervraagden gaf 75% aan gevaccineerd te zijn, op een steekproef van vijftien procent van alle profvoetballers in Nederland. "Dat is aan de lage kant, zeker als je kijkt naar omringende landen. Ik heb ook data van Frankrijk, daar is het bijna 100 procent", laat Gouttebarge weten tegenover de NOS.

In totaal raakte bijna de helft van alle spelers in het Nederlandse betaalde voetbal reeds besmet met corona, waarvan slechts één in het ziekenhuis belandde vanwege coronagerelateerde klachten. Het aantal besmettingen is volgens Gouttebarge tot dusver wel relatief hoog. En ongeveer eenvijfde deel van de ingeënte spelers gaf aan dat het laten vaccineren voelde 'als een verplichting' en niet als een vrije keuze.

Lees ookGokproblemen: "Onder Nederlandse voetballers veel verslaafden"

Het vaccinatiepercentage is ook opmerkelijk laag als je dat afzet ten opzichte van het gemiddelde in Nederland. Volgens het RIVM heeft zo'n 89,1% van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie gehad en heeft ongeveer 86% de volledige eerste vaccinatie afgerond. Aangezien het overgrote deel van de Nederlandse profvoetballers boven de achttien jaar is, valt het vaccinatiepercentage behoorlijk tegen.

En dat is opmerkelijk, aangezien het in Nederland momenteel een van de weinige groepen is die de teamsport wel mag blijven uitoefenen. Onder meer Ajax, Feyenoord en PSV hebben hun trainingskamp (deels) moeten annuleren vanwege de vele besmettingen binnen de A-selectie. Met die problemen kampt men over de landsgrenzen ondanks de hogere vaccinatiegraad overigens ook. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen