Youness Mokhtar zit inmiddels bijna een halfjaar zonder club. De voormalig speler van onder meer PEC Zwolle, FC Twente en ADO Den Haag zou graag weer aan de slag gaan, maar kreeg van verschillende clubs nee te horen. "Ik denk dat mijn Marokkaanse afkomst een rol speelt", vertelde hij aan de NOS.
Zo klopte Mokhtar onder meer bij zijn oude club PEC Zwolle aan. "Aan het begin van het seizoen werd tegen me gezegd dat er geen plek meer was in de selectie, maar vervolgens werden wel Leandro Fernandes en Ryan Koolwijk gehaald." Na het vertrek van trainer Art Langeler deed hij een nieuwe poging. "Ik kreeg na een aantal dagen een appje met de boodschap dat er nog niets is gevraagd aan de hoofdtrainer en vervolgens ben ik genegeerd. Dat steekt me enorm. Ik heb een prachtige tijd gehad in Zwolle en de club geld opgeleverd. Nu wordt er gedaan alsof ik niet meer besta."
Mokhtar deed meer pogingen. Hij kreeg bij FC Utrecht te horen dat hij niet met de belofteploeg mee mocht trainen en bij Go Ahead Eagles werd hem verteld dat de selectie vol was en dat het perspectief op een basisplaats van de huidige spelers niet ontnomen mocht worden. "Een week daarvoor werd Cuco Martina wel gehaald. Oké, hij speelt op een andere positie dan ik, maar opvallend is het wel." Almere City zou volgens Mokhtar zelfs gezegd hebben dat de club geen onrust in de selectie wilde hebben. "Bij die opmerking werd voor mij wel het een en ander duidelijk."
"Volgens mij worden jongens die van Marokkaanse afkomst zijn snel als moeilijk bestempeld. Het is toch opvallend dat ook een jongen als Nasser El Khayati, die ook zijn sporen in de Eredivisie heeft verdiend, niet aan een club kan komen", stelde hij. Zelf kreeg Mokhtar met negatieve beeldvorming te maken toen in 2016 het verhaal ging dat hij een vrouwelijke verslaggeefster om religieuze redenen geen hand wilde geven. Dit moest later worden gerectificeerd. "Toch tekent deze situatie hoe makkelijk Marokkanen als probleemjongeren worden weggezet", aldus Mokhtar.
VVCS
Hoewel er meerdere Marokkaanse spelers van de leeftijdscategorie van Mokhtar zonder club zitten, wil spelersvakbond VVCS nog niet spreken van een trend. "Je moet elk geval individueel bekijken", stelde voorzitter Evgeniy Levchenko. "Feit is dat clubs nu met wat kleinere selecties werken, maar geluiden over discriminatie heb ik zelf nooit opgevangen. Voor zover ik weet, staat Mokhtar ook niet bekend als een moeilijke jongen. Je zou inderdaad denken dat iemand met zijn kwaliteiten wel aan de bak zou moeten komen. Zeker als hij een club ervan overtuigt in zijn carrière te willen investeren en niet de hoofdprijs vraagt."
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen