Ronald Koeman (58) werd dit seizoen na ruim een jaar ontslagen als coach van FC Barcelona. De resultaten werden de Nederlander fataal, al gaat het vooralsnog niet heel veel beter. Hoewel preses Joan Laporta allesbehalve lovend was over de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal, zijn er genoeg redenen waarom het in de toekomst nog vaak over de periode Koeman zal gaan bij FC Barcelona.
1. De doorbraak van talenten
Louis van Gaal was in zijn tweede periode bij FC Barcelona ook beduidend minder succesvol dan in zijn eerste jaren. De Nederlander kende roerige jaren en deed het met name in La Liga nog veel minder dan Koeman dit seizoen. Toch werd er de laatste jaren nog veel gerefereerd aan de tweede termijn van Van Gaal, die vanuit de gouden lichting onder anderen Xavi, Andrés Iniesta, Carlos Puyol en Victor Valdés liet debuteren. Ook toen was de club zoekende en moest het noodgedwongen een beroep doen op de eigen jeugd. Dat was voor Koeman niet anders: hij gaf het vertrouwen aan onder anderen Pedri, Gavi, Nico Gonzalez, Ilaix Moriba (reeds vertrokken), Óscar Mingueza en anderen. Over tien jaar zal het tijdperk van Koeman nog vaak worden aangehaald, zoals dat ook met Van Gaal gebeurde.
{image[346553][right-half][]}2. Het afscheid van Messi
De grootste speler uit de geschiedenis van FC Barcelona nam afscheid op het moment dat Koeman manager was van de club. Ook dat is een reden waardoor Koeman nog vaak aangehaald zal worden. Het is ook een dekmantel voor de mindere prestaties van de club: na het vertrek van Messi werd in La Liga en in de Champions League het slechtste seizoen gedraaid sinds het debuut van de kleine Argentijn. Hoewel dat meer aan het vertrek van Messi gehangen zal worden dan aan de Nederlandse coach, blijft Koeman voor altijd de coach onder wie Messi definitief afscheid nam van Camp Nou.
3. Krankzinnige bekerwinst
Natuurlijk: het is slechts de Copa del Rey die Koeman als manager won bij FC Barcelona. En dat is in Catalonië, zeker in de hoogtijdagen, geen echte hoofdprijs. Maar ditmaal was dat iets anders, te meer omdat het de eerste prijs in twee seizoenen was (en op dat moment nog een opmaak leek naar misschien wel de dubbel). Maar de voornaamste reden dat het onthouden zal worden, is vanwege de knotsgekke houdini-ontsnappingen die er waren in het bekertoernooi. Tegen UE Cornellà (0-2) ging het pas goed na verlenging en bij Rayo Vallecano (1-2) werd een achterstand in de laatste twintig minuten omgedraaid. Tegen Granada (3-5) werd een 0-2 achterstand in de laatste drie minuten nog weggewerkt en er na verlenging gewonnen. En tegen Sevilla (3-2 over twee duels) werd door een rake kopbal van Gerard Piqué in de vierde minuut van de extra tijd verlenging afgedwongen, nadat Marc-André Ter Stegen eerder een penalty had gestopt. Een knotsgekke reeks waarin de finale gehaald werd: daar zal bij een slechte uitgangspositie ongetwijfeld nog weleens naar verwezen worden.
{image[350991][left-half][]}4. Coach zonder gewonnen toppers
Het was misschien wel het grootste manco van Koeman in zijn tijdperk bij FC Barcelona: topwedstrijden die werden niet gewonnen. Van de 67 duels onder leiding van de Nederlandse coach, werd er tegen de absolute top geen enkel duel verloren. Niet van Real Madrid (3x verlies), niet van Atlético Madrid (2x verlies, 1x gelijk), niet van Paris Saint-Germain (1x verlies, 1x gelijk), niet van Bayern München (1x verlies). Alleen in de groepsfase van de Champions League was er een zege bij Juventus (0-2), maar die was niets waard door de kansloos verloren returnwedstrijd (0-3). Koeman: de coach die geen topwedstrijden won.
5. Coach met eigen documentaire
In Nederland werd het eerste deel van de Videolanddocumentaire over Koeman uitstekend ontvangen. Het ging over de overstap van de Nederlandse coach naar Camp Nou, zijn droomclub. Het tweede seizoen kreeg minder goede recensies, omdat het heel erg veel ging over de onzekerheid waarin de trainer leefde. Ook in Spanje was men behoorlijk verbaasd over de documentaire. Met alle mindere resultaten was het volgens de Spaanse pers en Culés niet de allerbeste timing om een documentaire over jezelf te laten maken. Het is niet bepaald gebruikelijk dat trainers in een documentaire alles laten zien en zeker niet in de tijden dat het minder gaat. In dat opzicht zal de verbazing daarover nog weleens grappend terugkomen. Zijn opvolgers zijn in elk geval gewaarschuwd.
{image[344211][right-half][Laporta]}6. Zijn openlijke oorlog Laporta
Je hebt een glazen bol nodig om te weten hoe het met FC Barcelona zal gaan in de toekomst. Koeman had moeilijke omstandigheden om mee te werken. Financieel kon er niets, veel topspelers (naast Lionel Messi bijvoorbeeld ook Antoine Griezmann) vertrokken en bijvoorbeeld Luuk de Jong werd er voor in de plaats gehaald. Ook op Koeman zat veel druk en Laporta liet eigenlijk vanaf de eerste seconde al merken geen vertrouwen te hebben in de Nederlander. Het kan twee kanten op hoe er naar die coachwissel gekeken gaat worden: of, wat Laporta in zijn eerste tijdperk wel lukte, de voorzitter krijgt de club weer helemaal op de rit, óf hij moet in de toekomst opnieuw een trainer ontslaan. In het eerste geval zal Koeman's ontslag als een zegen worden gezien, in dat laatste geval dat Laporta eerder al zijn ware aard liet zien met Koeman. Want hoe de coach werd behandeld, verdient zeker niet de schoonheidsprijs.
7. Rijke historie Nederlanders
In Nederland zal Koeman voor altijd in het rijtje staan met coaches als Rinus Michels, Johan Cruijff, Frank Rijkaard en Van Gaal als het gaat over trainers bij FC Barcelona. Dus als er ooit weer een nieuwe Nederlandse coach aangesteld wordt, zal het automatisch ook vaak gaan over Koeman. En dat zal in Catalonië - waar de Nederlanders ook een rijk verleden en veel aanzien hebben - niet anders zijn. Toch wordt de Nederlandse link in het tijdperk Koeman ongetwijfeld ook gelinkt aan Luuk de Jong: een spits die niemand in Barcelona bij de club vindt passen. Ook van die Nederlandse link komt Koeman in elk geval in Catalonië vermoedelijk nooit meer af.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen